Pentru cei mai multi dintre noi cafeaua nu este doar o bautura oarecare ci una cu adevarat speciala pentru care am facut o adevarata pasiune. Se presupune ca, cafeaua si efectele ei au fost descoperite in urma cu un mileniu de catre un pastor care a observat ca turma sa de capre era neobisnuit de energica dupa ce a rumegat boabele maronii cazute dintr-un copac.
Gustand aceste boabe pastorul a fost surprins sa descopere ca acestea au un efect ciudat de intersant. Povestind intreaga intamplare unui imam, acesta din urma a decis sa culeaga boabele maronii pe care le-a pus la uscat si pe urma le-a fiert. Consumand bautura rezultata imamul a fost uimit de efectele ei, reusind sa ramana treaz o noapte intreaga.
Expertii Harvard Medical School au demonstrat ca exista o legatura foarte stransa intre cafea si sanatatea noastra. Oamenii care consuma cafea in mod regulat sunt mai putin predispusi la moarte prematura.
Cafeaua este o sursa foarte importanta de antioxidanti si nutrienti, in plus continutul de cofeina imbunatateste capacitatea de concentrare si vigilenta. Continutul ridicat de acid clorogenic si polifenoli din boabele de cafea ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor. Conform acelorasi studii, consumul regulat de cafea reduce riscul aparitei diabetului zaharat si a obezitatii.
Un alt studiu publicat in 2011 tot de specialistii Universitatii Harvard a aratat un lucru surprinzator, si anume cafeaua reduce riscul de suicid, inlatura depresia si are un rol esential in atragerea starii de fericire. Femeile care beau mai mult de 4 cesti de cafea prezinta un risc de depresie cu 20% mai mic in timp ce persoanele ( atat femei cat si barbati ) care beau mai mult de 4 cesti de cafea zilnic prezinta un risc de suicid mai mic cu 53%. Efectele benefice ale cafelei pot fi foarte rapid absorbite de efectele negative.
Cafeaua bauta in exces, mai mult de 5 cesti pe zi, devine un pericol pentru sanatatea noastra. Mai mult de 300 miligrame de cofeina consumata zilnic poate sa ne provoace probleme serioase de sanatate, printre care stari de nervozitate, insomnie sau palpitatii cardiace. Femeile care intentioneaza sau deja sunt insarcinate trebuie sa evite cat mai mult consumul de cafea.
Tu sti care este continutul de cofeina din diverse cafele ? O ceasca de Espresso de 30ml are un continut de cofeina intre 40 si 75 mg. Spre surprinderea mea, o ceasca de Cappuccino de 100ml contine aproximativ 155 mg de cofeina.
In fiecare zi in lume, la nivelul anului 2019 s-a inregistrat un consum de de 2,25 miliarde de cesti ce cafea potrivit datelor furnizate de Institute for Scientific Information on Coffe- ISIC. Tara cu cel mai ridicat consum de cafea pe cap de locuitor din lume este Finlanda, si anume 11,9kg/locuitor. La un calcul simplu, aflam ca finlandezii consuma anual peste 65 de milioane de kg de cafea. In proportie de 94% finlandezii prefera cafeaua prajita.
Pe cat de surprinzator pe atat de real, Brazilia, tara care exporta anual 1/3 din cantitatea totala de cafea consumata in lume, se afla doar pe locul 4 la capitolul consum de cafea cu 5,7kg pe cap de locuitor.
Anual in lume sunt produse 170,94 milioane de saci de cafea ( saci de 60 kg ) iar cel mai mare producator de cafea din lume este Brazilia, urmata in de aproape de Vietnam. Printre cei mai mari importatori de cafea se numara tari precum Finlanda, Germania, Italia, Franta si Japonia. Comertul cu cafea se situeaza pe locul al doi in lume dupa comertul cu petrol.
Desi exista peste 80 de soiuri de cafea, cele mai cultivate sunt:
- Arabica– cel mai apreciat si cultivat soi de cafea, produs de arborele Coffea Arabica din Etiopia. Acest soi de cafea este apreciata pentru aromele deosebite si finetea gustului chiar daca are un continut mai scazut de cofeina, intre 0,8 si 1,4%,
- Robusta– unul dintre cele mai tari soiuri de cafea cu un continut de cofeina cuprins 1,7 si 4%. Robusta se evidentiaza printr-un gust intens, pregnant si amar. Acelasi soi de cafea este cel mai mult utilizat la productia de espresso si la productia de cafea solubila.
Cafeaua Robusta este deseori amestecata cu Arabica pentru a obtine un plus de aroma si savoare.
- Maragogype- un soi de cafea originar din statul Bahia, Brazilia. Produs prin incrucisarea a doua soiuri, arabica si liberica, Maragogype este cafeua cu cele mai mari boabe din lume, a caror dimensiune este de doua sau trei ori mai mare decat boabele normale. Boabele de Maragogype au o culoare verzuie si un gust delicat dar parfumat.
- Sfanta Elena sau ”Cafeaua lui Napoleon”. In timpul petrecut in exil pe insula Sfanta Elena din Oceanul Atlantic Napoleon Bonaparte s-a indragostit de cafeaua bauta acolo. Localizata in Atlanticul de Sud, in largul coastelor Africii, insula Sfanta Elena, cea mai indepartata insula locuita din lume, este recunoscuta la nivel mondial pentru soiul aparte de cafea care se cultiva acolo. Solul vulcanic impreuna cu ingrasamintele naturale ( guano – excrementul de liliac ) sunt ingredientele principale in pruductia unui soi cu o aroma si savoare aparte.
- Panama Boquete Geisha– un soi de cafea ”la inaltime”. Cultivata la o altitudine de 1.700 m in zona vulcanului Baru din Panama, acest soi de cafea prezinta o aciditate moderata, o aroma foarte fina si o savoare deosebita.
- Kopi Luwak sau Cafeaua milionarilor – una dintre cele mai scumpe si mai celebre soiuri de cafea din lume. Culeasa din excrementele de civeta de palmier, sau mai bine zis pisica indoneziana, pentru ca mai apoi sa fie supusa unui proces special de prajire, Kopi Luwak este considerata una dintre cele mai savuroase cafele. Chiar daca o parte a procesului de productie este de-a dreptul dezgustatoare, rezultatul final este foarte apreciat de iubitorii de cafea. O jumatate de kilogram de boabe de cafea Kopi Luwak costa putin peste 600 de dolari.
- Black Ivory. Daca numele ti se pare intersant asteapta pana afli cum se obtine savoarea speciala a acestui soi de cafea. Cafeaua Black Ivory se obtine din excrementele elefantilor din Thailanda de Nord. Gustul desavarsit al acestui soi de cafea este dat de actiunea enzimelor din procesul de digestie al elefantilor. Tocmai procesul inedit de productie face ca pretul Black Ivory sa fie unul foarte piperat, 450gr din acest soi de cafea costa 1500 de dolari.
Pretul cafelei depinde de conditiile in care este produsa, de procesul de productie si de raritatea soiului.
Care este diferenta dintre o cafea mai putin prajita si una care a fost prajita mai mult? Procesul de prajire de scurta durata va amplifica efectul acizilor din cafea astfel bautura obtinuta va avea o culoare foarte frumoasa. In schimb daca este prajita timp indelungat se vor scoate in evidenta mai bine enzimele si proteinele din boaba de cafea.
Daca te consideri pasionat si un bautor ”inrait” de cafea cred ca ti-ar placea sa bei o ceasca din aceasta bautura intr-una dintre cele mai spectaculoase cafenele din lume.
Ki Cafe este considerata locul perfect cei care doresc sa savureze o cafea delicioasa. Desi are un design minimalist cu pereti albi si este decorata doar arbori negri, fara frunze, aceasta Cafenea este recunoscuta in randul iubitorilor de cafea. Un local in care linistea pare sa fie cuvantul de ordine, unde poti savura cafeaua preferata intr-o atmosfera cum nu se poate mai relaxanta.
Pe locul doi in topul celor mai spectaculoase cafenele din lume se afla Caffe Mollien din Franta. Localizata in aripa Denon a faimosului Muzeu Luvru, acasta cafenea dispune de o terasa cu vedere la curtea Napoleon, unde este amplasata celebra piramida de sticla. Aflata in apropierea locului unde este expusa ”Mona Lisa”, celebra pictura a lui Leonardo da Vinci, Cafe Mollien este una dintre locatiile cele mai exclusiviste din Paris.
Daca am vorbit despre cantitatea de cafea produsa anual in lume, despre principalele soiurile de cafea, despre beneficiile consumului de cafea si despre cele mai spectaculoase cafenele din lume, cred ca este timpul sa discutam despre cat de corect ne bem cafeaua. Tu sti care este modalitatea corecta de a savura o cafea? Ei bine, se pare ca modul corect de a bea cafea tine cont de 4 reguli simple, si anume:
- Temperatura cafelei. Cercetatorii de la Universitatrea din Texas, au concluzionat in urma unor studii efectuate ca temperatura care pune cel mai bine in valoare aroma cafei este 57 grade Celsius.
- Ora potrivita. Desi cei mai multi oameni beau cafea la prima ora a diminetii, se pare ca acest interval de timp este cel mai nepotrivit. Nivelul scazut de cortizon din sange este cel care amplifica nevoia de cafea. Pana la ora 9:30 acest nivel de cortizon este in limitele normale prin urmare nu ar trebui sa bem cafea. Intervalele orare in care nivelul de cortizon din sange scade iar nevoia de cafea creste sunt, conform studiilor, intre orele 9:30-11:30 si 13:00-17:00.
- Influenta asupra somnului. Chiar daca pare incredibil s-a dovedit stiintific ca o ceasca de cafea consumata cu jumatate de ora inainte sa te pui la somn o sa te ajute sa te odihnesti mai bine si sa ai o energi mai mare atunci cand te trezesti. Efectul cofeinei incepe sa sa-si faca simtita prezenta dupa 30 de minute prin urmare daca tu adormi in maxim 30 de minute dupa ce ai consumat cafea o sa te trezesti foarte energic. Efectul cofeinei stagneaza in timpul somnului si va incepe sa isi faca simtita prezenta imediat dupa ce te trezesti.
- Ingredientele cu care trebuie combinata. Se pare ca cea mai energizanta cafea este cafeaua preparata cu unt. Doua linguri de unt nesarat adaugate intr-o ceasca de cafea compun o bautura cu efecte energizante surprinzatoare .