Daca esti interesat de un curs navigatie categoria D, intra aici si vei gasi toate detaliile. Iata ce trebuie sa stii despre cursuri.
Ce licenta nautica sa alegeti?
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa alegeti ce licenta sa luati: numai cu motor sau cu nava si cu motor, la mai putin de 12 mile de coasta sau fara limite. Pentru a lua aceasta decizie, va recomand sa reflectati asupra utilizarii reale pe care intentionati sa o faceti a licentei, avand in vedere ca puteti integra licenta in orice moment, daca nevoile se schimba.
Examenul pentru obtinerea unei licente nautice este intotdeauna alcatuit din doua teste: una teoretica si una practica, dar materia examenului se modifica in functie de titlul pe care doriti sa il obtineti. De exemplu, testul practic pentru calificarea motorului este limitat la executarea manevrelor motorizate.
In mod similar, programul de examen teoretic pentru permisul de conducere pe o raza de 12 mile este putin mai rationalizat decat cel pentru permisul de conducere nelimitat. Al doilea pas va fi sa gasesti o scoala buna pentru licentele nautice, poti sa te bazezi complet pe ele sau doar sa rezolvi cateva iesiri pe mare si testul practic.
Comandantul portului NU pune barca la dispozitie pentru examen, astfel incat, chiar daca doriti sa sustineti examenul ca proprietar privat, va trebui sa fiti de acord cu o scoala. Si va recomand cu tarie sa nu ajungeti la examenul practic pe o barca complet necunoscuta.
Pentru a depune cererea de examen, va fi necesar sa completati formularele corespunzatoare, furnizate de scoala sau direct de biroul comandantului portului. In acest moment nu mai ramane decat sa te pregatesti pentru examen! Nu faceti greseala de a subestima importanta unei bune pregatiri, veti fi doar raniti. Pentru a obtine o licenta nautica, trebuie sa studiezi putin!
Cand aveti nevoie de un permis de ambarcatiune
Normele privind caracterul obligatoriu al unei licente de navigatie s-au modificat partial incepand cu 2018; acum permisul de barca este folosit pentru a conduce:
- nave de peste 24 de metri lungime (in acest caz aveti nevoie de o licenta nautica pentru ambarcatiunile de agrement)
- nave sub 24 de metri
- peste 6 mile de coasta (aveti nevoie de o licenta de ambarcatiune la mai putin de 12 mile)
- motoare cu jet (cu licenta pe o raza de 12 mile)
- pentru a practica schi nautic (cu permis pe o raza de 12 mile)
- barci cu deplasare peste 750cm3 foraj in doi timpi, 1000cm3 foraj in patru timpi, 1000cm3 cu injectie directa, 1300cm3 daca este carburat in patru timpi, 2000cm3 daca ciclu diesel
- barci cu un motor mai mare de 30 kW sau 40,8 CP (cu licenta pe o raza de 12 mile)
Atunci cand nu este necesara o licenta de navigatie
Fara permis de barca puteti conduce:
- barci cu motor lungi de mai putin de zece metri;
- vele cu o lungime mai mica de 6 metri (fara a depasi 6 mile marine, cu conditia ca corpul sa aiba un motor mai mic de 40,8 cai putere);
- la distanta maxima de 6 mile de coasta si daca motorul nu depaseste 40 de cai putere.
Ce sunt licentele nautice?
Exista diferite tipuri de licente nautice:
- Categoria A comanda si conducere a ambarcatiunilor si ambarcatiunilor de agrement
- Comanda de categoria B a navelor de agrement
- Managementul nautic al ambarcatiunilor si ambarcatiunilor de agrement din categoria C
Primul tip de licenta nautica – categoria A – este la randul sau impartit in licente pe o raza de 12 mile si licente fara nicio limita de coasta. Deci, daca barca are un motor mai mare de 30 kw sau 40,8 CP, aveti intotdeauna nevoie de o licenta nautica, chiar si pentru navigatia de-a lungul coastei.
Licenta de categoria B este utilizata pentru comanda ambarcatiunilor destinate plimbarilor cu barca cu o lungime mai mare de 24 de metri. Categoria C, pe de alta parte, se califica pentru managementul nautic al ambarcatiunilor si al ambarcatiunilor de agrement.
Cum se desfasoara examenul pentru licenta nautica?
La fel ca pentru licenta B, examenul se poate face atat ca proprietar privat, cat si dupa ce a urmat o scoala nautica certificata. Odata ce au fost promovate atat testele teoretice, cat si cele practice, va fi eliberata licenta nautica. Licenta nautica este valabila 10 ani pentru cei care nu au implinit inca varsta de 60 de ani si 5 ani pentru cei care au depasit varsta respectiva.
Licentele nautice pot fi reinnoite in orice moment, chiar si dupa multi ani de expirare. Licenta nautica este eliberata de birourile maritime si provinciale ale motorizarii. Pentru a o obtine, trebuie mai intai sa solicitati inregistrarea la birourile Autoritatii Portuare situate in locul de resedinta. Examenul consta din doua probe, una teoretica privind regulile de navigatie pe mare si una practica.
Subiectele care urmeaza sa fie studiate pentru a trece examenul si pentru a obtine licenta nautica sunt: Codul de navigatie, teoria navei, functionarea motorului, indicii de meteorologie, imbarcarea pe mare si circulatia in apele interioare. In timp ce proba practica – de exemplu pentru realizarea tipului B – are loc la bordul unei barci de agrement sau a unei unitati de circulatie de cel putin 24 de metri lungime.