Incepand cu predecesorul sau, cunoscut sub denumirea de genever, care dateaza din secolul al XIII-lea, ginul are o istorie vasta si bogata. Ginul modern cuprinde mai multe stiluri, de la Old Tom la Plymouth pana la London Dry sau gin Malfy.
Care este diferenta intre toate aceste tipuri de gin si care sunt tehnicile utilizate pentru le produce? In acest articol vom incerca sa va raspundem la cele mai des intalnite intrebari legate de gin pentru a va ajuta sa va extindeti cunostintele despre aceasta bautura distilata.
Exista o definitie a ginului?
Pentru ca o bautura sa se clasifice in categoria ginului, in SUA, acesta trebuie sa aiba un ABV de cel putin 40% si sa aiba aroma caracteristica a fructelor de ienupar. In cazul in care produsul este realizat prin distilare sau redistilare a aromelor, bautura poate fi clasificata si vanduta ca „gin distilat”. Asadar, exista o serie de bauturi diferite care se califica drept gin. Anume…
- Ce este London Dry Gin?
Nu exista un stil standard de gin, dar London Dry se aseamana cel mai mult cu clasicul genever olandez. Este definit ca un gin distilat cu cel putin 70% ABV care nu contine ingrediente artificiale, arome sau coloranti. Cantitatea de zahar este, de asemenea, limitata (la 0,1 grame pe litru, dupa distilare), bautura fiind considerata parte a categoriei de spirtoase „seci”.
- Ce este Old Tom Gin?
Old Tom Gin este o versiune mai dulce, fabricata de obicei in recipiente vechi, confectionate din materiale organice. Prima sticla de Old Tom Gin a fost fabricata in Anglia, in secolul al XVIII-lea. De altfel, bautura este extrem de populara si in zilele de astazi, fiind utilizata pentru crearea cocktail-urilor.
- Ce zici de Plymouth Gin?
Un alt tip de gin care a aparut pentru prima data in secolul al XVIII-lea, in Marea Britanica, a fost Plymouth Gin, care este similar cu London Dry Gin, insa are un gust mai dulce. Spre deosebire de London Dry, care a fost produs pe intregul teritoriu al Marii Britanii, productia Plymouth Gin este limitata doar la regiunea Plymouth, Anglia.
Genever este gin?
Genever este in esenta „bunicul” olandez al ginului modern, iar prima bautura a fost realizata din vin distilat, la care s-au adaugat diferite ierburi, inclusiv ienupar. Totusi genever se poate asemana intr-o oarecare masura si cu whisky, avand accentele de ienupar mai putin pronuntate. Cea mai veche referinta scrisa referitoare la genever dateaza din secolul al XIII-lea.
In zilele de astazi, genever poate fi produs legal doar in Olanda, Belgia, doua regiuni ale Frantei si doua state din Germania.
Cum este produs ginul?
Ginul este initial o bautura alcoolica, produsa din cereale, care isi dobandeste aroma principala din fructele de ienupar distilate, dar si din alte produse botanice, cum ar fi anason, radacina de lemn dulce, citrice sau coriandru. Anumite ginuri sunt imbuteliate in butoaie de lemn si pastrate la rece pentru o perioada lunga de timp, astfel incat produsul final sa aiba culoarea chihlimbarului, si un gust puternic.
Ginul este facut din fructe de ienupar, mici bobite violet inchis cu puteri superalimentare. Aceste fructe de padure pot ajuta la combaterea infectiilor si la prevenirea bolilor de inima, la imbunatatirea circulatiei sangelui si chiar la combaterea bolilor renale si hepatice.
- Boabele de ienupar sunt super boabe
Cuvantul „gin” deriva de fapt din cuvantul englez mai vechi genever si din cuvantul latin pentru ienupar, juniperus. Gin este alcoolul cel mai natural, deoarece ingredientul sau principal este, desigur, fructul de ienupar. Aceste super fructe de padure sunt pline de calitati de combatere a infectiilor, deoarece se incalzesc, stimuleaza si dezinfecteaza.
- Mai multi antioxidanti = mai putine riduri
Schimba crema antirid pentru o bautura din Bombay Sapphire. Fructele de ienupar sunt pline de antioxidanti si stimuleaza celulele regeneratoare din corpul tau pentru o piele mai neteda si mai sanatoasa.
- Este o bautura cu continut scazut de calorii
Nu trebuie sa iti faci griji prea mult pentru talie. Potrivit Livestrong, ginul este unul dintre cele mai putin calorice bauturi, cu 97 de calorii pe lovitura. Fructele de ienupar intra in actiune prin cresterea numarului de enzime care descompun alimentele si ajuta digestia. Aceasta inseamna si mai putina balonare. Amestecarea acestuia cu tonic va adauga de fapt mai multe calorii, asa ca mai bine il bei sec.
- Ginul te poate ajuta sa traiesti mai mult
Fructele de ienupar contin flavonoide, care sunt excelente pentru prevenirea bolilor de inima si imbunatatirea circulatiei sangelui pe masura ce imbatranesti. Desi, desigur, consumul excesiv de alcool ar putea avea efectul opus.
- Poate ajuta la combaterea bolilor renale si hepatice.
Boabele de ienupar ajuta la oprirea retinerii apei in corp, permitandu-ti sa elimini mai multa apa decat orice alt alcool. Aceasta inseamna ca mai multe toxine si bacterii daunatoare pe care le consumi atunci cand bei alcool sunt eliminate din sistemul tau.