Washington, DC, 21 decembrie 2015 (OPS/OMS) — Peste 210.000 de persoane sufera zilnic un episod de boala alimentara in America, iar jumatate dintre ei sunt copii sub 5 ani. In timpul sarbatorilor, riscul aparitiei acestor boli poate fi crescut. Prin manipularea defectuoasa si refrigerarea necorespunzatoare a alimentelor preparate din timp si in cantitati mari. Pentru a preveni aceste boli, Organizatia Panamericana a Sanatatii/Organizatia Mondiala a Sanatatii (PAHO/OMS) recomanda „cinci chei pentru siguranta alimentara”.
Aceste cinci chei simple pentru alimente sigure si sanatoase sunt: pastratile curate, separa crud si gatit, gatiti bine, pastrati alimentele la temperaturi sigure si folositi apa si materii prime sigure. Utilizati si produse si norme de igiena alimentara.
„Urmand aceste cinci chei ii ajuta pe consumatori sa stie ca manipuleaza alimentele in siguranta si impiedica inmultirea microbilor”, a spus dr. Enrique Perez, consilier principal PAHO/OMS pentru bolile si zoonozele transmise de alimente. „Sunt simple si practice si pot fi aplicate atat in casele oamenilor, cat si in unitatile alimentare”.
Alimentele preparate si consumate acasa sunt responsabile pentru aproximativ o treime din focarele de boli de origine alimentara, iar o mare parte din toate episoadele de boli de origine alimentara sunt cauzate de contaminarea bacteriana care rezulta dintr-o mana de practici periculoase.
Alimentele contaminate cu bacterii, virusi, paraziti sau substante chimice daunatoare cauzeaza peste 200 de boli, de la diaree la cancer. In America, se estimeaza ca 35 de milioane de copii sub 5 ani sufera de aceste boli in fiecare an. Pe langa copii, femeile insarcinate, persoanele cu sistemul imunitar compromis si adultii in varsta sunt mai vulnerabile la aceste tipuri de boli.
Simptomele bolilor de origine alimentara includ dureri de stomac, diaree, greata, frisoane, febra si dureri de cap. In unele cazuri, bolile alimentare pot fi fatale. Simptomele pot aparea oriunde de la 30 de minute la doua saptamani dupa ce o persoana a intrat in contact cu bacteriile alimentare, desi apar de obicei in primele 4-48 de ore.
Utilizati apa sigura sau tratati-o pentru a o face sigura; selectati alimente proaspete si sanatoase; alegeti alimente procesate pentru siguranta, cum ar fi laptele pasteurizat; spalati fructele si legumele, mai ales daca sunt consumate crude; nu utilizati alimente dupa data de expirare.
Pastrati-va mainile, ustensilele si suprafetele curate
Spalati-va mainile inainte de a manipula alimentele si des in timpul pregatirii alimentelor; spala-te pe maini dupa ce mergi la toaleta; curatati toate suprafetele si echipamentele folosite la prepararea alimentelor; protejati zonele de bucatarie de insecte, rozatoare si alte animale.
Gatiti alimentele bine
Gatiti bine alimentele, in special carnea, carnea de pasare, ouale si fructele de mare; aduce la fierbere alimente precum supe si tocane. Pentru carne si pasare, asigurati-va ca sucurile sunt limpezi, nu roz; reincalziti bine alimentele gatite.
Nu lasati alimentele gatite la temperatura camerei mai mult de 2 ore; dati la frigider prompt toate alimentele gatite si perisabile (de preferinta sub 5°C); mentineti alimentele gatite fierbinti (mai mult de 60°C) inainte de servire; nu pastrati alimentele prea mult timp in frigider; nu dezghetati alimentele congelate la temperatura camerei.