Uleiul de cocos este un tip de grasime recunoscuta pentru beneficiile sale. De la scaderea nivelului de colesterol LDL pana la imbunatatirea functiei creierului la pacientii cu Alzheimer, uleiul de nuca de cocos este asociat cu o multitudine de beneficii pentru sanatate. De fapt, mai multe studii au descoperit ca ar putea avea beneficii si pentru sanatatea pielii. Acest articol analizeaza dovezile pentru a examina daca uleiul de cocos este bun pentru piele.
Ce este uleiul de cocos?
Uleiul de nuca de cocos este un ulei saturat, care se obtine in mod traditional prin extragerea uleiului din nuci de cocos crude sau din samburi uscate de nuca de cocos. La temperatura camerei este solid, dar atunci cand este incalzit se poate inmuia sau chiar se poate topi. In anumite tari este frecvent utilizat la gatit, insa multe femei il aplica frecvent direct pe piele si par.
Uleiul de cocos este bogat in acizi grasi, care sunt o forma de grasimi saturate. De fapt, acesti acizi grasi cu lant mediu reprezinta aproximativ 65% din compozitia totala. Acizii grasi care se gasesc in uleiul de cocos sunt.
Acid lauric: 49%
Acid miristic: 18%
Acid caprilic: 8%
Acid palmitic: 8%
Acid capric: 7%
Acid oleic: 6%
Acid linoleic: 2%
Acid stearic: 2%
Este bogat in grasimi saturate si acizi grasi cu lant mediu, in special acid lauric. De altfel, poate ucide microorganismele daunatoare. Acizii au proprietati antimicrobiene care pot ajuta la protejarea impotriva microorganismelor daunatoare. Acest lucru este deosebit de important pentru sanatatea pielii, intrucat multe tipuri de infectii ale pielii, inclusiv acneea, foliculita si piciorul atletului, sunt cauzate de bacterii sau ciuperci.
Aplicarea uleiului de cocos direct pe piele poate impiedica dezvoltarea microorganismelor, datorita acidului lauric, care reprezinta aproape 50% din acizii grasi din uleiul de cocos.
Un studiu a testat proprietatile antibacteriene a 30 de tipuri de acizi grasi impotriva a 20 de tulpini diferite de bacterii. Acidul lauric sa dovedit a fi cel mai eficient in blocarea dezvoltarii bacteriilor. Un alt studiu cu eprubete a aratat ca acidul lauric poate distruge Propionibacterium acnes, un tip de bacterie care duce la dezvoltarea acneei inflamatorii.
Mai mult, acidul capric este un alt acid gras cu lant mediu gasit in uleiul de cocos, desi intr-o masura mai mica. La fel ca acidul lauric, acidul capric s-a dovedit a avea proprietati antimicrobiene puternice. Un studiu cu eprubete a aratat ca atat acidul lauric, cat si cel capric au ucis in mod eficient tulpinile de bacterii. De altfel, acidul capric are si efecte anti-fungice.
Multi specialisti sustin, in urma testelor, ca uleiul de cocos ar putea reduce inflamatia.
Inflamatia cronica este un simptom a multor tipuri diferite de afectiuni ale pielii, inclusiv psoriazisul, dermatita si eczemele.
In urma numeroaselor studii in laborator si a experimentelor, s-a dovedit ca uleiul de cocos este un bun antiinflamator. Cercetatorii au aplicat ulei de cocos virgin pe urechile inflamate ale sobolanilor. Nu numai ca s-a constatat ca inflamatiile s-au redus vizibil, dar si durerea a disparut.