Fiintele umane au creat diferite alternative si mijloace care le permit sa se exprime, ceea ce face ca limbajul sa fie mai divers. Inainte de a incepe sa foloseasca limbajul verbal, oamenii s-au legat initial spiritual, fizic si emotional prin practici efectuate manual. Aici incepe utilizarea expresiilor artistice, chiar si astazi puteti gasi vestigii artistice de acest tip folosite de civilizatiile antice.
In cele din urma a fost posibil sa se observe proprietatile terapeutice ale acestor practici, dincolo de importanta lor culturala si istorica. Multiplele beneficii pe care le aduce acest tip de expresivitate vor ridica constiinta si sunt in concordanta cu corpul, asa se realizeaza invatarea diferitelor meserii care au permis oamenilor sa se integreze in restul societatii.
Terapia prin arta incepe sa fie cunoscuta ca atare din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In aceasta perioada, comunitatea medicala psihiatrica europeana a observat beneficiile pe care generarea de productii de plastic le-a adus pacientilor. Acesta este modul in care pacientii mentali ai acestei epoci si-au eliberat creativitatea printr-un proces cu un potential ridicat de auto-vindecare.
Dar nu ar fi pana in secolul al XX-lea cand acest tip de terapie a fost institutionalizat ca o profesie formala. Psihanaliza si educatia artistica si-ar uni fortele cu un rezultat terapeutic axat pe activitatea creativa. Sponsorii acestei initiative de a utiliza terapia prin arta sunt considerati a fi Freud, Jung si Steiner; dar si cu contributiile lui Gombrich, Winnicott si Kramer.
Terapia prin arta este in prezent considerata a fi una dintre cele mai potrivite alternative pentru a trata unele dintre afectiunile mentale care afecteaza cel mai mult populatia lumii. Dar este, de asemenea, folosit ca o resursa pedagogica pentru a avea grija de pacientii de varsta copil care au dificultati in dezvoltarea lor. Mai jos analizam acest subiect in profunzime.
Ce este terapia prin arta?
Terapia prin arta este un tip relativ nou de terapie, care combina utilizarea diferitelor tipuri de tehnici artistice. Pentru implementarea sa, se utilizeaza creativitatea sau expresivitatea pacientului, axata pe calea terapeutica pentru a vindeca orice tip de tulburare psihologica. De obicei, se recomanda tratarea pacientilor care sufera de un anumit tip de trauma, fobie sau tulburare care le afecteaza in mod semnificativ calitatea vietii. Iata cum sa incepi un bullet journal!
Aceasta este o tehnica al carei obiectiv principal este de a realiza doar progrese terapeutice. Expertii considera ca este cea mai buna alternativa pentru a ajuta la dezvoltarea personala a pacientului, in acelasi mod in care va servi pentru exprimarea emotionala, precum si pentru autocunoastere. In consecinta, aceasta practica permite explorarea mentalitatii intr-un mod care obtine informatii mai aproape de creativitate si alte capacitati expresive.
Este o resursa foarte utila pentru ca este dezvoltata fara a vorbi, acest aspect devine uneori un conflict sau o limitare pentru unii pacienti care au dificultati de comunicare prin acest mijloc. Fara intreruperi exista o libertate creativa totala pentru ca persoana sa efectueze in mod constient o activitate care reflecta in cele din urma o parte a inconstientului.