Cafeaua este unul dintre ingredientele de baza ale micului dejun si un moment bun de placere pentru a insoti sfarsitul unui pranz sau al unei cine. Dar ce se intampla daca cafeaua devine protagonistul unei bauturi?
Exact asta s-a intamplat in ultimii ani, cafeaua este o parte integranta si un ingredient de succes in prepararea bauturilor semnate cu un gust puternic, elegant si rafinat.
Bauturile pe baza de cafea nu sunt cu siguranta nimic nou, dar in ultima vreme, datorita noilor tehnologii de amestecare si a infuziilor, cocktailurile cu cafea au obtinut niveluri importante din punct de vedere al gustului si aromei si de asemenea premii de succes semnificative.
Intr-un moment in care lumea cocktailurilor castiga din ce in ce mai mult prestigiu, un ingredient simplu, cum ar fi cafeaua, trebuie examinat si defalcat pentru a fi considerat la inaltimea unei bauturi care nu este banala si lipsita de personalitate.
Cea mai buna cafea pentru a face o bautura buna
Cafeaua espresso este cea mai potrivita pentru prepararea cocktailurilor, cafeaua mocha este considerata ideala pentru retetele de sirop si lichior, in timp ce pudra devine elementul distinctiv pentru aromatizarea zaharurilor si sarurilor. Gustul tipic amar al cafelei se caracterizeaza prin arome definite si specifice, in functie de tipul de cultivare.
Un barman de succes, care vrea sa-si incerce mana la pregatirea cocktailurilor semnate cu cafea, va trebui, prin urmare, sa se masoare parametrilor precum aciditatea si penetranta placuta a amestecului Arabica sau cu astringenta cafelelor indoneziene robuste care dau paletelor gustative note sarate si intepatoare.
Doar o inalta cunoastere a materiei prime va duce la combinatiile potrivite si la realizarea acelor echilibre, realizate din armonie si contraste, pe care doar bauturile marete le pot avea.
After Dinner: o bautura de cafea plina de placere
Momentul ideal pentru a va bucura de o bautura buna de cafea este, fara indoiala, dupa cina. Un moment relaxant de satisfactie deplina in care cocktailul va avea sarcina delicata de a propaga senzatia placuta deja prezenta pe cerul gurii. Cocktailul After Dinner este echilibrat si caracterizat printr-un miros caramelizat placut, datorita siropului de cafea.
Ingredientele cocktail-ului After Dinner:
- 45ml Vodka
- 10ml Lichior de vanilie
- 10ml Suc de portocale
- 20ml Suc de lamaie
- 20ml Sirop de cafea
Prepararea siropului de cafea
Se amesteca 50ml de cafea fierbinte cu 50g de zahar alb. Cand zaharul s-a dizolvat complet, siropul va fi gata si va fi gros si de culoare chihlimbar.
Pregatirea cocktail-ului After Dinner
Se toarna toate ingredientele in mixer si se adauga cuburi de gheata. Se agita si se toarna intr-o ceasca bine inghetata. Decorati cu o mica coaja de lamaie sau portocala.
Babuschka: pentru cei care iubesc bauturile clasice
Babuschka este o bautura bine-cunoscuta si adesea clasificata in mod eronat printre cele mai simple retete. Pentru a face un Babuschka bun trebuie sa porniti de la un espresso cremos si intens. Respectarea dozelor este esentiala pentru atingerea echilibrului perfect care va transforma ingredientele simple intr-o capodopera calda care trebuie sorbita.
Ingrediente de Babushka
- 6cl Vodka
- lichior de cafea
- 3cl – 2cl crema
- 60ml cafea
Pentru prepararea cocktailului
Se amesteca vodca cu lichiorul si se incalzeste amestecul pana la fierbere.
Adaugati cafeaua, crema si agitati-o pentru cateva momente.
Se serveste fierbinte sau daca doriti ceva mai rapid si aveti la indemana un aparat cu capsule compatibile Dolce Gusto, puteti savura acest cocktail rece, alaturi de o cafea aromata.
Cocktailul cu cafea este deja o traditie in multe tari si poate fi de un real ajutor daca este consumat dupa multe activitati atat fizice cat si psihice, deoarece ajuta la o concentrare mai buna si de durata. Incercati si dumneavoastra una dintre retetele prezentate mai sus de noi. Pofta buna!