S-ar putea să nu fie vizibile cu ochiul liber, dar placa și tartrul ar putea face ravagii în privinţa dinţilor şi gingiilor. De la respirația urât mirositoare, până la posibila pierdere a dinților, în cazuri extreme, acumularea de placă și tartru vă poate afecta în mod semnificativ sănătatea orală.
Care sunt pericolele acumulării plăcii și tartrului
Placa este pelicula lipicioasă, invizibilă, care se dezvoltă pe dinți atunci când saliva se amestecă cu bacterii și reziduurile alimentare. Este un proces normal și cea mai mare parte a formării plăcii dentare poate fi prevenită dacă vă spălați pe dinți după masă și folosiți aţa dentară în fiecare zi.
Igiena orală slabă și consumul de alimente și băuturi bogate în zahăr fac ca placa să se solidifice într-o substanță tare numită tartru.
Odată ce placa devine tartru, începe să dăuneze smalțului dentar și poate evolua spre boala gingivală. Potrivit Institutului Național de Cercetări Stomatologice și Craniofaciale, boala avansată a gingiilor (cunoscută și sub numele de parodontoză) este cauza principală a pierderii dinților la adulții americani.
În timp ce placa este de obicei transparentă și invizibilă, tartrul poate să fie galben sau maro (dar reţineţi că puteți avea, de asemenea, şi acumulare de tartru fără să îl vedeți).
Pe lângă boala gingiilor, unele dintre celelalte simptome și pericole ale plăcii și tartrului includ:
- Respiraţie urât mirositoare
- Carii
- Pierderea smalțului
- Pierderea smalțului vă face dinții vulnerabili la probleme suplimentare, cum ar fi petele, sensibilitatea și cariile dentare.
Ce puteți face pentru a preveni acumularea plăcii și a tartrului
Periajul dinților după fiecare masă și folosirea aței dentare cel puţin o dată pe zi este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a preveni acumularea de placă și tartru. Îngrijirea dentară preventivă este, de asemenea, necesară pentru a face mai departe treaba acolo unde periajul și ața dentară nu mai sunt suficiente. Dacă au trecut mai mult de șase luni de la ultimul consult stomatologic sau de la ultima și igienizare, faceţi o programare cât mai curând posibil!
Chiar dacă nu aveți niciun simptom, este posibil să aveți acumulări pe care doar un dentist le poate observa. Dieta joacă, de asemenea, un rol esențial în sănătatea noastră orală, așa că, dacă aveţi un dinte de lapte, încercaţi să savuraţi cu moderație băuturile dulci și alimentele preferate.
Unii oameni au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta boli ale gingiilor prin genetică, așa că, dacă aveți antecedente de boli gingivale în familia dvs., un medic dentist vă poate face recomandări pentru îngrijirea dentară preventivă şi pentru a vă ajuta să gestionați riscul.
Problemele de sănătate orală, cum ar fi acumularea de tartru și bolile gingiilor, se dezvoltă treptat și se agravează în timp, așa că, cu cât ajungeţi mai devreme la dentist, cu atât veţi avea mai puține șanse să suferţi de leziuni permanente ale dinților și gingiilor!
Pentru mai multe informații despre prevenirea și tratamentul bolilor gingivale, dar şi pentru alte probleme privind sănătatea orală, faceţi cât mai curând o programare la cabinetele stomatologice Dent Plus.