Bucataria vegetariana se bazeaza pe alimente care indeplinesc standardele vegetariene, prin faptul ca nu includ carne si produse din tesut animal (cum ar fi gelatina sau alte produse derivate de la animale).
Pentru vegetarianismul lacto-ovo (cel mai frecvent tip de vegetarianism din lumea occidentala), ouale si produsele lactate, cum ar fi laptele si branza, sunt permise. Pentru vegetarianismul lacto, este permis cel mai vechi tip de vegetarianism cunoscut (inregistrat in India), produsele lactate cum ar fi laptele si branza.
Cele mai stricte forme de vegetarianism sunt veganismul si fruitarismul, care exclud toate produsele de origine animala, inclusiv lactatele, mierea si unele zaharuri rafinate. Exista, de asemenea, vegetarieni partiali care nu mananca carne, dar pot manca peste.
Alimentele vegetariene pot fi clasificate in mai multe tipuri diferite:
- Alimentele traditionale care au fost intotdeauna vegetariene includ cereale, boabe, fructe, legume, leguminoase si nuci.
- Produse de soia, inclusiv tofu si tempeh, care sunt surse comune de proteine.
- Proteine vegetale texturate (TVP), obtinute din faina de soia degresata, adesea incluse in retetele de chili si burger in locul carnii macinate.
- Substituentii de carne, care imita gustul, textura si aspectul carnii si sunt adesea utilizati in retetele care contineau in mod traditional carnea.
- Oua si produse lactate similare in bucataria vegana (cum ar fi aquafaba, smantana vegetala sau lapte vegetal).
Alimente vegetariene utilizate frecvent
Mancarea considerata adecvata tuturor vegetarienilor (inclusiv vegani) include, de obicei:
- Cereale / boabe: orz, hrisca, porumb, fonio, seminte, porumb, mei, ovaz, quinoa, orez, secara, sorg, triticale, grau; produse derivate, cum ar fi faina (aluat, paine, produse coapte, fulgi de porumb, galuste, granola, Muesli, paste etc.).
- Legume (proaspete, conserve, inghetate, purificate, uscate sau murate); produse derivate, cum ar fi sosurile vegetale precum sosul chili si uleiurile vegetale.
- Ciuperci comestibile (proaspete, conserve, uscate sau murate).
- Fructe (proaspete, conserve, inghetate, purificate, confiate sau uscate); produse derivate precum gem si marmelada.
- Leguminoase: fasole (inclusiv soia si produse de soia precum miso, lapte de soia, iaurt de soia, tempeh, tofu si TVP), naut, linte, mazare, arahide; produse derivate, cum ar fi untul de arahide.
- Nuci si seminte de copac; produse derivate, cum ar fi untul de nuci.
- Ierburi, condimente si verdeata salbatica, cum ar fi papadia, urzica sau alte plante.
- Alte alimente, cum ar fi alge marine (cu toate acestea, algele marine sunt considerate necomestibile de catre unii vegetarieni stricti, din acelasi motiv, poate fi considerat ca nu este “kosher” (mancare acceptata de catre religie), de catre evreii ortodocsi din cauza posibilitatii ca unele animale minuscule sa adera uneori la algele respective; produse derivate, cum ar fi agar, care are aceeasi functie ca gelatina derivata din osul animalelor.
- Bauturi precum bere, cafea, ciocolata calda, limonada, ceai sau vin.
- Alimente nepotrivite pentru vegani, dar acceptabile pentru alte tipuri de vegetarieni:
- Produse lactate (unt, branza -cu exceptia branzeturilor care contin cos de origine animala), lapte, iaurt (cu exceptia iaurtului facut cu gelatina, etc.) – care nu sunt mancate de vegani si de ovo-vegetarieni puri
- Oua – care nu sunt mancate de vegetarieni puri, vegani si lacto-vegetarieni (majoritatea vegetarienilor indieni)
- Miere – care nu este consumata de majoritatea veganilor
Bucatarie vegetariana traditionala
Acestea sunt unele dintre cele mai comune mancaruri pe care vegetarienii le mananca fara inlocuirea ingredientelor. Astfel de feluri de mancare includ, de la micul dejun pana la deserturi:
- In mod traditional, bucatariile Brahmin din cea mai mare parte a Indiei, cu exceptia Odisha si Bengalului de Vest, sunt strict vegetariene.
- Bucataria gujarata din statul Gujarat din vestul Indiei, este predominant vegetariana.
- Se mananca multe boabe, paste, cartofi, orez si mancaruri bulgur / cuscus, tocane, supe si cartofi prajiti.
- Cereale si fulgi de ovaz, bare de granola etc.
- Fructe proaspete si foarte multe tipuri de salate
- Salata de cartofi, baba ganoush, pita-wraps sau burrito -wraps, pilafuri de legume, cartofi la cuptor sau cartofi prajiti cu diverse topping-uri, porumb pe coaja, smoothie-uri
- Multe sandvisuri, cum ar fi branza pe paine prajita, precum si sandvisurile reci, inclusiv vinetele prajite, ciupercile, ardeii, branzeturile, avocado si alte ingrediente de sandwich
- Numeroase feluri laterale, cum ar fi piureul de cartofi, cartofii pisati, unele umpluturi de paine, orez condimentat si macaroane si branza.
- Bucataria buddhistica clasica din Asia a servit la temple si restaurante prevazute cu un semn verde care indica ca acolo exista mancare vegetariana (doar in apropierea templelor)
Bucatarii nationale
- Mancarurile chinezesti (si alte si alte bucatarii din estul Asiei) pe baza ingredientelor principale folosesc ciuperci, taitei, vinetele, fasolea cu snur, broccoli, orez, tofu, majoritatea tong sui sau legumele mixte.
- Bucataria georgiana, cum ar fi ajapsandali, nigvzinai badrijani, badrijnis borani, badrijnis khizilala, badrijani mtsvanilit, ekala nigvzit, ghomi, gogris gupta, khinkali cu ciuperci, lobiani, lobio, lobio nigvzit, mchadi, mkhlovani, pkhali, nashi – toate aceste retete folosesc nuci, boabe de fasole, ciuperci, rodii, usturoi, dovlecei, ceapa, rosii, castraveti, ardei gras, ardei iute, sfecla, ierburi proaspete (coriandru, patrunjel, busuioc etc.), smilax, varza, spanac si otet de vin rosu / alb.
- Bucataria indiana din Asia este plina cu preparate vegetariene, multe dintre ele putand fi urmarite in traditiile religioase (cum ar fi Jainul si hindusul). Bucataria gujaseana din India este predominant vegetariana printre alte bucatarii indiene: thaliul gujaian este foarte faimos in randul indienilor. Exista multe alimente indiene vegetariene, cum ar fi pakora, samosa, khichris, Pulao, raitas, rasam, bengain bharta, Chana Masala, unele kormas, sambar, jalfrezis, saag aloo, subjis (feluri de legume), cum ar fi bindi subji, gobi subji, Punjabi chole, aloo matar si multa mancare din India de Sud, cum ar fi doze, idlis si vadas. Chapati si alte paine pe baza de grau / maida, cum ar fi naanul, paratha roti, sunt adesea umplute cu produse vegetariene pentru a face o masa satisfacatoare. Multe preparate indiene se califica si ca vegane, desi multe altele folosesc miere sau lactate.
In Indonezia, vegetarianismul este bine servit si reprezentat, deoarece exista o multime de selectii de preparate vegetariene si inlocuitori de carne. Mancarurile precum gado-gado, karedok, ketoprak, pecel, urap, rujak si asinan sunt vegetariene. Cu toate acestea, pentru mancarurile care folosesc sos de arahide, precum gado-gado, karedok sau ketoprak, pot contine o cantitate mica de pasta de creveti, pentru aroma. Servit exclusiv, gudegul poate fi considerat un aliment vegetarian, deoarece este format din fructe necoapte si lapte de nuca de cocos.
Produsele de soia fermentate, cum ar fi tempeh, tofu si oncom, sunt predominante ca surse de proteine. Majoritatea indonezienilor nu practica vegetarianismul strict si consuma doar legume sau mancaruri vegetariene doar pentru gusturi sau preferinte, din motive economice si de sanatate. Cu toate acestea, exista un numar mic de budisti indonezieni care practica vegetarianismul din motive religioase.
- Alimentele japoneze precum castella, dorayaki, edamame, nume kojiru, mochi, taiyaki, tempura, sushi vegetal si wagashi. Supa Miso este obtinuta din pasta de fasole de soia alba sau rosie fermentata, garnisita cu solzi sau alge marine. Desi majoritatea versiunilor traditionale sunt realizate din stoc de peste (dashi), acestea pot fi realizate si cu stoc de legume.
- Bucataria coreeana are unele preparate care sunt adesea vegetariene. Un exemplu este bibimbap, care este orez cu legume amestecate. Uneori, acest fel de mancare contine carne de vita sau alte ingrediente non-vegetariene. Un alt aliment coreean, care este uneori vegetarian, este jeonul, in care ingredientele (cel mai frecvent legumele si / sau fructele de mare) sunt acoperite intr-o faina si oua si apoi prajite in ulei.
- Mancarurile mexicane, cum ar fi salsa si guacamole cu chipsuri, orez si burritos de fasole (fara untura in fasolea racita sau grasime de pui in orez), huevos rancheros, burrito veggie, multe quesadillas, tacos de fasole, niste chilaquiles si fasole, chili carne, fasole neagra cu orez, niste rellenos chiles, enchiladas cu branza si fajitas vegetale.
- Alimente italiene, cum ar fi cele mai multe paste, multe pizza, bruschetta, caponata, crostini, parmigiana de vinete, Polenta si risotto.
- Bucataria continentala, cum ar fi prazul incins cu masline si patrunjel, ratatouille, quiches, varza de Bruxelles cu ciuperci, ciorba elvetiana salata, dovlecei si ciuperci umplute cu legume.
In Germania, sosul verde Frankfurt, Klöße cu sosuri vegetariene (de exemplu, Chanterelle), branza sau legume umplute Maultaschen, combinatii de quark, spanac, cartofi si ierburi ofera cateva mancaruri traditionale vegetale de vara.
In mod traditional, in sudul Germaniei, o gama larga de preparate dulci poate fi servit ca fel principal, precum Germknödel si Dampfnudel. Ciorba de cartofi si prunul sunt preparate traditionale in Palatinat. Brenntar in Swabia, este fabricat din faina prajita, de obicei faina spelata sau faina de ovaz.
Multe preparate grecesti si balcanice, cum ar fi briamul, dolmele (atunci cand sunt facute fara carne tocata), fasolada, gemista, moussaka pe baza de legume si spanakopita.
Micul dejun vegetarian al lui Tolstoi
Bucataria rusa a dezvoltat o traditie vegetariana semnificativa in vremea taratului, bazata pe exemplul lui Leo Tolstoi. Traditia ortodoxa de a separa carne si legume si, de asemenea, intre mese specifice pentru post si alte sarbatori, a contribuit la o varietate bogata de preparate vegetariene in Rusia si in tarile slave, precum supe (bors vegetal, shchi, okroshka), pirogi, blini, vareniki, kasha, hrisca, legume fermentate si murate etc.
Bucataria egipteana, in special, este bogata in alimente vegetariene. Din motive care incep de la economie si pana la practicile religioase ale Bisericii Ortodoxe Copte, majoritatea preparatelor egiptene se bazeaza pe fasole si legume: bucatele nationale, kushari si medame, sunt in intregime vegetariene, asa cum sunt de obicei caserolele de legume asortate care caracterizeaza mancarea egipteana tipica.