Pur si simplu nu ai avut noroc cu plantele de apartament pana acum? Atunci, probabil ati facut una dintre aceste greseli in ingrijirea lor.
Greseala 1: Plante de apartament de apa incorect
In cazul plantelor de interior, exista o mare variatie a cantitatii de apa necesara. Plantele care provin din regiuni uscate, cum ar fi cactusii sau suculentele, necesita foarte putina apa. Cu greu se evapora, depoziteaza apa primita si, astfel, creeaza o rezerva. Prin urmare, ar trebui sa acordati atentie urmatoarelor sfaturi pentru ingrijire:
- Aflati mai multe despre cerintele individuale ale plantelor de apartament in ceea ce priveste cerintele de apa.
- Verificati cu o proba de deget daca substratul este uscat si are nevoie de apa.
- Daca nu sunteti sigur, contoarele de umiditate de la comerciantii cu amanuntul specializati sunt o alternativa buna.
- Pentru a evita udarea, se poate crea un strat de drenaj cu un strat de pietris in oala.
- Utilizati vase cu o gaura de declansare.
Eroarea 2: Alegerea substratului gresit
Fie ca este vorba de ierburi de bucatarie, orhidee sau copaci dragoni, fiecare planta are cerinte diferite pe substratul in care creste. In timp ce unele plante de bucatarie, cum ar fi cimbrul, prefera un substrat destul de nisipos, sarac in nutrienti, busuiocul iubeste solul bogat in nutrienti ca un mancator veritabil.
Greseala 3: Locatia gresita pentru plantele de apartament
In plus fata de udarea gresita, locatia gresita pentru plante este adesea o condamnare la moarte. Urmati instructiunile de ingrijire sau literatura de specialitate care va va spune daca planta este mai probabil sa se simta confortabil la umbra cu putina lumina, la soare sau la umbra partiala. Iata cateva plante pentru diferite locatii.
Luminos spre insorit:
- Efeutute
- Schefflera
- Cactusi
- Spurge
- Camera de bambus
- Anthurium
Umbros:
- Floare pubiana
- Foaie
- Arc de canepa
- Kentia palma
- Dragon Copac
O problema de iarna: Daca frunzele au contact direct cu geamul ferestrei, se pot raci, se pot rumeni si pot cadea. Deci, ofera o anumita distanta intre panou si plante de apartament. O perdea poate fi suficienta aici ca strat intermediar. Daca doriti o floare cu aspect tropical vezi pret Anthurium pe website, are o frumusete iesita din comun.
Greseala 4: Nu fertilizati plantele de apartament in mod corespunzator
Mult ingrasamanat ajuta foarte mult. Aceasta intelepciune a prins cumva radacini la unii proprietari de plante, dar este o conceptie gresita! Acordati atentie informatiilor de pe ambalajul ingrasamintelor si cerintelor plantei individuale. Prea putin ingrasamant poate fi recunoscut, de exemplu, cu crestere redusa, frunze galbene si lastari mici. Daca se fertilizeaza prea mult, planta de apartament fie nu mai poate absorbi nutrientii si apa in mod corespunzator, fie este chiar lipsita de apa. Rezultatul este maro si uscat (ars) marginile frunzelor.
Greseala 5: Nu se detecteaza daunatori pe plantele de apartament
In plus fata de furnizarea de apa si ingrasaminte, atunci cand ingrijiti plante de interior, ar trebui sa aveti grija si de indepartarea vizitatorilor neplacuti. Mai ales plantele in ghiveci, care se scot pe balcon si terasa in timpul verii, daunatorilor le place sa vina in casa. Sau daunatorii vin impreuna cu plante sau substrat nou achizitionate, motiv pentru care ar trebui sa pastrati intotdeauna un ochi vigilent aici. Daunatorii comuni sunt:
- Afide
- Mealybugs
- Insecte de scara
- Acarieni de paianjen
- Tantarii indoliati
- Thrips
Greseala 6: Nu aduceti plante de apartament in casa la timp
Multe plante de apartament petrec lunile calde de vara in gradina, pe balcon sau terasa, ceea ce este, de asemenea, vizibil bun pentru ele. Cu toate acestea, daca asteptati prea mult in toamna pentru a aduce plantele inapoi in casa, de multe ori o sa va plangeti de esecuri. Pana cel tarziu in octombrie, plantele ar trebui sa-si paraseasca casa de vara si sa se mute inapoi in casa calda.
Asadar fiti vigilent atunci cand vine vorba de ingrijirea plantelor de apartament, deoarece dupa cum ati putut vedea mai sus este nevoie de o ingrijire constanta si atentie asupra daunatorilor sau semnelor oferite de plante ca sa stiti ce masuri sa luati.