Modul de viata s-a metamorfozat tot mai mult in ultimii ani, oamenii fiind pusi in situatia de a gestiona tot mai greu problemele cotidiene. Presiunile sociale si cele familiale, stresul acumulat zilnic la locul de munca dar si timpul limitat pentru hobby-urile personale sunt principalele actiuni care pot conduce iminent catre stari succesive de depresie.
Studiile de specialitate realizate in acest domeniu indica faptul ca, depresia este una dintre cele mai frecvent intalnite tulburari afective pe care oamenii o ignora sau nu o constientizeaza.
Deseori oamenii traiesc cu depresie si nu ofera la momentul dorit in sectoarele de activitate in care activeaza. Sentimentele succesive de tristete, comunicarea greoaie cu oamenii din jur, dorinta de singuratate dar si stima de sine scazuta sunt elemente fundamentale pentru simptomatologia asociata depresiei. Este important sa stii ca depresia se manifesta diferit de la o persoana la alta, Totul depinzand atat de factorul genetic cat si anumite traumele prin care pacientul a trecut.
In acest context ajutorul de specialitate este fundamental optiunea cea mai corecta, terapie pentru depresie adulti Cluj oferindu-ti toate premisele pentru a depasi aceasta problema. Documentarea este esentiala in valorificarea propriilor stari si asocierea acestora cu depresia. In acest sens, articolul isi propune sa ofere cititorilor cateva informatii vitale despre identificarea si managementul depresiei, totul pentru ca tu sa identifici si sa constientizezi modul in care iti poti schimba viata.
Simptome asociate depresiei
Paleta de simptome pentru o stare depresiva prezinta o serie de particularitati de la o persoana la alta. Specialistii au realizat insa cateva liste non-exhaustive in ceea ce priveste principalele stari pe care pacientul le poate identifica. Printre acestea se numara: stare generala proasta si proiectii negative asupra viitorului, scaderea stimei de sine si a increderii, exteriorizarea sentimentelor prin intermediul plansului, detasarea fata de colective si familie, nivel scazut sau chiar lipsa motivatiei, lipsa bucuriei si anxietate, fluctuatii privind greutatea, dureri de cap si ameteli, energie scazute.
Dupa cum putem observa, asocierea starilor de natura mentala cu cele corporale prezinta o dinamica aparte in ceea ce priveste prezenta depresiei. Daca si tu identifici constant si cumulativ aceste tipologii de stari, acordati timp pentru a reflecta asupra lor si implicit, cere un ajutor de specialitate pentru a depasi acest conglomerat de emotii negative.
Care sunt factorii de risc principali ai depresiei?
Cu ajutorul psihoterapiei pacientii pot inregistra progrese semnificative de la o sedinta la alta in ceea ce priveste managementul starilor negative si al proiectiilor asupra viitorului. Psihoterapia consta in tehnici de comunicare specifice dezvoltate individual pentru a putea exterioriza anumite stari si a identifica solutii pentru managementul acestora. In prima sedinta cu un psihoterapeut este important ca acesta sa cunoasca pacientul si sa identifice cauzele depresiei.
Cativa factori de risc care pot genera depresia sunt reprezentati de istoricul familial si cronicizarea stresului, anumite traume prin care pacientul a trecut, sexul dar si o alimentatie nesanatoasa asumata in mod constant. Diagnosticarea depresiei nu implica exclusiv vizita la psihoterapeut. Pentru a putea stabili cu exactitate diagnosticul, pacientul poate realiza teste de laborator pentru sange si tiroida, examinari fizice dar si psihiatrice pentru determinarea surselor depresiei. Daca starile negative ti-au inundat viata, este timpul sa faci o schimbare. Apeleaza la specialisti pentru a depasi depresia si starile asociate acesteia!