O ecografie mamara este o examinare a sanilor, si utilizeaza unde sonore de inalta frecventa, cu scopul de a crea o imagine alb-negru a tesuturilor si structurilor mamare.
Medicii solicita adesea testul in vederea evaluarii dimensiunii si formei nodulilor sanilor, dar si cu scopul de a determina daca acestea ar putea fi cresteri tumorale sau chisturi umplute cu lichid.
Medicii folosesc adesea ultrasunetele ca instrument de diagnostic precoce pentru a evalua nodulii sanilor. Spre deosebire de scanarile CT si razele X, o examinare a sanului cu ultrasunete nu utilizeaza radiatii ionizante. Din acest motiv, medicii recomanda adesea o ecografie sani Cluj 2021 pentru persoanele care nu sunt candidati pentru tehnici de imagistica bazate pe radiatii.
De mentionat este faptul ca examinarile care expun persoanele la radiatii trebuie evitate de catre:
- Femeile care sunt gravide sau care alapteaza.
- Persoanele care inca nu au implinit varsta de 25 de ani.
- Doamnele si domnisoarele care au implanturi mamare.
Un medic poate utiliza de asemenea, o examinare a sanului cu ultrasunete pentru a ajuta la ghidarea unui ac de biopsie pentru a colecta tesuturile dintr-o bucata pentru testare. Aceasta procedura se este cunoscuta sub denumirea de biopsie ghidata cu ultrasunete.
Un medic poate programa o ecografie mamara dupa ce a descoperit o bucata in tesutul mamar in timpul unei examinari fizice de rutina sau mamografie. De mentionat este faptul ca medicul poate solicita o ecografie mamara si in alte scopuri, cum ar fi urmatoarele:
- evaluarea scurgerii neobisnuite a mamelonului.
- evaluarea cazurilor de mastita, mastita fiind termenul care defineste inflamatia tesuturilor mamare.
- monitorizarea implanturilor mamare.
- evaluarea simptomelor, cum ar fi dureri de san, roseata si umflaturi.
- examinarea modificarilor pielii, iar aici putem da drept exemplu decolorarearea pielii.
- monitorizarea tumorilor benigne existente de san.
- verificarea rezultatelor altor teste imagistice, cum ar fi de exemplu o scanare RMN, sau chiar si o mamografie.
Pregatirea pentru ecografia sanilor
Persoanele care urmeaza sa aiba parte de o ecografie a sanilor ar trebui sa foloseasca diferite tipuri de lotiuni sau pulberi pe pielea lor inainte de test, dat fiind faptul ca aceste produse pot reduce precizia imaginilor cu ultrasunete.
A avea orice forma de metal pe corp poate interfera de asemenea, cu rezultatele testelor, deci este deosebit de important sa evitati sa purtati orice fel de bijuterii sau ceas.
Cele mai multe ecografii mamare au loc in sectia de radiologie a unui spital, desi unele pot fi efectuate de exemplu intr-o clinica privata sau de specialitate.
Purtarea unor articole de imbracaminte separate in partea de sus si de jos in locul unei rochii sau a unei tinute dintr-o singura piesa faciliteaza adesea evitarea indepartarii tuturor hainelor. Pentru unii oameni, alegerea unui buton in sus sau a unei camasi cu fermoar ar putea de asemenea, face procesul de dezbracare mai confortabil.
Procedura
Majoritatea ecografiilor mamare dureaza 15-30 de minute. Testele cu ultrasunete sunt de obicei nedureroase, cu exceptia cazului in care nodul este fraged.
Procesul incepe cu examinarea fizica a sanului de catre sonograf. Apoi, de obicei ii vor adresa persoanei intrebari despre bucata, cum ar fi:
- cand au observat problema (nodulul de exemplu).
- daca sunt prezente si alte simptome.
- daca si cum a progresat.
Dupa examinare, sonograful va aplica un gel rece si clar pe san. Limitand bulele de aer, acest gel sporeste capacitatea undelor sonore de a se deplasa prin tesuturi. In unele cazuri, sonograful va plasa o perna triunghiulara sub umarul persoanei, facand corpul sa se rostogoleasca intr-o parte. De asemenea, sonograful poate ridica bratul persoanei peste cap. Aceste pozitii pot facilita deplasarea undelor sonore si primirea tesuturilor.
Sonograful poate estompa luminile din camera pentru a face ecranul computerului si imaginile mai clare. Odata ce sonograful a intins uniform gelul, va trece peste san un dispozitiv asemanator baghetei, numit transductor. Traductorul trimite unde sonore prin san si le inregistreaza activitatea.
Cand o unda sonora loveste un tesut sau o structura, ea revine. Traductorul trimite informatii catre computer despre cat dureaza unda sa revina, precum si volumul, inaltimea si frecventa acesteia. Computerul traduce aceste informatii intr-o imagine numita sonograma.
Sonograful va examina toate tesuturile si structurile sanului si va face imagini statice in mai multe locuri diferite si din diferite unghiuri. De obicei, va crea mai multe imagini statice ale nodului si ale zonei inconjuratoare. De asemenea, sonograful poate realiza scurte videoclipuri miscatoare.
Dupa scanarea sanului, acesta va verifica regiunea axilei pentru prezenta glandelor si ganglionilor limfatici umflati sau duri. Daca un sonograf are vreo ingrijorare cu privire la acuratetea imaginii, acesta poate cere o a doua opinie de la un radiolog. Uneori, radiologul poate fi necesar sa refaca portiuni ale ultrasunetelor pentru a evalua cu exactitate zona de ingrijorare.
Dupa finalizarea testului, sonograful ii va inmana persoanei un servetel pentru a sterge gelul si ii va oferi intimitate pentru a-si pune hainele la loc. Inainte ca persoana sa plece, sonograful poate programa o intalnire ulterioara pentru a discuta rezultatele.