La micul dejun, pe paine, in omleta sau in merdenele congelate cu branza… Fara limite pentru creativitatea ta! Cu cele 400 de variante, branza este o sursa de placere pentru toate gusturile. Acesta participa la o dieta sanatoasa si echilibrata si intareste perceptia gustului in special la copii.
Branza nu este numai buna, ci este si o sursa de multi nutrienti, care sunt necesari, de exemplu, pentru crestere sau pentru dinti si oase sanatoase. Ar fi pacat sa ratezi toate aceste beneficii! O dieta sanatoasa si echilibrata se caracterizeaza prin consumul, in cantitati rezonabile, de produse alimentare din diferite categorii de alimente.
Continut ridicat de calciu
Printre beneficiile branzei, se afla evident continutul sau de calciu. 30g de Emmental ofera 250 mg de calciu, ceea ce reprezinta o treime din doza zilnica recomandata pentru un adult. Calciul ajuta la intarirea oaselor, sustine cresterea copiilor si dintii sanatosi.
Continut ridicat de proteine
Un alt avantaj al branzei este continutul sau de proteine. Proteinele sunt „constructorii corpului”. Acestea joaca un rol foarte important in crearea si hranirea celulelor. Unele tipuri de branza, cum ar fi parmezanul, au un continut de proteine de pana la 36%.
Sursa de fosfor
Branza este o sursa de fosfor. In combinatie cu calciu, sustine mineralizarea oaselor si a dintilor si, de asemenea, anumite functii ale celulelor. In plus, fosforul participa la producerea si conservarea energiei de care are nevoie corpul.
Vitamine si minerale
Branza este o sursa de multe vitamine, inclusiv vitamina B2 care transforma alimentele in energie sau vitamina B12 care actioneaza impotriva stresului si oboselii. Acest lucru imbunatateste in special un metabolism energetic bun, formarea de celule rosii din sange si o functionare normala a sistemului imunitar.
In plus, branza contine, de asemenea, multe minerale, cum ar fi calciul mentionat deja mai sus si datorita continutului sau ridicat de calciu, branza contribuie, de asemenea, la sanatatea dintilor. O tema centrala, mai ales la copii.
Nu este intotdeauna bogata in calorii
Soiurile de branza care contin mai putin de 65% grasimi furnizeaza proteine importante pentru mentinerea masei musculare si a structurii osoase. Branza contine grasimi naturale de inalta calitate. Ceea ce nu il face neaparat o bomba cu calorii. O portie de 30g de branza de capra proaspata contine doar 50 de calorii si 3,4g de grasime.
Branza este buna pentru oase si muschi
Branza este potrivita pentru toate varstele si toate etapele vietii. Consumul de branza este important atunci cand cresti, dar si pentru sportivi si seniori.
Concluzie
Branza este la fel de sanatoasa ca laptele din care este facuta. Ofera organismului substantele nutritive valoroase ale laptelui intr-o forma concentrata. O sursa excelenta de vitamine, proteine si minerale, branza este esentiala pentru o dieta variata, sanatoasa si echilibrata.
Unii vor fi surprinsi sa afle ca este mai putin bogata in grasimi decat ai crede. Cu alte cuvinte, consumul regulat de branza nu creste riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Branza ar trebui chiar sa faca parte din produsele alimentare de consumat in mod regulat.