Cand vorbim despre vata de sticla, vorbim despre un material izolant format din combinatia de nisip si sticla reciclata topita la temperaturi ridicate. Este un material rezistent, elastic si reciclabil care este utilizat in constructia peretilor, tavanelor si podelelor.
Acest izolator termocaustic este folosit din ce in ce mai mult astazi. Prin urmare, in acest articol va spunem tot ce trebuie sa stiti despre vata de sticla: proprietati, utilizari, pericole si intrebari frecvente. Continuati sa cititi!
Functia vatei de sticla
Printre diferitele functii pe care le are vata de sticla gasim:
- Izolarea termica
Lana impiedica temperatura exterioara sa patrunda in interior fie prin convectie, radiatie sau conducere. In plus, elimina puntile termice. Acest tip de izolatie ofera o protectie ridicata impotriva frigului si caldurii.
- Izolarea acustica
Undele sonore sunt prinse intre filamentele tesutului impiedicandu-l sa ajunga in interiorul casei. Datorita elasticitatii si rezistivitatii sale la fluxul de aer, se obtine un efect de disipare capabil sa atenueze si sa minimizeze tot felul de sunete.
Proprietati
Acest material este 100% reciclabil, deci este de obicei mai ieftin decat altele. De asemenea, este foarte rezistent si elastic. Vata de sticla poate fi adaptata la orice suprafata. Acesta este de obicei prezentat in format rola galbena, ceea ce il face mult mai maleabil. Vata de sticla este utilizata ca izolator termic si acustic in case si spatii industriale.
Unde se utilizeaza?
Este folosit ca izolator in:
- Pereti
- Plafoane
- Etaje
- Fatade
- Cavitatile
- Incalzire
- Aer conditionat
- Orificiile
- Printre altele
Care sunt pericolele folosirii vatei de sticla?
Pentru a spune adevarul, vata de sticla este un material de utilizare sigura pentru sanatate. In 2001, Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC) a clasificat vata de sticla ca material non-cancerigen pentru om. Toti producatorii de vata minerala au certificatul Euceb, care garanteaza sanatatea si siguranta acestora, in conformitate cu legislatia europeana in vigoare.
Este inflamabil? Ce temperatura rezista?
Vata de sticla este incombustibila, neinflamabila. Acest avantaj il face unul dintre cele mai alese materiale, deoarece nu genereaza fum sau gaze nocive si rezista la temperaturi ridicate. Acest material limiteaza raspandirea flacarilor si intarzie raspandirea focului.
Deci, daca exista foc care vine din exterior sau din mediile invecinate, vata de sticla intarzie raspandirea focului pentru o anumita perioada de timp. Temperatura maxima de functionare variaza intre 250-400°C. Un fapt mare!
Este toxic?
Nu, vata de sticla este non-toxica. Cu toate acestea, fibra de sticla sunt particule mici care prin contact si manipulare pot fi detasate si inhalate. Prin detasare si inhalare pot ajunge in parti adanci ale sistemului nostru. In mod normal, aceste fibre mici ajung sa fie puse in zona oro-nazala, ceea ce poate provoca iritatii, dar corpul nostru este capabil sa o elimine.
Doar cele mai mici fibre sunt cele care pot ajunge in cele mai profunde parti, cum ar fi plamanii. Aceste fibre sunt eliminate, dar mai lent.
Ce se intampla daca atingeti vata de sticla?
Potrivit Departamentului de Sanatate si Servicii Umane, daca pielea ta a intrat in contact cu fibra de sticla, va trebui sa:
- Spalati zona cu apa si sapun usor. In cele din urma, pentru a ajuta la indepartarea fibrelor, va trebui sa utilizati un servetel umed.
- Daca se pot vedea fibre care ies din piele, acestea pot fi indepartate prin plasarea cu atentie a benzii pe zona si apoi indepartarea usoara a benzii. In acest fel fibrele se vor lipi de banda si vor fi indepartate de pe piele. Un exemplu este Vata de sticla Ursa SF38 gr.100.
Intrebari frecvente
Lasam mai jos cateva intrebari frecvente pe care utilizatorii le pun atunci cand aleg vata de sticla ca urmatorul lor material pentru utilizare.
Vata de sticla si fibra de sticla… Este la fel?
Izolatia din vata de sticla, asa cum am clarificat anterior, este o combinatie de sticla reciclata, nisip si alte materiale. Vata de sticla este doar un alt nume pentru izolarea din fibra de sticla. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de izolatie din fibra de sticla sau blocuri din fibra de sticla. Acestea sunt topite la temperaturi foarte ridicate si apoi torse in fibre.
EPS sau vata de sticla Care dintre ele sa alegeti?
Alegerea celei mai potrivite izolatii va depinde, pe de o parte, de fezabilitatea tehnica si economica a uneia sau a altei solutii. Cand vine vorba de izolarea termica exterioara, foile EPS (polistiren expandat) pot include grafit pentru a-si imbunatati performanta termica.
Vata de sticla sau poliuretan… Care dintre ele sa aleaga?
Spuma poliuretanica este un izolator termic cu caracteristici excelente. Se compune din doi compusi chimici care, atunci cand sunt amestecati, se extind si adera la suprafata, creand izolatorul termic. In comparatie cu vata de sticla, spuma poliuretanica este capabila sa se izoleze cu grosimi cu 40% mai mici. Vata de sticla este un bun izolator, dar in timp se deterioreaza si isi pierde capacitatea de izolare.