Dacă vă este frică să zburaţi cu avionul, aceste sfaturi vă pot ajuta.
Scapă de frică
Zborul este cunoscut ca cea mai sigură formă de călătorie pe distanțe lungi – iar moartea în urma unui accident de avion este extrem de puţin probabilă. Deci, de ce creierul nostru se agață de cazurile extraordinare când ceva nu merge bine? Răspunsul este biasul confrmării, care ne face să căutăm dovezi care susțin credințele noastre existente, spune dr. Luana Marques, profesor asociat de psihiatrie la Harvard Medical School.
Desigur, „o fobie sau o frică de zbor nu este rațională”, spune Marques. Este nevoie de timp și practică pentru a trece peste frică.
Înfruntă-ți frica, în mod repetat, dar în doze mici
Terapia prin expunere constă în „ideea că a fi expus în mod repetat la ceva de care ți-e frică îți calmează sistemul limbic, astfel încât frica să nu se mai declanșeze la fel de repede”, spune Marques. Asta ar putea însemna mai puțină anxietate pe termen lung şi ar putea arăta cam aşa:
- Urmăreşte videoclipuri YouTube cu avioane care decolează.
- Urmăreşte videoclipuri cu avioane care zboară efectiv.
- Ascultă sunetul unui zbor în timpul turbulențelor.
- Mergi la aeroport și urmăreşte avioanele în timpul decolării.
- Urcă-te într-un avion. Dacă vrei să lucrezi la frică fără a fi nevoie să îţi cumperi un bilet de avion, poţi încerca zborul cu avioane de mici dimensiuni. O căutare rapidă pe Google după zbor cu avionul brasov te va îndruma în direcția corectă.
În timpul zborului, distrage-ți atenția
„Când suntem cu adevărat foarte anxioși, nu putem gândi corect”, spune Marques. Cheia este să încerci să te conectezi la creierul tău rațional. „Când ne concentrăm cu adevărat pe gândire, cum ar fi să rezolvăm o problemă de matematică, creierul nostru emoțional se calmează.” Încearcă un joc de cuvinte încrucișate, un sudoku sau un roman de dragoste cu adevărat siropos.
Dacă sunt turbulențe, nu te forța să te calmezi
În timpul unui zbor cu turbulenţe, instinctul tău ar putea fi să respiri lent și adânc pentru a te calma. Dar nu încerca să opreşti experiența, spune Marques. „Este aproape imposibil să-ți oprești răspunsul de luptă sau de zbor”, odată ce a fost declanșat, explică ea. În schimb, încearcă să îţi identifici sentimentele. „Oh, Doamne. Mi-e foarte frică”, de exemplu. Amintește-ți că corpul tău are un răspuns normal la o amenințare percepută, spune Marques.
Desigur, asta este diferit de a-ți hrăni anxietatea spunându-ți: „O, Doamne, avionul se va prăbuși. Oh, Doamne, ceva rău se va întâmpla”, explică ea.
După ce ți-ai numit frica, întoarce-te la informaţiile pe care le-ai adunat despre siguranța aviației și reamintește-ți că ești încă în siguranță.
Consultă un medic, dacă simți că ai putea avea nevoie de medicamente
Medicamentele cu acțiune rapidă, cum ar fi Xanax sau Valium, pot fi instrumente utile, spune Marques: „Am avut pacienți care au trebuit să le ia pentru a face chiar și terapia de expunere”. Dar medicamentele pot să nu îți rezolve problema pe termen lung. „Aceste medicamente elimină destul de repede anxietatea. Și astfel ai impresia că singura modalitate de a călători și de a zbura este cu acele medicamente”, spune Marques. „Însă, pe termen lung, au tendința de a bloca oamenii mai mult”. Orice ai face, nu lua medicamente fără prescripţie medicală și nu amesteca pastilele prescrise cu alcool.