Panourile fotovoltaice, cunoscute si sub numele de panouri solare, capteaza energia soarelui si o transforma in electricitate. Electricitatea generata de panourile fotovoltaice este utilizata in principal pentru alimentarea aparatelor si echipamentelor de uz casnic.
Cel mai intalnit sistem de panouri fotovoltaice este sistemul conectat la retea, care, dupa cum indica si numele sau, este conectat la reteaua nationala. Aceasta inseamna ca noaptea, cand panourile solare nu functioneaza, poti utiliza electricitatea din retea.
Mai mult decat atat, daca sistemul solar produce mai multa energie electrica decat ceea ce ai nevoie, poti vinde surplusul inapoi la retea si poti castiga in mod eficient avand panouri solare acasa daca utilizezi subventii pentru panouri solare.
Al doilea tip de sistem de panouri fotovoltaice este sistemul autonom care nu este conectat la retea. In acest caz, poti adauga baterii solare la sistem pentru a avea electricitate cand se intuneca.
Acest sistem poate fi foarte convenabil in zonele indepartate in care nu exista nicio alternativa pentru alte surse de electricitate. In zilele noastre, mii de oameni isi alimenteaza casele si afacerile cu ajutorul panourilor fotovoltaice.
Daca doriti sa treci la energia regenerabila si sa investesti in panouri fotovoltaice pentru casa ta atunci panouri Voltech.ro poate fi una dintre cele mai bune alegeri pe care le poti face.
Cum functioneaza panourile fotovoltaice?
Panourile constau in celule fotovoltaice mici care sunt conectate intre ele. Celulele fotovoltaice sunt fabricate din material semiconductor – siliconul fiind cel mai frecvent utilizat. Celulele fotovoltaice sunt de obicei foarte mici, dar atunci cand sunt combinate pentru a forma panouri solare si tablouri solare, ele pot fi foarte eficiente.
Cand soarele straluceste peste celule, se creeaza un camp electric. Cu cat soarele este mai puternic, cu atat se produce mai multa energie electrica. Cu toate acestea, celulele nu au nevoie de lumina directa a soarelui pentru a functiona si pot produce electricitate si intr-o zi innorata.
Panourile fotovoltaice sunt disponibile in diferite forme si dimensiuni si pot fi montate cu usurinta deasupra unui acoperis existent. O alternativa la panourile solare, care ocupa mai putin spatiu pe acoperis, dar este mai scumpa, este utilizarea placilor solare.
Avantajele utilizarii panourilor fotovoltaice
Folosirea panourilor fotovoltaice ca sursa de electricitate se poate dovedi cu adevarat benefica. Dupa achizitionarea panourilor solare si depasirea costurilor de instalare, poti incepe sa economisesti bani datorita costurilor reduse ale energiei electrice.
Un alt avantaj este faptul ca sunt ecologice. Folosirea lor contribuie la reducerea amprentei noastre de carbon.
Care sunt cele 3 tipuri de panouri fotovoltaice?
Panourile fotovoltaice pot fi clasificate in trei tipuri comune de panouri solare domestice: panouri fotovoltaice monocristaline, panouri fotovoltaice policristaline si panouri fotovoltaice cu film subtire.
Care dintre aceste panouri fotovoltaice sunt cele mai bune pentru casa ta depinde de necesitatile tale de energie si de buget. Exista mai multe tipuri de panouri solare, dar acestea trei sunt cele mai comune panouri fotovoltaice domestice.
Panourile monocristaline sunt cele mai eficiente, deoarece sunt realizate dintr-o singura bucata de siliciu, facilitand fluxul de energie electrica prin celula. Din acest motiv, acestea sunt si cele mai scumpe tipuri de panouri solare.
Panourile policristaline sunt mai putin eficiente decat cele monocristaline, deoarece sunt realizate prin topirea mai multor parti de siliciu, ceea ce face ca electricitatea sa curga mai greu prin siliciu. Este mai usor sa fabrici panouri policristaline, motiv pentru care sunt si mai accesibile ca pret.
Filmul subtire, pe de alta parte, este cel mai ieftin, dar cel mai putin eficient tip de panou fotovoltaic. Daca esti in cautarea unor panouri solare flexibile, filmul subtire este optiunea excelenta.
Cateva motive pentru a alege panouri fotovoltaice
Unul dintre principalele motive pentru care iti reocmandam sa alegi panouri fotovoltaice este faptul ca vei obtine energie foarte ieftin. Odata ce panourile au fost montate, este foarte usor sa amortizezi costurile pentru ele in cel mai eficient timp.
Recomandarea noastra este aceea de a apela de fiecare data la specialisti care sa le monteze astfel incat sa nu ai surprize neplacute. Totodata iti recomandam si sa apelezi la specialisti pentru cazul in care aceste panouri se strica, ceea ce e putin probabil.
Vara te poti folosi doar de panouri fara sa mai ai nevoie de curent de la priza normala. Acesta este de asemenea, un avantaj considerabil pentru foarte multe persoane care vor considera ca investitia lor va fi amortizata chiar din primul an de utilizare.
Un alt aspect de care trebuie sa se tina cont este faptul ca aceste panouri nu ocupa mult spatiu, iar noile tehnologii permit colectarea de curent chiar si pe timpul iernii pentru ca nu mai apar clasicele probleme cu lipsa soarelui, energia fiind colectata de cele mai avansate panouri din lumina existenta. Desigur, iarna vei avea mai putina energie pentru ca ziua este mai scurta, insa tot vei obtine o cantitate suficienta pentru nevoile intregii familii.