Majoritatea copiilor si adolescentilor din Statele Unite joaca jocuri video. Desi multi copii le joaca cu moderatie, fara consecinte adverse, altii devin obsedati de gaming. Parintii pot deveni ingrijorati atunci cand un copil neglijeaza temele pentru a juca jocuri sau sta treaz toata noaptea la jocuri si este prea obosit pentru a se trezi la scoala a doua zi.
Unii parinti observa ca copilul lor socializeaza rar in persoana cu ceilalti si isi petrece tot timpul liber pe jocuri video. Unii copii incearca sa ascunda cat de mult se joaca.
In acest fragment adaptat din Pause and Reset: A Parent’s Guide to Preventing and Overcoming Problems With Gaming, Nancy M. Petry, PhD, ofera indrumari despre cum sa limitati eficient jocul la un nivel sanatos.
Indiferent daca scopul este acela de a preveni excesul de joc al unui copil sau de a anula jocul care pare scapat de sub control, Dr. Petry ofera strategii practice, testate de parinti, pentru a intelege rolul jocurilor video in viata copilului dumneavoastra. Poti intra pe jocuri online gratis joaca cele mai tari jocuri.
Stabilirea si aplicarea limitelor pentru jocuri
Pentru copiii si adolescentii mai tineri si chiar si pentru adolescentii mai mari dar cu varsta sub 18 ani, dvs., ca parinte, ar trebui sa aveti cea mai mare parte a cuvantului in stabilirea limitelor adecvate pentru jocuri.
Avand indrumari clare si consecvente legate de jocurile video, se poate preveni jocul excesiv. Cu toate acestea, doua treimi dintre copiii si adolescentii din SUA indica faptul ca parintii lor nu au „nici o regula” legata de timpul petrecut utilizarii mass-media. Asigurati-va ca nu mai faceti parte din acea majoritate! Iata cateva recomandari pentru limitarea jocurilor pentru copilul dvs.:
- Amintiti-va ca jocurile ar trebui sa aiba loc numai dupa ce copilul dumneavoastra isi indeplineste celelalte responsabilitati pentru ziua respectiva. Acestea ar trebui sa includa temele si treburile casnice. Asigurati-va ca verificati calitatea si caracterul complet al temelor si treburilor inainte de a-i permite copilului sa inceapa sa se joace. Jocul video ar trebui sa fie un privilegiu castigat. Jocul nu este un drept inalienabil!
- Pune limite clare jocurilor copilului tau. Academia Americana de Pediatrie sugereaza ca timpul alocat ar trebui sa fie sub 30 pana la 60 de minute pe zi in zilele de scoala si de 2 ore sau mai putin in zilele fara scoala. Grupul recomanda limite si mai mici, de sub 1 ora de timp total pe zi, pentru copiii sub 6 ani si incurajeaza parintii sa stabileasca durata adecvata pentru jocurile video si alte mijloace electronice pentru utilizarea copiilor cu varsta peste 6 ani. Indiferent de limitele pe care le considerati adecvate, unele zile in fiecare saptamana, nu ar trebui sa implice jocuri. Este esential sa va asigurati ca copilul dumneavoastra dezvolta, mentine si se bucura de alte activitati care nu se desfasoara in fata ecranului.
- In proiectarea regulilor dumneavoastra, luati in considerare un interval de timp rezonabil pentru reevaluare. Puteti sa va urmati planul timp de 1 sau 2 luni si apoi sa il reevaluati. Instituirea unei schimbari temporare va avea ca rezultat o acceptare mai mare decat o schimbare permanenta. Puteti decide ca planul initial este prea restrictiv. Puteti apoi sa-l schimbati dupa cateva luni, daca copilul dumneavoastra adera la el si nu sunt evidente probleme. Amintiti-va ca este mai usor sa slabiti restrictiile decat sa le restrangeti.
Tipuri de jocuri
Majoritatea jocurilor video sunt create in scopuri de divertisment, categorie numita altfel „jocuri de baza”. Exista un subset de jocuri dezvoltate pentru scopuri suplimentare dincolo de divertisment. Acestea includ:
Jocurile ocazionale sunt concepute pentru o accesibilitate usoara, un joc simplu de inteles si seturi de reguli rapid de inteles si sunt destinate publicului de pe piata de masa, spre deosebire de un joc hardcore. Acestia sustin frecvent capacitatea de a intra si iesi din joc la cerere, cum ar fi in timpul navetei sau in pauzele de masa.
Numeroase jocuri pentru browser si mobile se incadreaza in zona jocurilor ocazionale, iar jocurile ocazionale sunt adesea din genuri cu elemente de joc de intensitate scazuta, cum ar fi meciul trei, obiectele ascunse, gestionarea timpului si jocurile puzzle. Jocurile cauzale folosesc frecvent jocurile din retelele socialemecanici, in care jucatorii pot cere ajutorul prietenilor de pe retelele lor de socializare pentru ture sau miscari suplimentare in fiecare zi. Jocuri ocazionale populare includ Tetris si Candy Crush Saga.
Mai recente, incepand cu sfarsitul anilor 2010, sunt jocurile hiper-ocazionale care folosesc reguli si mai simpliste pentru jocuri scurte, dar care pot fi rejucate la infinit, cum ar fi Flappy Bird.
Software-ul educational a fost folosit in case si sali de clasa pentru a ajuta copiii si studentii sa invete, iar jocurile video au fost adaptate in mod similar din aceste motive, toate concepute pentru a oferi o forma de interactivitate si divertisment legata de elementele de design de joc. Exista o varietate de diferente in designul lor si in modul in care educa utilizatorul.
Acestea sunt impartite in mare parte intre jocurile de divertisment educational care tind sa se concentreze pe valoarea de divertisment si pe invatarea prin memorare, dar este putin probabil sa se implice in gandire critica si jocuri video educationale care sunt orientate spre rezolvarea problemelor prin motivatie si intarire pozitiva, minimizand in acelasi timp valoarea divertismentului. Exemple de jocuri educationale includ The Oregon Trailsi seria Carmen Sandiego.
In plus, jocurile care nu sunt dezvoltate initial in scopuri educationale si-au gasit drumul in sala de clasa dupa lansare, cum ar fi cele care prezinta lumi deschise sau cutii de nisip virtuale precum Minecraft sau ofera abilitati de gandire critica prin jocuri video puzzle precum SpaceChem.