Este o realitate: toamna ne-a prins deja intre ghearele rutinei. Au disparut acele zile lungi si placute de odihna de vara, acel program de vara care ne-a permis sa dedicam timp unuia dintre hobby-urile noastre preferate: grija fata de gradina, livada, gradina urbana, teren in camp etc. Dar lipsa de timp trebuie… sa ne strice gradina?
Trebuie sa lasam pentru inca un an ingrijirea tufisurilor de trandafiri, udarea gazonului sau tunderea gardurilor vii? Raspunsul este “nu”.
Ingrijirea plantelor nu poate astepta sa avem mai mult sau mai putin timp, sa ne bucuram de o dupa-amiaza libera sau sa ne pitim la sase dupa-amiaza in casa, in loc sa o facem la noua noaptea.
Livada sau gradina noastra are nevoie de noi pe tot parcursul anului si tocmai de aceea am scris articolul de astazi: sa va spunem cateva sfaturi de baza care iti vor permite sa ai grija de gradina dumneavoastra atunci cand timpul este limitat. Vi se pare interesant? AS EXCLUSIVE BUSINESS SRL este locul din care poti cumpara tot ce ai nevoie pentru gradina ta.
Sfat 1: Cel mai bun este dusmanul binelui
Cu siguranta ai vazut mii de imagini cu gradini mari, impresionante, pline de plante verzi si flori de o mie de culori. Ei bine, stii ce? Cele mai multe dintre aceste imagini cu o gradina nu au fost facute toamna..
In cea mai mare parte a geografiei noastre, toamna este sinonima cu caderea frunzei, aparitia de pete pe gazon si dominatia tonurilor maro si ocru care sunt un preludiu al frigului pe care il vom petrece imediat ce va sosi iarna.
Astfel, punctul numarul unu este destul de simplu si, credem, foarte sensibil: toamna nu este cel mai bun sezon al anului pentru ca gradina ta sa-si arate toata splendoarea, este o perioada destul de complicata in care principalul lucru este ca gradina ramane sanatoasa, hidratata si fara daunatori.
Sfat 2: Pregateste gradina pentru iarna
Una dintre principalele sarcini de care trebuie sa avem grija in lunile septembrie, octombrie si noiembrie este sa ne pregatim plantele, florile, iarba etc., astfel incat acestea sa reziste rigorilor iernii. Toamna este momentul sa iti cureti gradina de murdarie, sa sapi bulbii, sa colectezi frunze, sa acoperi tulpina plantelor nou-nascute cu compost, sa refaci brazdele de irigare, sa te gandesti sa protejezi cele mai delicate specii etc.
Sfat 3: Taierea si tunderea
In lunile de toamna, vanzarile de drujbe de taiere, trimmere de gard viu si taietori explodeaza dintr-un motiv foarte simplu: gradinarii profesionisti stiu ca odata cu caderea frunzei vine timpul sa taie. Deci, acum stii: rezerva cel putin un week-end in aceasta toamna pentru aceasta activitate de taiere si gradina ta iti va multumi…
Sfat 4: Planifica si revizuieste
Punctul numarul patru este la fel de scurt ca cel anterior: inainte de a incepe taierea ca un nebun planifica lucrarea, verifica starea ramurilor copacilor si gardurilor vii pentru a localiza bolile sau prezenta daunatorilor, consulta-te cu un expert daca nu stii clar cum ar trebui sa faci acest lucru…
Cum sa mutati plantele afara vara?
La fel ca si noi, plantele de apartament pot beneficia si de timpul de afara. Cel mai bun moment pentru a va muta plantele de interior in aer liber este sezonul de vegetatie de vara, cand conditiile sunt potrivite. Dar inainte de a face acest lucru, exista cateva lucruri de luat in considerare. Mai jos sunt sfaturile noastre de top pentru transferul plantelor de apartament din interior in exterior.
Cele mai comune plante de apartament sunt originare din mediile tropicale calde sau aride. Pentru a evita potentialele daune cauzate de frig sau mai rau, asteptati pana cand temperatura de afara este constant peste 60-65 grade Fahrenheit (15-18 grade Celsius) inainte de a muta orice planta. Unele plante pot tolera temperaturi de pana la 50°F, dar asteptarea pana cand se incalzeste putin va va ajuta sa evitati orice accident daca temperaturile scad drastic noaptea. Daca zilele sunt calde, dar serile sunt racoroase, puteti ajuta plantele sa se aclimatizeze aducandu-le afara timp de cateva ore in fiecare zi, inainte de tranzitie.
Una dintre cele mai mari provocari in aer liber este vantul, in special pe acoperisuri si balcoane, unde vantul poate dobori plantele chiar peste, usca plantele sau chiar le poate raci daca vremea este mai rece noaptea.
Familiarizati-va cu cat de vant devine spatiul dvs. exterior inainte de a face orice miscare a plantei. Daca este foarte vant, s-ar putea sa doriti doar sa mutati plante mai mari si mature in exterior, care nu vor sufla si sa pastrati plante mai mici, de pe masa, in interior.
Una dintre celelalte cele mai mari provocari in aer liber este soarele si caldura in acele zile calde de vara. In orase, caramizile si betonul absorb si radiaza exceptional de bine caldura, iar plantele tale ar putea ajunge sa fie gatite ca oul.
De asemenea, caldura va usca amestecul de ghiveci al plantelor tale mult mai repede decat atunci cand sunt in interior! S-ar putea sa va udati plantele de apartament in fiecare zi cand sunt afara, eventual chiar de doua ori pe zi, mai ales in mijlocul verii.
Pentru a evita ca plantele sa se prajeasca in soarele verii, asezati-le in plina umbra atunci cand le mutati pentru prima data in aer liber. Evitati lumina soarelui corecta pentru a incepe, chiar si pentru cactusii si plantele suculente care inchina soarele.
Amintiti-va ca lumina interioara este mult mai slaba decat lumina exterioara: razele soarelui de afara pot fi de doua ori mai intense sau mai mari decat razele soarelui din interior.