Pentru o buna cultivare a porumbului ecologic, trebuie urmate o serie de etape importante, incepand cu ingrijirea completa a solului asigurand astfel o irigare adecvata a solului, o taiere decisiva si o fertilizare masiva si ecologica a solului pana la prevenirea si combaterea problemelor care pot afecta plantele pentru a obtine stiuleti aurii si parfumati.
Cum se taie plantele de porumb si se erbicideaza solul?
Buna sanatate a culturii de porumb trece prin doua etape importante: taierea lastarilor secundari ai plantei si practica vesnica a erbicidarii solului. Samanta de calitate gasiti pe esenzi.ro.
In ceea ce priveste taierea, scopul este de a face ca tulpina principala sa creasca si sa se maturizeze prin indepartarea lastarilor secundari ai plantei. Pe de alta parte, plivitul solului are ca scop protejarea culturii de porumb de atacul buruienilor: este un proces care trebuie efectuat mai ales atunci cand rasadul este inca mic si care trebuie repetat periodic, cu blandete, pentru a nu deteriora radacinile plantei care pot creste chiar si putin sub nivelul solului.
Cum se taseaza plantele de porumb?
La aproximativ o luna de la insamantare, este bine sa se inceapa practica de tasare a rasadurilor, care, pe langa oxigenarea solului, poate ajuta la indepartarea buruienilor (facilitand astfel procesul de plivire), precum si la dezvoltarea radacinilor plantei, dand, de asemenea, o sansa tulpinii plantei sa se stabilizeze si sa se intareasca.
Cat de mult sa uzi plantele de porumb
Una dintre cele mai frecvente intrebari care se pun atunci cand se gestioneaza o anumita cultura, cum ar fi porumbul, este: cat de multa apa trebuie sa se dea rasadurilor? Porumbul are nevoie de multa apa pentru a se dezvolta luxuriant, mai ales din faza de inflorire; acest aspect delicat (care poate fi partial gestionat printr-o munca priceputa de mulcire cu paie la piciorul plantei, care trebuie efectuata dupa procesul de rasarire) face ca aceasta cultura sa fie destul de greu de gestionat in zonele mai degraba calde.
Cum se fertilizeaza solul pentru porumb
Cultura de porumb are nevoie de nutritie si de hidratare. Printre ingrasamintele recomandate pentru cultivare se numara cele utilizate in agricultura ecologica, cum ar fi guano (suta la suta natural, provenit din excrementele pasarilor marine) sau gunoiul de grajd granulat (provenit din excrementele cailor, vitelor si, ocazional, ale oilor si caprelor).
Boli si adversitati ale porumbului
Cel mai mare dusman al cultivarii porumbului galben este, fara indoiala, un rozator numit soarece de camp, care este foarte lacom dupa miezul acestei cereale delicioase. Inainte de a se gandi la remediul extrem si letal – adica otrava pentru soareci si alte rozatoare mici – se poate opta pentru diverse solutii naturale, cum ar fi repelenti (de exemplu, pe baza de usturoi, ulei de ricin sau pelin), ultrasunete, garduri sau… pisici. Alte adversitati care ar putea pune in pericol sanatatea culturilor de porumb sunt bolile fungice cum ar fi fusarium, care poate aparea in conditii de umiditate si temperaturi temperate si o insecta mica, dar devastatoare,, ale carei larve ataca planta, provocand in cele din urma ruperea acesteia. Piralidul poate fi eradicat cu bacillus thuringensis, o bacterie folosita ca insecticid natural.
De ce este bine sa mancam cereale?
Cerealele integrale contin multe fitochimice diferite care au fost legate de beneficii semnificative pentru sanatate). Aceste substante fitochimice includ:
- lignani – care pot reduce riscul de boli coronariene si pot incetini sau pot intoarce cancerul la animale
- acid fitic – care reduce indicele glicemic (IG) al alimentelor. Acest lucru poate fi important pentru persoanele cu diabet si ajuta la protejarea impotriva dezvoltarii celulelor canceroase in colon
- saponine, fitosteroli, scualena, orizanol si tocotrienoli – care s-a dovedit ca reduc colesterolul din sange
- compusi fenolici – care au efecte antioxidante.
Cand cerealele integrale sunt rafinate
Cand boabele sunt rafinate (de exemplu, pentru a produce faina alba), taratele si straturile de germeni sunt in general indepartate, lasand doar endospermul. Acest proces poate provoca pierderi semnificative de fibre, vitamine, minerale, antioxidanti si substante fitochimice din cereale.
Unele fibre, vitamine si minerale pot fi adaugate inapoi in produsele cerealiere rafinate (cum ar fi painea alba), ceea ce compenseaza pierderile, dar este imposibil sa adaugati amestecul de fitochimice care se pierde in procesare.
Cerealele rafinate au adesea niveluri ridicate de zahar adaugat, grasimi sau sare si, in general, au un IG mai mare decat echivalentele lor integrale. Consumul de cantitati excesive de cereale rafinate poate provoca cresteri puternice ale nivelului de zahar din sange si raspunsuri puternice din partea pancreasului, care, in timp, impreuna cu alte comportamente alimentare nesanatoase, pot duce la dezvoltarea diabetului.
Consumul de cereale integrale (in special cele cu fibre din ovaz sau orz) este asociata cu efecte protectoare impotriva bolilor de inima la adulti. Studiile au aratat ca un aport ridicat de cereale integrale (cel putin 2,5 portii pe zi) este asociat cu un risc mai mic de evenimente cardiovasculare. De asemenea, un studiu asupra femeilor aflate in postmenopauza a constatat ca sase sau mai multe portii de alimente integrale pe saptamana protejeaza impotriva efectelor bolilor cardiovasculare.