Ce spoturi sa alegeti? Care sunt cele mai bune? Sunt potrivite pentru toate camerele? Acest articol va va clarifica toate indoielile .
Iluminatul este fundamental intr-o locuinta si, ca atare, trebuie ales cu grija, astfel incat sa nu va treziti cu un apartament slab luminat, ca si cum ati fi la lumina lumanarilor in fiecare seara. Spoturile incastrate, de exemplu, sunt optiunea potrivita, deoarece sunt practice si functionale, fiind potrivite pentru a ilumina spatii mari si chiar spatii modeste din casa voastra.
In general, acest tip de reflector este instalat in tavan sau pe alte suprafete, cum ar fi rafturi sau panouri din lemn. Deoarece sunt incastrate, acestea nu sunt voluminoase, deoarece nu ocupa spatiu, dar lumineaza totusi camera si zonele in care sunt amplasate.
Cu toate acestea, spoturile nu sunt toate la fel, motiv pentru care va ghidam in alegerea modelelor potrivite pentru dumneavoastra si pentru casa dumneavoastra. Tipuri de spoturi
Pe piata exista diferite tipuri de downlight-uri, concepute pentru a satisface nevoile fiecarui consumator, astfel incat veti gasi o mare varietate. Vom enumera cateva dintre ele pentru voi:
- Ascunse, adica devin invizibile, dar lumineaza in continuare camera.
- Spoturi potrivite pentru o iluminare sigura in baie
- Spoturi pentru a ilumina plitele si unitatile de perete din bucatarie
- Din ipsos, otel sau metal
- Patrat, dreptunghiular sau rotund
- LED, neon sau halogen
- Cu lumina calda, naturala sau rece
Cum sa alegem spoturile incastrate?
Spotul incastrat, ca orice alt tip de iluminat, trebuie ales in primul rand in functie de utilitatea necesara in casa (multa lumina, putina lumina) si, de asemenea, in functie de mediul in care urmeaza sa fie instalat.
Pentru bucatarie si camera de zi, de exemplu, sau chiar si in coltul de studiu, este intotdeauna mai bine sa alegeti spoturi incastrate care au o lumina fixa, astfel incat sa aveti zone intregi complet iluminate.
Pentru zone cum ar fi coridorul sau zona de dormit, unde se prefera in general o iluminare mai discreta, este mai bine sa instalati in schimb spoturi incastrate cu lumina directionala. Acest lucru va pune in evidenta doar anumite colturi ale camerei in care sunt instalate, care poate fi, de exemplu, peretele coridorului unde sunt expuse fotografiile de familie.
Lumina calda sau rece
Exista pe piata lampi de iluminat cu lumina naturala si cu LED-uri, cu lumina calda sau rece, in functie de incaperea in care urmeaza sa fie instalate.
Lumina rece este perfecta pentru incaperile care au nevoie de multa luminozitate, deci potrivita pentru bucatarie si camera de zi (daca preferati sa fie o camera in care aveti multa lumina), dar si pentru birou, deoarece lumina rece este ideala pentru zonele in care trebuie sa va concentrati fara sa va obositi prea mult ochii.
Lumina calda, pe de alta parte, este mai discreta si, prin urmare, este preferabila pentru zonele de relaxare, cum ar fi dormitorul si camera de zi (daca nu va place ca aceasta camera sa fie prea luminoasa), precum si pentru baie. Pentru aceasta ultima incapere, in special, ati putea opta pentru o lumina calda in tavan si sa introduceti un spot incastrat cu lumina rece pe oglinda, astfel incat, daca trebuie sa va barbieriti sau sa va machiati, sa aveti luminozitatea potrivita pentru a va face treaba cat mai bine.
Avantajele becurilor LED
LED inseamna dioda electro luminiscenta. Un LED este un dispozitiv semiconductor, care genereaza lumina printr-un proces numitelectroluminiscenta. Cand treceti un curent electric printr-un material semiconductor, acesta emite lumina vizibila. Ca atare, un LED este in contrast exact cu o celula fotovoltaica, care este celula utilizata in retelele solare pentru a converti lumina vizibila in electricitate.
Stim de ani de zile tehnologia din spatele LED-urilor. Contribuind la dezvoltareatranzistoare cu stare solida, tehnologia LED a ajutat la aterizarea unui astronaut pe Luna si a permis crearea de radiouri AM portabile!
La inceputul anilor 60,un tanar om de stiinta care lucreaza pentru General Electrica dezvoltat primele LED-uri. Companiile le-au folosit pentru prima data ca lumini indicatoare pentru placi de circuite si au devenit cunoscute pentru durabilitatea si eficienta energetica. Multe municipalitati au folosit a doua generatie de LED-uri, care a devenit disponibila in anii 80 si 90, ca inlocuitori pentru becul traditional cu incandescenta din iluminatul stradal. Unii oameni au inceput sa experimenteze cu utilizarea lor ca inlocuitor pentru luminile fluorescente in semnele exterioare.
In prezent, lucram cu a treia generatie de LED-uri. Aceasta ultima generatie dureaza mai mult, este mai durabila, are performante mai bune si este mai eficienta din punct de vedere energetic decat orice alta sursa de iluminat. Multe unitati industriale, comerciale si rezidentiale folosesc acum LED-uri pentru o gama larga de aplicatii.
Oferte de iluminat LED multe beneficii pentru intreprinderile industriale si comercialecare sunt interesati sa isi reduca consumul de energie si costurile. Iata cateva avantaje ale luminilor LED:
In comparatie cu durata de viata a unui bec incandescent mediu, durata de viata a unei lampi LED este cu mult superioara. Becul incandescent mediu dureaza aproximativ o mie de ore. Durata de viata medie a unei lampi LED este de 50.000 de ore.
In functie de modul in care il utilizati, durata de viata poate fi de pana la 100.000 de ore. Aceasta inseamna ca o lumina LED poate dura oriunde de la sase pana la 12 ani inainte de a fi necesar sa o inlocuiti. Este de 40 de ori mai lung decat un bec incandescent.