Ce este filtrarea? Filtrarea in piscina are ca scop clarificarea apei, care contine particule suspendate, trecand-o printr-un material poros. De asemenea, face posibila prevenirea proliferarii algelor. Este o circulatie cu circuit inchis garantata de o pompa si de un anumit numar de dispozitive de filtrare. Daca ar fi sa facem comparatia cu corpul uman, pompa si filtrarea pentru piscina sunt pentru oameni echivalentul inimii si al sistemului cardiovascular. Cu alte cuvinte, acestea sunt esentiale pentru buna functionare a piscinei. Atunci cand ai piscine premium ar trebui sa ai si cele mai bune filtre.
Schema de filtrare a unei piscine:
Sa stiti ca, curatarea piscinei se efectueaza la 80% prin filtrare (tratament fizic) si la 20% prin produse de curatare (tratament mecanic sau chimic). Alegerea tipului de filtrare este un element cheie al bazinului care conditioneaza bugetul pentru curatare si simplitatea cu care este efectuata. Piscinele premium au dezvoltat solutii deosebit de economice si performante pentru utilizatorii acestora.
Tipurile de filtrare a piscinei
Ce filtru alegeti? Element principal al sistemului de filtrare, exista diferite tipuri pe piata. Care este cel mai bun sistem de filtrare pentru o piscina? In realitate, fiecare filtru are avantaje si dezavantaje. Filtrarea cu nisip si cartus este preferata in special de proprietarii de piscine. Criteriul de selectie se poate baza pe finetea filtrarii, timpul necesar pentru curatare sau consumul de apa.
- filtrare cu nisip: apreciata pentru calitatea sa excelenta de curatare (spalare inapoi) si finetea sa buna de filtrare (aproximativ 50 microni). Pe de alta parte, acest sistem ofera un sistem de drenaj in canalizare, ceea ce face instalarea mai complexa.
- filtrare cu cartus (in poliester): acest sistem este privilegiat pentru calitatea filtrarii sale (aproximativ 20 microni) si pentru consumul redus de apa. Curatarea se face prin clatirea cartusului cu un jet de apa (cu toate acestea, consuma mai mult timp decat un filtru de nisip). Instalarea sa este simpla, nu este necesara montarea.
- filtrare de ”buzunar”: de unica folosinta sau lavabila, a carei performanta este similara cu cea a filtrului cu cartus. Curatarea trebuie totusi facuta mai frecvent.
- filtrarea pamantului diatomeu: chiar daca finetea filtrarii este excelenta, acest sistem este rar utilizat pentru bazinele familiale, deoarece este mai scump si din punct de vedere tehnic mai complex;
- filtrarea sticlei: foarte la moda si foarte aproape de filtrarea cu nisip in ceea ce priveste finetea si intretinerea filtrarii, acest sistem este inca mai scump decat filtrul de nisip.
Care sunt criteriile de selectie pentru un sistem de filtrare?
- debitul de filtrare: sa fie definit in functie de volumul piscinei. Debitul de filtrare = volumul de apa din rezervor (m3) / 4 (ore);
- tipul de filtru: trebuie sa fie potrivit pentru puterea pompei;
- consumul de energie electrica: favorizati pompele economice.