Productia de videoclipuri este procesul de producere a continutului video pentru TV, home video sau internet. Este echivalentul filmarii, dar cu inregistrari video fie ca semnale analogice pe caseta video, digital in banda video, fie ca fisiere de computer stocate pe discuri optice, hard disk-uri, SSD-uri, banda magnetica sau carduri de memorie.
Exista trei etape ale productiei video: pre-productie, productie (cunoscuta si sub numele de fotografie principala) si post-productie. Pre-productia implica toate aspectele de planificare ale procesului de productie video inainte de inceperea filmarii. Aceasta include scenariul, programarea, logistica si alte sarcini administrative.
Productia este faza productiei video care capteaza continutul video (imagini electronice in miscare) si implica filmarea subiectului. Post-productia este actiunea de a combina selectiv acele clipuri video prin editare video intr-un produs finit care spune o poveste sau comunica un mesaj, fie intr-un set de evenimente live (productie live), fie dupa ce a avut loc un eveniment (post-productie).
In prezent, majoritatea continutului video este captat prin intermediul suporturilor electronice, cum ar fi un card SD pentru camerele destinate consumatorilor sau pe stocarea in stare solida si stocarea flash pentru camerele profesionale. Continutul video care este distribuit digital pe internet apare adesea in formate obisnuite, cum ar fi formatul containerului MPEG (.mpeg, .mpg, .mp4), QuickTime (.mov), Audio Video Interleave (.avi), Windows Media Video (. wmv) si DivX (.avi, .divx).
Tipuri de videoclipuri
Exista multe tipuri diferite de productie video. Cele mai frecvente includ productia de film si TV, reclame de televiziune, reclame pe internet, videoclipuri corporative, videoclipuri despre produse, videoclipuri cu marturii ale clientilor, videoclipuri de marketing, videoclipuri de evenimente, videoclipuri de nunta. Termenul „Productie video” este rezervat numai pentru crearea de continut care parcurge toate fazele de productie (pre-productie, productie si postproductie) si este creat cu un anumit public in minte. O persoana care filmeaza un concert sau recitalul trupei copilului sau cu un smartphone sau o camera video, cu singurul scop de a captura memoria ar intra in categoria „filme pentru acasa”, nu in productia video.
Scara de productie
Scara de productie este determinata de dimensiunea echipajului si nu de locatia productiei sau de tipul de continut capturat. Dimensiunea echipajului in cele mai multe cazuri va determina calitatea proiectelor si nu reprezinta o limitare a tipului de continut care poate fi capturat. Exista filme de lung metraj care au fost surprinse de un echipaj de doar 2 persoane si videoclipuri corporative care au fost produse in echipe de 10 sau mai multe persoane.
Cateva exemple de scara de productie includ:
- Un operator de camera solo cu o camera video profesionala intr-o configuratie cu o singura camera (cunoscuta si sub numele de „o singura banda”).
- Un echipaj mic de 2 persoane, unul pentru operarea camerei si unul pentru captarea sunetului.
- Configuratie cu mai multe camere si mai multi operatori de camere plus personal de asistenta.
- productie la scara mai mare, cu un echipaj de 5 sau mai multe persoane si o remorca sau un camion de productie
Stiluri si tehnici de fotografiere
Aceleasi stiluri de filmare utilizate in filmare pot fi folosite si in productia foto. Nu exista un tip singular de stil care sa fie folosit pentru orice tip de continut foto capturat. In schimb, stilul se modifica in functie de tipul continutului creat si de tonul si mesajul dorit.
Video corporativ
Productia de videoclipuri corporative poate fi scriptata si acopera o gama larga de scopuri, de la comunicare corporativa, instruire si educatie, conferinte si conventii de inregistrare video, pana la produse, servicii si vanzari. Cel mai obisnuit tip de videoclip corporativ este „Video de prezentare corporativa”, care prezinta echipa executiva a companiei. Acest videoclip este folosit ca o modalitate de a comunica convingerile si valorile de baza ale unei companii, precum si declaratia lor generala despre misiunea companiei. Acest videoclip este adesea numit „baza” continutului video al unei companii, deoarece stabileste tonul si stilul de comunicare pentru toate celelalte continuturi video ale acestora.
Videoclipuri despre evenimente corporative
Videoclipurile evenimentelor corporative au loc la conventii sau expozitii comerciale si acopera evenimentul pe mai multe zile, inclusiv vorbitorii, sesiuni de desfasurare, ceremonii de premiere si activitati recreative locale, la care participa conventionistii. Un editor la fata locului creeaza apoi o scurta prezentare video care este afisata inainte de incheierea conventiei. Multe companii nationale sau internationale profita, de asemenea, de locul de desfasurare a conventiei pentru a aduna interviuri cu angajatii lor cheie sau clientii, pentru a vorbi in numele companiei, deoarece este mult mai usor sa filmezi pe toata lumea intr-o locatie centrala.
Videoclipuri despre produse
Videoclipurile despre produse sunt create cu scopul principal de a vinde un produs si ofera posibilitatea de a comunica toate elementele esentiale si caracteristicile unui produs, care sunt de obicei scrise pe pagina produsului in text, dar cu bonusul suplimentar de a prezenta fotografii glamour ale produsului. Cele mai eficiente videoclipuri cu produsul au de obicei intre 2 si 3 minute, echilibrand cantitatea de informatii oferite, dar mentinand in acelasi timp publicul implicat.
Transmisie de televiziune
Productiile difuzate la televiziune includ reclame de televiziune, reclame publicitare, stiri, spectacole de varietati, spectacole de jocuri, televiziune in direct, documentare, reviste de stiri, comedii sitcom si emisiuni reality show, printre altele.
Spectacolele pot fi distribuite prin sindicare difuzata. Productia video SP a fost standardul de televiziune difuzat de la inceputul anilor 1980 pana la inceputul secolului 21, cand multe posturi de televiziune au inceput sa foloseasca suporturi digitale pentru a filma, transmite si stoca imagini de inalta definitie (HD).
Videoclip eveniment
Productia video poate fi utilizata la evenimente sportive, scolare, nunti, in biserici si/sau in alte circumstante similare pentru a furniza inregistrari ale evenimentelor. Productiile de evenimente variaza in distributie, de la un videoclip de nunta realizat la comanda pentru miri si familiile acestora, pana la un recital de dans in care zeci pana la sute de videoclipuri sunt vandute unor dansatori individuali. Productia de videoclipuri pentru evenimente poate fi de asemenea utilizata pentru a transmite evenimente live spectatorilor de acasa, cum ar fi o conferinta de presa sau un concert. Videoclipurile evenimentelor live pot fi trimise prin microunde sau cu un camion satelit de la locatia evenimentului la un studio de televiziune, pentru a fi difuzate. Videoclipul evenimentului se refera de obicei la videoclipul realizat la un eveniment.
Productie video pentru educatie la distanta
Productia de videoclipuri pentru educatia la distanta este procesul de captare, editare si prezentare a materialelor educationale special pentru a fi utilizate in educatia online. Profesorii integreaza tehnici de predare a celor mai bune practici pentru a crea scripturi, pentru a organiza continut, pentru a captura imagini video, pentru a edita imagini utilizand software-ul de editare video pe computer si pentru a livra material educational final pe internet. Se diferentiaza de alte tipuri de productie video in cel putin trei moduri:
- Acesta imbunatateste instrumentele traditionale de predare utilizate in programele educationale on-line.
- Poate incorpora video in miscare cu sunet, animatii pe computer, fotografii si alte suporturi digitale.
- Captarea continutului poate include utilizarea camerelor integrate de pe telefonul mobil dar poate folosi si camere comerciale de inalta definitie, de calitate Broadcast.
Scopul principal al utilizarii videoclipurilor in educatia la distanta este de a imbunatati intelegerea si procesul de invatare.
De exemplu, Nautilus Productions detaliaza o explorare a unui naufragiu notabil:
„In toamna anului 2000, Nautilus Productions a lui Rick Allen a coprodus impreuna cu Bill Lovin de la Marine Grafics, o revolutionara transmisie pe internet de o saptamana, cunoscuta sub numele de QAR DiveLive, de pe site-ul epavei vestitului pirat Barba Neagra, un sit arheologic subacvatic catre World Wide Web. Studentii au putut urmari arheologia subacvatica in timp real si au adresat intrebari oamenilor de stiinta care exploreaza naufragiul.
In Octombrie 2001, Allen si Lovin au coprodus din nou QAR DiveLive 2001. De data aceasta, transmisiile interactive de pe fundul marii si laboratoarele de conservare ale proiectului Queen Anne’s Revenge Shipwreck Project au ajuns la peste 3600 de studenti si alti 2700 de telespectatori din cincisprezece state in cele cinci zile de difuzare.”
Productie video pe internet
Cresterea vitezei internetului, tranzitia la digital de la formate fizice, cum ar fi de la banda la media bazata pe fisiere si disponibilitatea serviciilor video bazate pe cloud, a crescut utilizarea internetului pentru furnizarea de servicii livrate anterior la fata locului in contextul crearii de continut comercial pentru editarea video. In unele cazuri, costurile mai mici ale serviciilor echivalente din cloud au condus la adoptarea noilor tehnologii, iar in altele, la o mai mare posibilitate de colaborare si economii de timp.
Multe site-uri web includ videoclipuri. Desi nu sunt neaparat produse online, multe instrumente de productie video permit producerea de videoclipuri fara a utiliza efectiv o camera fizica. Un exemplu in acest sens este utilizarea editorului video YouTube pentru a crea un videoclip folosind continut video preexistent care este detinut pe platforma sub licenta Creative Commons.
Continutul video este utilizat intr-o gama din ce in ce mai mare de contexte, inclusiv videoclipuri cu marturii, videoclipuri de prezentare web, videoclipuri cu sectiuni de ajutor, interviuri, parodii, demonstratii de produse, videoclipuri de instruire, videoclipuri de multumire si videoclipuri de scuze.
Videoclipurile de marketing sunt realizate pe baza tintei campaniei. Videoclipurile explicative sunt utilizate pentru explicarea unui produs, videoclipurile comerciale sunt create pentru introducerea unei companii, videoclipurile de vanzare sunt create pentru vanzarea unui produs si videoclipurile din retelele sociale sunt create pentru constientizarea marcii.
Videoclipurile individuale de marketing pe internet sunt produse in principal in interior si de catre agentii media mici, in timp ce un volum mai mare de videoclipuri sunt produse de marile companii media, piete de productie crowdsourced sau pe platforme de productie video scalabile.
Majoritatea videoclipurilor de marketing pe Internet au scopul de a interactiona cu publicul. Cele doua tipuri principale de videoclipuri de marketing pe internet sunt videoclipurile tranzactionale, care au ca scop vanzarea unui produs catre un client, si videoclipurile de referinta, care sunt concepute pentru a mentine clientul pe site.