Materialul foliei solare trebuie ales in functie de mai multe caracteristici importante, inclusiv de conditiile meteorologice la care va fi supus in permanenta, cum ar fi ploaia abundenta, vantul puternic si zapada abundenta. Nici macar lumina directa a soarelui nu este buna pentru folia solara, deoarece multe dintre materiale se pot degrada si pot deveni fragile daca sunt expuse in mod constant la radiatiile UV.
O mica gaura in folia solara reduce drastic eficienta energetica a acesteia. Astfel, investitia intr-o pelicula solara profesionala, cu un material adecvat si o buna durabilitate, va va scuti de multa munca si de o investitie pe termen lung.
Cel mai important obiectiv al unei sere este de a permite soarelui sa ajunga la plante, astfel incat acestea sa poata face fotosinteza. Acest lucru inseamna ca trebuie sa patrunda cat mai multa lumina solara posibil prin peretii serei. Trebuie sa gasiti echilibrul potrivit intre transparenta si grosime pentru folia de sera. Chiar daca o pelicula realizata profesional este mai buna, este si mai grea. Trebuie tinut cont de faptul ca toata greutatea va fi preluata de cadrul serei. Trebuie sa va asigurati ca sera a fost construita astfel incat sa poata sustine greutatea foliei. In functie de conditiile de mediu exterior, pot exista mai multi factori care sa reduca eficienta solarului.
In zilele reci, se poate crea un dezechilibru intre suprafata exterioara rece si interiorul cald al serei, formandu-se condens in interior. Exista un risc crescut de formare a mucegaiului pe sol, care deterioreaza plantele.
Unele materiale plastice au proprietati care impiedica condensarea pe o pelicula solara. Materialul plastic care este utilizat pentru o folie solara radicala hidrofila ajuta la prevenirea caderii picaturilor de condens pe plante prin mentinerea acestora pe suprafata interioara a foliei de plastic. Praful este o alta problema pentru o pelicula profesionala, deoarece poate reduce drastic transparenta foliei de plastic.
Unele materiale plastice retin in mod natural excesul de praf pe suprafata foliei, ceea ce face mult mai usoara acumularea de praf pe peretii exteriori ai serei. De asemenea, ar trebui sa luati in considerare locul in care doriti sa instalati sera.
Daca aceasta este amplasata intr-o zona cu mult trafic auto, ar trebui sa va asteptati, de asemenea, ca praful sa se depuna pe folia solara. Pentru cele mai bune rezultate, amplasati sera intr-un loc aerisit, unde accesul este usor si unde puteti deschide cu usurinta partile laterale pentru folia solara.
O sera pe un cadru din lemn este frumoasa si se potriveste in orice curte, dar o sera cu folie solara a inceput sa isi piarda din popularitate, deoarece lemnul este mai putin rezistent la intemperii, mai greu si mai scump in comparatie cu cadrele metalice. De asemenea, lemnul este afectat de diferentele de temperatura si trebuie tratat in fiecare an, lacuit sau vopsit pentru a nu se deteriora.
Serele cu rama din PVC acoperite cu parasolare profesionale din folie sunt durabile si necesita o intretinere minima. Asigura-te doar ca sera este bine ancorata in partile laterale, deoarece arcurile din plastic sunt extrem de usoare si nu vrei ca vantul sa le distruga. O sera mare ofera unele avantaje, deoarece temperatura va fi mai stabila, iar numarul de plante va fi mai mare.
Apeleaza chiar acum la specialistii Regal Fermierul si construieste-ti propria sera!
Cum aratau gradinile in trecutul indepartat
In India medievala, gradinile din curte sunt, de asemenea, elemente esentiale ale palatelor Mughal si Rajput.
Textul indian Shilparatna (secolul al XVI-lea d.Hr.) afirma ca Pushpavatika (gradina de flori sau parc public) ar trebui sa fie situat in partea de nord a orasului. Potrivit lui Kalidasa, o gradina a fost amenajata in mod elaborat cu rezervoare, foisoare de taratoare, scaune (Kridasaila), dealuri simulate, leagane in corzi sau in scaune deschise, inaltate sau vedika sub un copac mare umbros. Arthashastra, sukraniti si Kamandakanti mentioneaza gradini publice care erau situate in afara orasului si puse la dispozitie de guvern unde oamenii mergeau si petreceau o zi intreaga la picnic, Panini mentioneaza un fel de sport de gradina specific estului Indiei (pracam kridayam), Salabhanjika era activitate de smulgerea florilor de sala si petrecerea timpului in vesela.
Capitolul Upavan Vinoda din Sharngadhara-paddhati (secolul al XIV-lea d.Hr.), o lucrare enciclopedica a fost dedicata horticulturii si gradinaritului. Gradinile indiene au fost construite si in jurul unor rezervoare mari de apa sau rezervoare de apa, care au fost construite si de-a lungul raului.
Gradinile de apa din Sigiriya pot fi vazute in sectiunea centrala a incintei de vest. Aici se gasesc trei gradini principale. Prima gradina este formata dintr-un teren inconjurat de apa. Este conectat la incinta principala folosind patru drumuri, cu porti plasate la capatul fiecarei drumuri. Aceasta gradina este construita dupa o forma straveche de gradina cunoscuta sub numele de char bagh si este unul dintre cele mai vechi modele supravietuitoare ale acestei forme.
Al doilea contine doua bazine lungi si adanci asezate de fiecare parte a cararii. Doua paraie de mica adancime, serpentine duc la aceste bazine. Aici sunt amplasate fantani din placi circulare de calcar.
Conductele de apa subterana furnizeaza apa la aceste fantani care sunt inca functionale, mai ales in timpul sezonului ploios. Doua insule mari sunt situate de fiecare parte a celei de-a doua gradini de apa.
Pe suprafetele aplatizate ale acestor insule sunt construite palate de vara. Inca doua insule sunt situate mai departe la nord si la sud. Aceste insule sunt construite intr-un mod similar cu insula din prima gradina de apa.