Este important ca femeile sa consulte un ginecolog in mod regulat. Ce presupune aceasta vizita si cat de des ar trebui sa mearga femeile la ginecolog?
O femeie trece prin mai multe schimbari fizice de-a lungul vietii sale. Aceste schimbari ii ridica multe intrebari si preocupari. Nevoia de a fi informata si de a se simti linistita atunci cand apar aceste schimbari este unul dintre motivele pentru a consulta un ginecolog.
De ce sa consultati un ginecolog?
De obicei, o femeie isi va face prima programare la ginecolog la inceputul unei vieti sexuale active pentru a determina cea mai potrivita metoda de contraceptie pentru ea. Acest lucru este recomandat cu tarie de specialistii in ginecologie.
Ulterior, vor mai avea loc vizite de monitorizare a metodei de contraceptie alese. Aceasta prima vizita poate fi devansata in cazul unor menstruatii anormale, dureroase, tardive sau pur si simplu inexistente.
Alte vizite vor continua mai mult sau mai putin periodic in cazul unor probleme sau evenimente noi in viata femeii adulte. Sarcina, sarcina nedorita, infertilitatea, premenopauza, menopauza sau alegerea unei terapii hormonale sunt doar cateva exemple de situatii care motiveaza o intalnire cu ginecologul. In timpul consultatiei, se va efectua un examen ginecologic complet pentru a preveni orice forma de cancer, in special cancerul de san, uterin si ovarian.
Cat de des ar trebui o femeie sa consulte un ginecolog?
Se recomanda cu insistenta ca o femeie sa mearga la ginecolog o data la doi ani sau anual, in functie de istoricul familial. De asemenea, este important ca o femeie sa consulte un ginecolog ori de cate ori are indoieli cu privire la sanatatea sa.
De exemplu, aparitia unor mici umflaturi, dureri abdominale sau alte modificari semnificative justifica o vizita imediata la ginecolog. Aceste examinari permit femeilor sa efectueze un test Papanicolau (depistarea infectiilor cu transmitere sexuala si a cancerelor genitale) si o examinare a sanilor, respectiv o mamografie.
In trecut, femeilor de peste 40 de ani li se recomanda sa consulte un ginecolog cel putin o data la doi ani, dar acum aceasta recomandare este sugerata la o varsta mai frageda. Pentru femeile cu antecedente familiale de cancer sau alte boli de risc, o vizita anuala este absolut necesara. In cele mai multe cazuri, ginecologul va stabili cand este necesar un control. Data urmatoarei programari este stabilita, de obicei, la sfarsitul ultimei consultatii.
Care este rolul ginecologului?
Ginecologul este un specialist in sistemul reproducator feminin, sanii si tulburarile asociate. El trebuie consultat atunci cand se prescrie contraceptie, se monitorizeaza sarcina si menopauza.
Ce examinari efectueaza un ginecolog?
Ginecologul examineaza organele genitale externe (perineu) si interne (colul uterin, cavitatea uterina, mucusul cervical), precum si sanii. De asemenea, el efectueaza diverse examinari de monitorizare a femeilor insarcinate.
Cum pot gasi un ginecolog?
Este posibil sa gasiti un medic ginecolog sau un obstetrician-ginecolog in apropiere de domiciliul vostru, un ginecolog Mures. In ciuda introducerii traseului de ingrijire coordonata, pacientii pot fi consultati liber de catre ginecologi, fara a fi nevoie sa treaca prin intermediul medicului de familie.