Majoritatea computerelor si dispozitivelor electronice au un fel de conexiune USB. Si multe computere si gadgeturi poarta un cablu USB C in pachet.
Toate firele sunt la fel? Poti sa le deosebesti? Pentru ce este fiecare clasa de cablu?
6 tipuri de cabluri USB si utilitatea acestora
USB este un tip de conexiune universala. Acum, exista multe tipuri de cabluri USB si conectori. Fiecare clasa USB are un anumit scop.
Tip A
Acesta este standardul pe care il vei gasi la un capat al marii majoritati a cablurilor USB. Forma acestui conector este dreptunghiulara.
Majoritatea computerelor au mai multe porturi USB Type-A pentru conectarea perifericelor. Fie ca este vorba de imprimante, hard disk-uri externe si alte computere.
Aceasta conexiune este, de asemenea, prezenta pe console de jocuri video, televizoare si multe alte dispozitive.
Tipul B
Acest conector are forma patrata. Este utilizat in principal pentru imprimante si alte dispozitive alimentate cu energie electrica care se conecteaza la un PC. Astazi, ele sunt rare. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea computerelor s-au mutat la conexiuni mai mici.
Mini USB
Este un conector mai mic standard pentru dispozitive mobile inainte de micro USB. Si-a pierdut popularitatea, dar vei vedea in continuare aceasta conexiune pe unele camere si MP3 playere.
Micro USB
Este standardul actual pentru dispozitive mobile si portabile. Chiar mai mic decat mini USB.
Vei gasi in continuare micro USB pe tot felul de smartphone-uri si tablete. In timp ce multe dispozitive fac saltul la USB-C.
Tipul C (USB-C)
Standard USB implementat recent. E mai mic. Permite rate de transfer de date mai mari decat sistemele anterioare. Il vei gasi pe multe laptopuri si smartphone-uri de generatie urmatoare, inclusiv pe MacBook.
In plus fata de transferul de date, USB-C poate alimenta dispozitivele.
Fulger
Nu este strict un standard USB. Este un conector detinut de Apple pentru iPhone, iPad, AirPods… Are o dimensiune similara cu cea a standardului USB-C.
Un capat de tip A si un capat tipul B
In majoritatea cazurilor, veI observa ca, cablurile USB au un capat de tip A, iar celalalt, de tip B (de orice fel).
Capatul de tip A se conecteaza la dispozitiv, de exemplu la computer. Capatul de tip B primeste energie, conectata, de exemplu, la un hard disk extern.
Conectorii Mini si Micro sunt considerati versiuni mai mici ale conectorului de tip B.
Standarde de viteza US
Am explicat deja tipurile de conexiuni USB. Acum vom discuta despre diferitele standarde ale ratei de transfer de date.
Cele trei standarde principale sunt:
USB 1.X
Standard original, care a devenit invechit. Astazi, este greu sa gasesti dispozitive care utilizeaza acest standard de viteza USB.
USB 2.0
Acesta a introdus mult mai multe tipuri noi de conexiune USB, cum ar fi cablurile Mini si Micro. Aceasta este cea mai mica rata de transfer utilizata astazi.
Vei vedea acest standard pe unitati de stilou flash ieftine, soareci (mouse), tastaturi si dispozitive similare. Majoritatea computerelor includ unele porturi USB 2.0..
Cum a fost inventat USB-ul?
Pe vremuri, conectarea a ceva la computer – un mouse, o imprimanta, un hard disk – necesita o gradina zoologica de cabluri. Poate ai nevoie de un conector PS / 2 sau un port serial, Apple Desktop Bus sau un conector DIN; poate un port paralel sau cablu SCSI sau Firewire. Daca nu ati auzit niciodata de aceste lucruri si daca ati auzit, multumim USB.
Cand a fost lansat pentru prima data in 1996, ideea era chiar acolo in prima fraza: Universal Serial Bus. Si pentru a fi universal, trebuia doar sa functioneze. „Tehnologia pe care o inlocuiam, cum ar fi porturile seriale, porturile paralele, porturile mouse-ului si tastaturii, toate au necesitat o cantitate echitabila de suport software si, de fiecare data cand ati instalat un dispozitiv, a necesitat reporniri multiple si uneori chiar desfacerea carcasei” Spune Ajay Bhatt, care s-a retras de la Intel in 2016. „Scopul nostru a fost ca atunci cand primesti un dispozitiv sa il conectezi si sa functioneze. ”
La Intel din Oregon, inginerii au reusit sa faca imbunatatiri, unde au obtinut sprijinul unei industrii dornice sa faca PC-urile mai usor de utilizat.
Dar a fost un sceptic initial care a popularizat mai intai standardul: Apple, condus de Steve Jobs, a lansat primul iMac revolutionar ca o masina exclusiv USB. Viteza mai mare a USB 2.0 a dat loc si noilor periferice usor de utilizat, cum ar fi unitatea flash, care a contribuit la distrugerea dischetei, a unitatii Zip si a CD-urilor.
Ceea ce a urmat a fost o parada de lucruri pe care le-ai putea conecta: aparate de masaj, chei de securitate, o infinitate de incarcatoare pentru telefoane mobile. In prezent, exista intr-un singur numar sase miliarde de dispozitive USB in lume.
Acum, un nou design de cablu, Type-C , intra pe porturile tipice USB Type-A si Type-B de pe telefoane, tablete, computere si alte dispozitive – si spre deosebire de vechiul cablu USB, este reversibil. Urmatoarea generatie USB4 , care va veni mai tarziu in acest an, va fi capabila sa atinga viteze de peste 40 Gbps.