Daca intentionati sa plecati in strainatate, pentru o calatorie sau ca parte a unei expatriari, veti auzi cu siguranta despre asigurarea de repatriere. Indiferent de asigurator sau rude, uneori este dificil de inteles utilitatea acestei asigurari. Deci este cu adevarat necesar?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, explicam utilitatea repatrierii, costurile acesteia si diferitele optiuni de asistenta disponibile.
Motive pentru repatriere
Cand calatoresti in strainatate, te gandesti rar la posibilitatea de a avea un accident, de a te imbolnavi sau de a fi imobilizat. Din pacate, din cauza dezastrelor naturale sau a accidentelor care pun viata in pericol, accidentele in strainatate nu sunt neobisnuite. Cu toate acestea, nu toate tarile sunt la fel in ceea ce priveste infrastructura medicala si calitatea ingrijirii.
Asistenta la repatriere intra in joc atunci cand trebuie sa va mutati din tara accidentului la un centru medical capabil sa va trateze. Repatrierea poate fi apoi efectuata in Romania sau intr-o tara mai apropiata de locul de calatorie care indeplineste standardele internationale de asistenta. Intra pe https://www.repatriere-romania.ro/ si vei gasi mai multe detalii.
Repatrierea este o alegere facuta de echipa medicala responsabila pentru pacient si de serviciul de asistenta al companiei de asigurari. Pe baza evaluarii efectuate de echipa medicala, serviciul de asistenta va stabili mijloacele de transport si destinatia cea mai potrivita pentru starea de sanatate.
De fapt, daca starea necesita atentie imediata si prezinta un risc vital, echipa de ingrijire poate alege sa va trimita la un spital din apropiere, care va oferi asistenta de urgenta.
Repatrierea este procesul de returnare a unei persoane la locul de origine sau la cetatenie. Aceasta include procesul de returnare a refugiatilor sau a personalului militar la locul lor de origine dupa un razboi.
Se aplica, de asemenea, trimisilor diplomatici si oficialilor internationali in perioade de criza internationala, precum si expatriatilor si migrantilor. Termenul se poate referi si la procesul de conversie a unei valute straine in moneda propriei tari. Intoarcerea fortata a oamenilor in tarile in care ar fi expusi persecutiei este mai specific cunoscuta sub denumirea de respingere.
Spre deosebire de expulzare, care sunt actiuni ale statelor suverane, repatrierea este definita ca un drept personal in conditii specifice descrise in diferite instrumente internationale, precum Conventiile si protocoalele de la Geneva, precum si dreptul international cutumiar. Repatrierea poate fi voluntara sau involuntara.
Repatrierea voluntara este intoarcerea persoanelor eligibile in tara de origine sau cetatenie pe baza dorintei exprimate in mod liber pentru o astfel de returnare.
Repatrierea involuntara este intoarcerea refugiatilor, a prizonierilor de razboi si a detinutilor civili in tarile lor de origine in circumstante care nu lasa alta optiune. Conform dreptului international contemporan, prizonierii de razboi, detinutii civili sau refugiatii care refuza repatrierea, mai ales daca sunt motivati de temerile persecutiei politice in propria tara, ar trebui protejati de respingere si, daca este posibil, sa beneficieze de azil temporar sau permanent.
Cum sa beneficiati de asistenta la repatriere?
Serviciul de repatriere este de obicei inclus in contractul de asigurare de calatorie, dar acest lucru nu este intotdeauna cazul. De asemenea, poate fi accesat folosind anumite carduri bancare atunci cand stati in strainatate.
Aceasta este valabila atat pentru o calatorie turistica, cat si pentru o calatorie de afaceri. In acest al doilea caz, trebuie sa platiti totul cu cardul bancar: bilet de avion, cazare, catering, transport local etc. Aflati in avans despre garantiile oferite care depind de tipul de card utilizat (Aur, Platina si Albastru).
In toate cazurile, garantiile sunt limitate, iar conditiile de acces sunt complicate cu aceasta a doua optiune. Prin urmare, este mai bine sa incheiati o asigurare de calatorie cu serviciul de repatriere. In plus, acest lucru va permite sa beneficiati de alte acoperiri suplimentare, cum ar fi acoperirea in caz de spitalizare si rambursare pentru consultatii si medicamente. In plus, exista garantii pentru anulare, pierderea bagajelor si raspundere civila.
Cum sa va alegeti serviciul de repatriere?
Trebuie sa revizuiti clauzele contractuale pentru a afla cum functioneaza serviciul de repatriere a asigurarilor de calatorie. Asigurati-va ca serviciul este activ 24/7. Aflati despre logistica, adica despre mijloacele si echipamentele de transport si transfer utilizate de serviciul de repatriere medicala. In cele din urma, nu uitati sa verificati motivele excluderii pentru a vedea daca veti fi foarte bine acoperiti sau nu.
Care sunt circumstantele care justifica repatrierea?
Starea medicala a pacientului si disponibilitatea sau nu a unitatilor medicale locale cu capacitatea de a oferi ingrijiri adecvate determina daca o persoana trebuie repatriata. In orice caz, echipa medicala la fata locului si serviciul de asistenta al companiei de asigurari sunt cele care decid daca se va aranja repatrierea.
Exista, de asemenea, o alternativa la repatriere, care este transportul medical catre un oras sau tara din apropiere, cu o infrastructura spitaliceasca mai eficienta. Acesta este asigurat, in functie de locatia incidentului, de diferite mijloace de transport, de la un taxi la un „avion de ambulanta”.