In zilele friguroase de iarna, incerci sa gasesti cele mai bune alternative pentru a avea un camin primitor si calduros. Oferta pietei de profil este foarte generoasa din acest punct de vedere, aceasta oferind multe solutii. Cand decizi ca este momentul sa iti achizitionezi si sa instalezi un sistem de incalzire, sunt foarte multi factori pe care trebuie sa ii iei in considerare.
Continutul acestui articol iti poate veni in ajutor, astfel incat sa alegi un sistem eficient, ecologic si care sa se potriveasca nevoilor tale.
Sistemele de incalzire pot creste valoarea facturilor
Aceasta, este poate cea mai mare temere a ta. Cu toate acestea trebuie sa investesti intr-un sistem de incalzire eficient. O centrala termica poate fi solutia pentru marea majoritate a oamenilor, dar exista ceva mai eficient si care sa nu iti usuce buzunarele cand vin facturile? Ce spui despre pompele de caldura? Care este diferenta intre aceste sisteme?
In primul rand o pompa de caldura utilizeaza surse de energie naturale. Fie ca este vorba de aer, apa sau pamant, existe pompe de caldura care preiau energia din toate cele trei elemente si aduc caldura si confortul direct in casa ta.
Daca o centrala termica, fie ea electrica, pe gaz sau lemne, consuma multa energie pentru a furniza un nivel mare de caldura, dar o data oprite incaperile se racesc destul de repede, pompele, chiar daca ofera un nivel scazut de caldura, il ofera intr-un mod constant si pot functiona lungi perioade de timp. O pompa de caldura vine in completarea sistemelor de incalzire cu ventiloconvectoare sau prin pardoseli.
Oricine poate instala un astfel de sistem?
Sunt cativa factori care pot influenta eficienta acestor sisteme de incalzire. In primul rand, ele trebuie instalate doar de oameni profesionisti in domeniu. Trebuie sa ai suficient spatiu exterior care sa permita instalarea sa. In afara de acest lucru, izolarea peretilor exteriori ai locuintei este foarte importanta cat si tipul de ferestre instalate, deoarece si prin acestea se poate pierde caldura.
Costurile instalarii unui astfel de sistem poate fi influentat si de situatia in care aveai deja alt sistem si trebuie inlocuit. Cele mai des utilizate tipuri de pompe de caldura sunt cele care functioneaza cu aer sau apa.
Pompele de caldura nu incalzesc doar temperatura din locuinta, ci pot furniza inclusiv apa calda in scop menajer. Un alt factor important de care trebuie sa tii cont cand vrei sa cumperi un astfel de sistem de incalzire, este inclusiv clima specifica zonei in care se afla casa ta.
Care sunt costurile facturilor, dupa instalare?
Spre deosebire de consumul centralelor termice, asa cum a fost mentionat anterior, aceste sisteme de incalzire nu au un consum ridicat. Chiar daca ele furnizeaza caldura in mod constant, facturile tale pot sa nu depaseasca 500 de lei, pentru o casa cu suprafata de pana la 200 de metri patrati.
Aceste costuri sunt aproximative si se refera la perioada sezonului rece. Asa cum iti poti da seama, suprafata constructiei este un factor important care poate ridica sau micsora suma mentionata anterior.