In fiecare sfera a medicinii – fie ca este vorba de medicina interna, chirurgie sau ginecologie – profilaxia este considerata o prioritate in managementul pacientilor. Este mai bine sa protejezi sau sa previi decat sa vindeci.
Diagnosticul si vindecarea multor boli depinde in principal de pacient – vigilenta si disponibilitatea acestuia de a actiona. Totusi, te poti intalni mai des cu raportul – „Nu am venit pentru ca nu m-a durut nimic” decat „Am venit sa fac un control pentru ca stiu ca merita”.
Abordarea omului modern fata de propria sa sanatate este rezultatul timpului liber, care este intotdeauna prea putin, frica de un posibil diagnostic nedorit si lipsa prea frecventa de credinta in medicina si in posibilitatile sale. Prin urmare, se dovedeste ca, in ciuda disponibilitatii crescande a testelor, este inca prea rar sa ai de-a face cu cineva care trateaza controlul ginecologic anual ca pe o investitie in propria sanatate.
Cat de des il vizitezi pe ginecolog?
Conform recomandarilor, ar trebui sa vizitezi clinica de Ginecologie Mures 2021 o data pe an, chiar si atunci cand esti bine. Totusi, potrivit specialistilor, frecventa examinarilor ar trebui sa fie individualizata – medicul, dupa examinarea ta, iti va spune daca si cand trebuie sa vii pentru urmatoarea vizita. O astfel de modificare este dictata de dorinta de a reduce numarul de teste costisitoare si inutile sau diagnostice gresite.
Inainte de a merge la cabinet, merita sa afli ce sa il intrebi pe medicul ginecolog in timpul vizitei. Mai mult, pariaza pe un interviu medical onest. De asemenea, verifica cum functioneaza hormonii sexuali feminini – aceste cunostinte pot fi utile nu numai atunci cand discuti cu un medic.
Boli ale sistemului de reproducere: un glosar
Citeste mai departe si nu vei fi surprinsa cand medicul tau foloseste acesti termeni in timpul unei examinari.
- Sindromul ovarului polichistic
Apare la aproximativ 15% dintre femei. El este probabil responsabil pentru o mare parte a infertilitatii feminine. Una dintre principalele cauze ar trebui sa fie un exces de hormoni masculini, care duce la chisturi, acnee, perioade neregulate si anovulatie.
- Endometrioza
Durerea din abdomenul inferior care te bantuie in timpul menstruatiei poate indica endometrioza. Aproape 200 de milioane de femei din intreaga lume sufera de aceasta. Este atunci cand mucoasa uterului incepe sa creasca in alte locuri, cum ar fi in trompele uterine, in vagin si chiar in intestin sau plamani.
- Papilom uman (HPV)
Doar 7% dintre femei stiau ca aproape fiecare femeie activa sexual va avea papilomavirusul uman (HPV) in timpul vietii. Unele soiuri sunt inofensive. Altele pot produce condiloame nu foarte estetice. Cel mai rau dintre toate, pot provoca cancer. Din pacate, prezervativul protejeaza impotriva HPV doar intr-o mica masura.
- Fibroamele uterine
Acestea sunt umflaturi benigne inofensive, dar dureroase, de la cele foarte mici la cele cu adevarat mari, care pot fi resimtite prin piele. Aproximativ 80% dintre femei au o problema cu ele in timpul vietii. Simptomele includ durere in timpul sexului si perioade menstruale neregulate. Majoritatea medicilor nu se grabesc la operatie, deci nu te speria.
- Infertilitatea
Desi se vorbeste tot timpul, realitatea este ca infertilitatea feminina scade treptat. Doar aproximativ 10% dintre cupluri au probleme cu obtinerea unui copil. Cu cat esti mai in varsta, riscul creste. Daca ai incercat vreodata sase luni fara succes, gaseste un medic bun si afla cum o poti trata.
Stii toate secretele sistemului tau reproductiv? Nu? Ar trebui, pentru ca este crucial pentru sanatate, bunastare si aspect. Prin urmare, poate este momentul sa faci o vizita la cabinetul ginecologic.