Prin convingere ecologica, prin sensibilitate fata de cauza animala sau pur si simplu pentru a adopta obiceiuri si alimentatie mai sanatoase, unele persoane decid sa isi modifice alimentatia sau chiar modul de consum. Daca, la fel ca multi, nu puteti intelege diferenta dintre vegetarian, vegan si vegan intergal, va vom ajuta sa o vedeti mai clar in acest articol. Din start, va putem spune nici unul dintre cei doi nu mananca carne.
Ce este un vegetarian?
Putem considera ca aceasta dieta este cea mai putin stricta dintre cele doua. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, vegetarianismul este destul de vechi, deoarece era deja practicat in Grecia antica. Pitagora este considerat unul dintre primii oameni care au aplicat aceasta dieta.
In forma sa cea mai simpla, vegetarianismul consta in a nu consuma carne, indiferent daca este rosie sau alba. Cu toate acestea, exista multe alte forme care exclud si alte alimente. Astfel, un lacto-vegetarian accepta sa consume produse lactate, dar se abtine din a consuma oua. Un lacto-ovo-vegetarian nu interzice consumul de oua si produse lactate.
Destul de recent, am vazut aparitia termenului flexitarian, pe care unii il considera ca apartinand marii familii a vegetarianismului. Un flexitarian este cineva care incearca sa-si reduca consumul de carne fara a o elimina complet din alimentatie.
Ce este un vegan?
Pe langa faptul ca nu consuma carne de nici un fel, veganii nu consuma produsele care provin din regnul animal precum ouale, branza sau mierea. Veganii se pot abtine, de asemenea, sa consume produse care implica substante din regnul animal intr-una din etapele fabricarii lor, precum cazeina sau gelatina animala. Nu este neobisnuit ca veganii sa consume minerale sub forma de suplimente alimentare, de exemplu biscuitii vegani. Consumul de miere este adesea dezbatut in randul veganilor.
Ce este veganismul integral?
Atunci cand vorbim despre veganism integral, nu ne referim doar la dieta, ci este mai mult un mod de viata. Unui vegan integral ii este interzis sa foloseasca orice produs din lumea animala, inclusiv in ceea ce priveste imbracamintea sau activitatile din timpul liber. Prin urmare, veganismul respinge toate formele de exploatare a animalelor si apara antispecismul. Un vegan integral, de exemplu, refuza sa poarte haine din piele sau blana sau sa mearga la gradina zoologica. De asemenea, este exclus ca un vegan sa consume produse care au fost testate pe animale.
Veganismul este asadar o intreaga filozofie care isi propune sa permita oamenilor sa respecte animalele si sa traiasca in armonie cu acestea. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, veganismul nu este un mod de viata recent. Isi gaseste originile in Marea Britanie in anii 1940, odata cu crearea Societatii Vegane.
Avantajele si dezavantajele unei diete vegetariene, vegane sau vegane integral
Primul beneficiu este pierderea in greutate. Carnea, in special cea rosie, tind sa fie bogata in grasimi. Adoptarea acestui tip de dieta va ajuta, de asemenea, la o circulatie cardiovasculara mai buna.
Cu toate acestea, deficientele pot exista si luarea suplimentelor alimentare poate fi uneori necesara pentru a ramane sanatosi. Principala deficienta care apare poate fi cea a vitaminei B12. Nu ezita sa pariezi pe linte, soia si nuci. Oricum, daca vrei sa adopti una dintre cele trei diete anterioare, consulta un medic sau un nutritionist pentru a afla daca este potrivit pentru starea ta de sanatate.