Magazinele de bricolaj au o gama uimitoare de produse pentru fiecare camera, fiecare suprafata si fiecare stil, iar diversele site-uri de pe internet te imbie sa faci alegeri din ce in ce mai sofisticate.
Cu atat de multe optiuni, gasirea placii perfecte pentru a-ti amenaja locuinta poate parea descurajanta. Dar iata mai jos cateva informatii de baza pentru a te ajuta sa identifici optiunile de baza si sa vezi spre care dintre cele doua categorii, piatra naturala sau gresie, te poti indrepta.
Gresia cu aspect de piatra este mai putin costisitoare decat piatra naturala?
Da. Gresia cu aspect de piatra naturala este extrasa din site-uri din intreaga lume. Datorita cheltuielilor cu extragerea din pamant si transportul catre destinatia sa finala, piatra naturala este, in general, mai scumpa.
De asemenea, aceasta trebuie taiata si finisata inainte de a fi gata de vanzare. Majoritatea placilor cu aspect de piatra sunt fabricate in SUA, de obicei aproape de locul in care sunt vandute, folosindu-se materiale locale.
Echipamentele de inalta tehnologie din fabricile de presare, taieturi, imprimari, finisaje si ambalaje se regasesc toate intr-o singura locatie. Acest lucru permite ca majoritatea placilor cu aspect de piatra sa aiba un cost mai mic decat piatra. Unele portelanuri cu aspect de piatra de ultima generatie pot fi mai scumpe decat piatra, dar aceasta este o exceptie.
Cum pot sa imi dau seama daca am luat piatra naturala sau gresie cu aspect de piatra?
Aceasta intrebare este una destul de mare. Tehnologia de astazi poate face diferenta foarte dificila. Daca gresia este deja montata, apropie-te cat mai mult de ea si analizeaza aspectul.
De aproape, ar trebui sa poti deosebi pixelii din procesul de imprimare pe gresia cu aspect de piatra; piatra nu are aceste semne.
Daca gresia nu este inca montata, examineaza laturile si partea din spate a placii. Aceasta are un aspect si un finisaj diferite fata de partea din fata daca este vorba despre gresie piatra.
Care alegere este mai buna, piatra sau gresia?
Atat piatra, cat si gresia au avantajele lor individuale, cerintele de intretinere si consideratiile de instalare. Piatra naturala este culmea luxului, dar are o porozitate inconsistenta, ceea ce inseamna o rezistenta inconsistenta la apa si necesita adesea etansare.
Portelanul este impermeabil la apa si practic nu necesita intretinere. In incaperile in care este prezenta apa, portelanul poate fi o optiune mai buna.
Cel mai bine este sa iei in considerare utilizarea si traficul asteptat in spatiul respectiv, precum si nivelul de ingrijire la care esti dispus sa te angajezi atunci cand decizi intre piatra naturala si gresie.
Asadar, rezumand se poate ajunge la urmatoarele concluzii: gresia este rezistenta la apa si pete, este usor de taiat si montat, este ideala pentru peretii interiori si pentru podele sau pentru diverse blaturi, in timp ce piatra naturala este rezistenta la apa, caldura, pete si zgarieturi, poate rezista o viata intreaga cu o ingrijire adecvata si poate fi folosita pe podele, pereti, blaturi sau in spatiile exterioare. Depinde de propriile nevoi si preferinte care dintre cele doua ai vrea sa constituie alegerea finala.
Ce avantaje are gresia in raport cu piatra naturala?
Atunci cand trebuie sa alegi intre gresie si piatra naturala, cea mai buna solutie pentru tine este sa mergi pe varianta cea mai usoara si cea mai buna in ceea ce priveste montajul. Iti oferim mai multe repere pentru a face cea mai buna alegere:
- Piatra naturala este cea mai buna solutie pentru momentul in care ai de placat exterioare sau atunci cand ai suficient spatiu pentru depozitare si locuiesti la casa, iar accesul se poate face cu usurinta;
- Gresia este potrivita in primul rand pentru apartamente, dar si pentru locuinte la casa, acolo unde piatra naturala este greu de transportat in interior;
- Se va tine cont de faptul ca piatra naturala este mult mai grea decat gresia ceea ce inseamna ca uneori cerintele constructive pot sa nu fie potrivite cu acest material. In cazul in care plachezi la etaj, piatra poate face ca structura sa aiba de suferit, iar daca podeaua nu este foarte rezistenta va pune mare presiune pe partile de rezistenta;
- Piatra este mai greu de montat. Gresia se monteaza clasic chiar daca se prezinta sub forma de piatra, in timp ce in cazul pietrei va trebui sa cauti mereu specialisti care sa te ajute;
- Daca locuiesti la bloc, la etajele superioare va trebui sa transporti piatra cu liftul si va dura mult pana cand o duci sus, in timp ce gresia vine in cutii, in viarianta clasica deci o poti transporta ca pe orice alt material;
- Daca nu ai lift ai o mare problema cu piatra, pentru ca va trebui carata bucata cu bucata sus;
- Daca ai camere de inaltimi normale, vei avea o alta problema cu piatra pentru ca aceasta poate modifica inaltimea, fiind mare.
Tine cont de toate aceste aspecte inainte de a lua o decizie!