De-a lungul anilor, soiul nostru de ardei Belo Uvo a devenit un nume generic. Daca spui Belo Uvo, te referi la ardei lung. Ardeii lungi se caracterizeaza prin dulceata si culoarea rosie frumoasa. Acesti ardei au aproximativ 5-6 centimetri in diametru si au o forma lunga. Acesta este un ardei special pentru o piata foarte speciala.
Adesea confuzi, ardeii capia si ardeii bulgaresti care sunt de fapt doua plante din aceeasi familie doar, nu acelasi lucru. Venind intr-o mare varietate de forme, dimensiuni si culori, ambele fructe sunt populare printre entuziasti pentru aroma lor dulce sau putin picanta.
Diferitele soiuri de ardei
Exista o multitudine de ardei care difera prin forma si culoarea legumelor lor din fructe, dar si prin viteza de crestere sau precocitatea lor. Putem distinge deja ardeii patrati, aproape cubici, cu pulpa crocanta, ardeii dreptunghiulari, destul de plati si lungi, si ardeii triunghiulari, numiti si coarne.
Care este diferenta dintre ardeiul gras si ardeiul lunguiet?
Ardeiul kapia si ardeiul gras sunt doua soiuri ale aceleiasi plante din familia Solanaceae (rosii, vinete, etc.). In timp ce ardeii grasi au o aroma usoara, uneori dulce, ardeii lunguieti sunt soiuri putin mai intepatoare fata de ardeii grasi.
Planta formeaza o tufa densa mai mica de 1 metru inaltime. Frunzele, ovale si lanceolate, sunt destul de inguste in cazul ardeiului gras, mai largi in cazul ardeiului lunguiet. Fructele care le urmeaza se caracterizeaza printr-o mare varietate de forme si culori. Cu toate acestea, toate sunt goale. In timp ce ardeii gogosari sunt adesea mai voluminosi, patrati sau mai mult sau mai putin conici, ardeii capia sunt mai alungiti si mai subtiri.
Nevoia de soare si caldura
Ardeii iubesc caldura. Puneti deoparte un loc insorit in gradina de legume, la adapost de vant. In nordul tarii, cultivarea cu efect de sera este aproape esentiala pentru a obtine o recolta satisfacatoare. Planta apreciaza intr-adevar un sezon tarziu usor, chiar fierbinte, care permite coacerea tuturor fructelor. O sera sau un adapost special pentru ei poate simula acest climat.
Rasaduri de ardei
Ciclul de cultivare a ardeilor este lung. Prin urmare, este necesar sa se semene devreme, in februarie sau martie, sa aiba cald, in interior (temperatura minima de 20 ° C). Semanati 2 pana la 3 seminte intr-un cuib pe sol ca sa fie usor de umplut. Urmariti cresterea si actionati rapid pentru a pastra doar cea mai buna planta germinata.
Apoi depozitati intr-un loc cald, bine luminat, departe de o sera sau o veranda. Semanatul intr-o mini-sera incalzita, de asemenea, functioneaza foarte bine atata timp cat capacul este indepartat in mod regulat pentru aerare.
Plantarea in pamant
Asteptati pana la sfarsitul gerului, de la mijlocul pana la sfarsitul lunii mai, pentru a instala si ardei in pamant. Plantati plantele tinere la fiecare 40 de centimetri pentru a lasa suficient spatiu pentru dezvoltarea lor.
Lacoma, planta apreciaza de la plantare adaugarea la suprafata a unei lopate bune de compost, necesara in sol argilos pentru a o ajuta sa creasca. Este posibil, ca si in cazul rosiilor, sa ingropati tulpina pana la primele frunze, ceea ce va intari inradacinarea. Intindeti solul cu mainile si adaugati apa cu generozitate.
Intretinerea ardeiului
Intretinerea ardeiului incepe sa se faca de indata ce este instalat in pamant, paie cu bucati de ardezie, placi sau caramizi. Acest stratb mineral, pe langa limitarea deshidratarii solului, stocheaza energia solara in timpul zilei si o returneaza noaptea in sol. Mai tarziu, vara, poate fi inlocuit cu compostul frunzelor, care, la descompunere, vor elibera substante nutritive favorabile fructificarii ardeilor.
Desi ardeii sunt toleranti la seceta, intretine solul care ramane rece. Udati o data pe saptamana la baza plantei, evitand sa udati frunzele pentru a nu provoca aparitia bolilor fungice. Plantele isi arata setea cand frunzele sunt gaurite si uscate pe margini si fructele incep sa se inmoaie. Ardeii sunt pofticiosi.
Nu ezitati sa hraniti plantele o data sau de doua ori in timpul cultivarii turnand o mana de ingrasamant organic la baza plantei. puneti mai intai compostul si nivelati pentru a se amesteca cu solul. In cele din urma, inlocuiti iar compostul si terminati cu o udare.
Dimensiunea ardeiului
Tunderea ardeiului se face, in general, numai in nordul tarii, in clima racoroasa, pentru a accelera maturarea fructelor. In regiunile sudice, ultima parte a sezonului este suficient de calda si insorita pentru a spera la o recolta buna.
Recoltarea
Ardeii sunt recoltati din iulie pana in octombrie, pana la limitele toamnei in regiunile blande. In timp ce ardeii verzi pot fi culesi in timp ce cresc, nu sunt pe deplin coapti pana cand nu mai cresc. Soiurile galbene, rosii sau portocalii sunt culese atunci cand pielea este bine colorata si stralucitoare.
Apoi taiati pedunculul curat cu foarfecele.doua fructe nu se pastreaza mai mult de cateva zile in ladita frigiderului. Se usuca repede, pielea se rideaza si isi pierd calitatile.