Din punct de vedere istoric, restaurantul se referea doar la locurile care furnizau mese, in care cineva manca in timp ce statea asezat, de obicei servit de un chelner. In urma dezvoltarii fast-food-urilor si a restaurantelor de luat masa, a fost creat un retronim pentru restaurantul mai vechi „standard”, restaurant de relaxare.
Cel mai obisnuit, „restaurant de relaxare” se refera la un restaurant casual cu servire la masa, mai degraba decat la un restaurant de tip fast-food, unde se comanda mancare la ghiseu. Restaurantele de relaxare sunt adesea clasificate in continuare, in America de Nord, ca „stil familial” sau „formal”.
In engleza britanica, termenul de restaurant inseamna aproape intotdeauna o unitate cu serviciu de masa. Mancarurile rapide si locurile de luat masa cu serviciu de ghiseu, nu sunt denumite in mod normal restaurante. In afara Americii de Nord, termenii restaurante fast casual, stil familial si dining casual nu sunt folositi, iar distinctiile intre diferite tipuri de restaurante nu sunt adesea aceleasi.
In Franta, de exemplu, unele restaurante sunt numite „bistrouri” pentru a indica un nivel de casualitate sau tendinte, desi unele „bistrouri” sunt destul de formale in felul de mancare pe care il servesc si in clientela pe care o atrag. Altele sunt numite „braserii”, un termen care indica orele de serviciu.
„Braseriile” pot servi mancare non-stop, in timp ce „restaurantele” servesc de obicei numai la intervale stabilite in timpul zilei. In Suedia, restaurantele de multe feluri sunt numite „restauranger”, dar restaurantele atasate la baruri sau cafenele sunt uneori numite „kök”, adica literalmente „bucatarii”, iar uneori o combinatie bar-restaurant este numita „krog” – in engleza „ taverna”.
In Dishing It Out: In Search of the Restaurant Experience, Robert Appelbaum sustine ca toate restaurantele pot fi clasificate in functie de un set de parametri sociali definiti ca opusi polari: ridicat sau scazut, ieftin sau scump, familiar sau exotic, formal sau informal si asa mai departe.
Orice restaurant va fi relativ ridicat sau redus in stil si pret, familiar sau exotic in bucataria pe care o ofera diferitelor tipuri de clienti si asa mai departe. Contextul este la fel de important ca stilul si forma: o taqueria este o priveliste mai mult decat familiara in Guadalajara, Mexic, dar ar fi considerata exotica in Albania.
Categorii de restaurante
Etnic
Restaurantele etnice sunt specializate in bucatariile etnice sau nationale. De exemplu, restaurantele grecesti sunt specializate in bucataria greaca.
Fast food
Restaurantele fast-food evidentiaza viteza de servire. Operatiunile variaza de la vanzatori ambulanti la scara mica, cu carute pentru alimente, pana la corporatii de miliarde de dolari, cum ar fi McDonald’s si Burger King. Mancarea este comandata nu de la masa, ci de la un ghiseu frontal (sau, in unele cazuri, folosind un terminal electronic).
De obicei, clientii isi transporta propriile alimente de la tejghea la o masa la alegere si apoi elimina orice deseuri din tavi. De asemenea, este posibil sa fie disponibil si un serviciu de preluare. Restaurantele de tip fast-food sunt cunoscute in industria restaurantelor drept QSR-uri sau restaurante cu servicii rapide.
Rapid casual
Restaurantele casual rapide sunt in principal restaurante-lanturi, cum ar fi Chipotle Mexican Grill si Panera Bread. La restaurant se prepara mai multa mancare decat in cazul lanturilor de fast-food. De obicei, restaurantele casual rapide nu ofera servicii complete de masa, dar multe ofera farfurii si tacamuri de unica folosinta.
Calitatea mancarii si preturile tind sa fie mai mari decat cele ale unui restaurant conventional de fast-food, dar pot fi mai mici decat restaurantele casual normale.
Informale
Un restaurant informal este un restaurant care serveste mancare la preturi moderate intr-o atmosfera informala. Cu exceptia restaurantelor tip bufet, restaurantele casual ofera de obicei servicii de masa. Exemplele de lanturi de astfel de restaurante, includ Harvester in Regatul Unit si TGI Friday in Statele Unite.
Restaurantul informal este pozitionat pe un segment de piata intre unitatile de fast-food si restaurantele rafinate. Restaurantele informale au adesea un bar complet cu personal separat, un meniu complet de bere si un meniu de vinuri limitat. Acestea fac parte frecvent, dar nu neaparat, dintr-un lant mai larg, in special in SUA. In Italia, astfel de restaurante casual sunt deseori numite „trattorie” si sunt de obicei detinute si exploatate independent.
Premium casual
Restaurantele casual premium provin din vestul Canadei si includ lanturi precum Cactus Club Cafe (Vancouver), Earl’s (Alberta), Moxie’s (Alberta) si JOEY (Vancouver). Restaurantele casual premium sunt descrise ca fiind de lux. Similar cu cele casual normale, acestea au de obicei o sectiune de sufragerie si o sectiune de lounge cu mai multe televizoare si adesea se concentreaza pe bauturi si mancare „inspirata global”.
Acestea se gasesc de obicei in cartierele comerciale si in centrele oraselor. Conceptul este popular in Canada, iar brandurile Earls, JOEY si Moxie’s au inceput sa se extinda si in Statele Unite.
Stilul familiei
Restaurantele in stil familial sunt un tip de restaurante casual unde mancarea este adesea servita pe platouri, iar mesele se servesc singure. Poate fi folosit si pentru a descrie mesele potrivite pentru familii sau restaurantele casual.
Restaurantele rafinate
Restaurantele rafinate sunt restaurante cu servicii complete. Decorul unor astfel de restaurante prezinta materiale de calitate superioara, unitatile avand anumite reguli de luat masa pe care se asteapta in general sa le respecte vizitatorii, si uneori pot avea chiar si un cod vestimentar.
Unitatile de luat masa rafinate sunt uneori numite “restaurante cu fete de masa albe”, deoarece in mod traditional au mesele acoperite de fete de masa albe. Fetele de masa albe au ajuns sa simbolizeze experienta. Utilizarea fetelor de masa albe a devenit in cele din urma mai putin in trend, dar serviciul si ambianta de lux au ramas.
Variatii
Cele mai multe dintre aceste unitati pot fi considerate subtipuri de restaurante cu bauturi rapide si restaurante casual.
Braserie si bistro
O braserie din Statele Unite a evoluat din ideea originala franceza a unui tip de restaurant care serveste mese consistente la preturi moderate – „mancaruri confortabile” de inspiratie franceza – intr-un cadru nepretentios. In Statele Unite, bistrourile au de obicei un decor mai rafinat, mai putine mese, alimente mai fine si preturi mai mari. Cand este folosit in limba engleza, termenul bistro indica de obicei un meniu continental.
Bufet
Bufetele ofera clientilor o selectie de mancare la un pret fix. Mancarea este servita pe tavi in jurul barurilor, din care se servesc clientii cu farfurii. Selectia poate fi modesta sau foarte extinsa, cu meniurile mai elaborate impartite in categorii precum salata, supa, aperitive, mancaruri calde, mancaruri reci, desert si fructe.
De multe ori bucataria poate fi eclectica, in timp ce alte restaurante se concentreaza pe un anumit tip, cum ar fi gatitul traditional chinezesc, indian sau suedez. Rolul chelnerului sau chelneritei in acest caz este relegat de indepartarea(degajarea) meselor si, uneori, de comandarea si reumplerea bauturilor.
In Italia, un fel de semi-bufet este prezentat fie intr-o “tavola calda”, care serveste alimente calde, cat si intr-o “tavola fredda”, care serveste mancare rece.
Cafenea
Cafenelele britanice si restaurantele americane sunt restaurante informale care ofera o gama larga de mancaruri calde si sandvisuri sau chifle la comanda. Cafenelele nu sunt restaurante complete, deoarece servesc in principal bauturi calde, obtinand majoritatea veniturilor din vanzarea acestora.
Multe cafenele sunt deschise la micul dejun si vor servi micul dejun cald complet, pe tot parcursul zilei. In unele zone, cafenelele ofera scaune in aer liber. Cuvantul vine de la cafeneaua franceza.
Cafenelele sunt restaurante casual, fara serviciu de masa, care pun accentul pe cafea si alte bauturi; de obicei, se ofera o selectie limitata de alimente reci, cum ar fi produse de patiserie si, probabil, sandvisuri. Trasatura lor distinctiva este ca permit clientilor sa se relaxeze si sa socializeze pentru perioade lungi de timp, fara presiunea de a pleca imediat dupa ce au mancat si, prin urmare, sunt frecvent alese ca locuri pentru intalniri.
Restaurant de destinatie
Un restaurant de destinatie este unul care are un appael suficient de puternic pentru a atrage clienti din afara comunitatii sale. Ideea unui restaurant de destinatie a luat nastere in Franta prin Ghidul Michelin, care a evalueaza restaurantele.
Pub
In mod traditional, pub-urile erau unitati care punea alimente pe plan secundar, in timp ce multe pub-uri moderne se bazeaza si pe mancare, pana in punctul in care gastro-puburile sunt adesea cunoscute pentru mancarea lor de inalta calitate, in stil rafinat, si pentru preturile destul de ridicate. Un pub tipic are o selectie larga de spirtoase si bere la robinet.
Teppanyaki
Multe restaurante specializate in bucataria japoneza ofera gratarul teppanyaki, care se bazeaza mai precis pe un tip de soba de carbune, care se numeste “shichirin” in Japonia. Mesenii, adesea aflati in mai multe grupuri fara legatura, stau in jurul gratarului in timp ce un bucatar isi pregateste comenzile de mancare.
Gratar mongol
In ciuda numelui, acest tip de restaurant nu este unul cu specific mongol, ci mai degraba este derivat din Taiwan si inspirat din teppanyaki-ul japonez.
Clientii isi “creeaza” propria portie, alegand dintr-un sortiment de ingrediente afisate sub forma de bufet si pe care le introduc intr-un bol. Bolul este apoi inmanat bucatarului, care fierbe/gateste mancarea pe o plita mare si o returneaza in acelasi bol consumatorului.