Portul romanesc se refera la imbracamintea traditionala purtata de romani, care locuiesc in principal in Romania si Moldova, cu comunitati mai mici in Ucraina si Serbia.
Astazi, marea majoritate a romanilor poarta imbracaminte in stil modern in majoritatea cazurilor, iar imbracamintea descrisa aici a cazut in mare parte in desuetudine in secolul al XX-lea.
Cu toate acestea, ele pot fi inca vazute in zone mai indepartate, la ocazii speciale si la evenimente etnografice si folclorice. Fiecare regiune istorica are propria sa varietate de costume.
Costumul popular romanesc isi are radacinile in partea stramosilor traci, daci si geti si seamana cu cea a popoarelor din Peninsula Balcanica, desigur cu diferente constand in detalii decorative si colorate.
Tesaturile purtau simboluri numite in virtutea credintei, asa ca filarea si tesutul au devenit sacre. In consecinta, cercul solar, coloana cerului, rombul, trapa sau liniile curbe erau obisnuite pe rochii.
Costumele traditionale romanesti fascineaza intreaga lume, atat prin complexitatea elementelor lor, care variaza in functie de zone, cat si prin amestecul de maiestrie si arta decorativa. Astfel, bluza romaneasca, ia, a devenit o adevarata icoana a creatiei vestimentare romanesti, adesea reprezentata de pictori si designeri de moda de renume mondial.
c. Toate popoarele au culorile drapelului national in modelul costumului popular. Maiestria populara nu poate fi invatata din carti, ci este transmisa din generatie in generatie, de la mama la fiica. In trecut, fetele nu se casatoreau daca nu stiau sa tricoteze si sa brodeze costumele populare. In plus, maiestria este strans legata de religie.
Veste femei traditionle romanesti, sunt ca si bluza, un martor ancestral al talentului imens prezent in tara noastra. Cu haina romaneasca, utilizarea lor principala a fost protejarea impotriva frigului. Ulterior, mesterii romani au inceput sa le decoreze cu modele si margele de sticla. Aceasta vesta completeaza
Cele mai multe veste femei traditionale sunt realizate din piele de oaie, brodate manual cu margele de sticla folosind tehnica acului osos. Fiecare vesta este ralizata cu atentie si meticlozitate deosebita, asemenea celor facute cu ani in urma de bunicile noastre. Captusite la interior cu un strat de par de oaie, acestea sunt apoi taiate la exterior fie cu blana de jder (de culoare maro), fie cu lana de oaie (de culoare neagra).
Vesta isi castiga reputatia de piesa vestimentara sofisticata bazata pe talentul mesterilor care o confectioneaza. Fiind una dintre cele mai vechi meserii romanesti, care dateaza din Antichitate, producatorul de veste si paltoane supranumit si cojocar este un mester recunoscut inca la inceputul secolului al XX-lea. Aceste piese scumpe au fost in special cautate de nobilime datorita frumusetii si timpului de lucru necesar productiei lor (pana la 2 luni), in cadrul diferitelor targuri organizate in Romania in cursul anului. Acum pot fi cumparate veste femei traditionale pentru a fi incluse in diverse tinute moderne.
Criticii spun ca este in regula sa cautati inspiratie din alte culturi, dar lipsa recunoasterii culturii noastre si, prin urmare, a beneficiilor care ar rezulta din aceasta, este considerata de unii ca fiind nedreapta. In acelasi timp a fost creat un hashtag (#givecredit), pentru a ajuta la protejarea si diseminarea patrimoniului cultural romanesc.
Cum pot fi incluse vestele traditionale in tinute
Este de simplu, daca stam sa ne gandim bine, iar raspunsul este cu blugi. Vestele traditionale pot fi purtate cu blugi cu foarte mare succes. Aceste veste sunt potrivite inclusiv cu bascheti sau pantofi sport in tinutele casual. Desigur, ele nu vor da nastere niciodata unei tinute sport ci vor fi cel mult casual in tinutele relaxate, insa sunt de mare efect si in tinutele elegante sau la birou.
Vestimentatia traditionala nu este destinata exclusiv zilelor in care este sarbatorit costumul popular romanesc ci si zilelor in care vreti sa aveti tinute speciale. Portul traditional aduce in prim plan elemente de maxima delicatete.
Florile cusute manual, elementele brodate, margelele si firele aurii si argintii sunt doar cateva exemple in sensul acesta. Accesand linkul de mai sus, veti gasi cu siguranta o gama suficient de mariata de veste traditionale pe care sa le includeti in tinute cat mai variate, in functie de dispozitie si de efectele pe care vreti sa le obtineti.
Cumparand cele mai bune veste traditionale veti impresiona de fiecare data prin piesele purtate.
In tinutele elegante, vestele traditionale pot fi purtate atat cu pantaloni cat si cu fuste, dar si peste rochii. Combinatiile pot fi alese in functie de forma hainelor, de textura acestora si de silueta.
Spre exemplu, nu toate persoanele pot purta veste traditionale masive si au nevoie de veste traditionale din materiale mai usoare, care sa urmareasca mai bine linia corpului si care sa scoata in evidenta atuurile fizice ale persoanei care cumpara vesta si care intentioneaza sa o includa in tinute.
Avand in vedere acest aspect, si hainele traditionale se vor alege la fel ca si cele mai putin traditionale.