Un ceas inteligent este un ceas de mana care incorporeaza un set de componente electronice cu un microprocesor capabil sa ruleze aplicatii prin care proprietarul sa poata accesa internetul, sa verifice e-mailuri, sa efectueze si sa primeasca apeluri, sa monitorizeze si sa cuantifice activitatea lor zilnica, sa ruleze anumite aplicatii … adica este un ceas computerizat care ofera mult mai mult decat timpul si ziua.
Spre deosebire de ceasurile analogice si digitale clasice, aceasta noua generatie de ceasuri inteligente indeplineste tehnologiile implementate pe smartphone-uri, tablete si computere din ultima generatie, incorporand camera video, GPS, accelerometru, giroscop, busola, higrometru, barometru, monitor de ritm cardiac, wireless, ridicat ecran tactil de definitie, baterie reincarcabila.
Totul este controlat de un microprocesor si un software adecvat. La fel ca in cazul smartphone-urilor si tabletelor, multe smartwatch-uri au dezvoltat aplicatii orientate in primul rand catre probleme de sanatate, fitness si productivitate.
Generatia de ceasuri inteligente disponibile in prezent pe piata are propriul sistem de operare prin care ruleaza aplicatii similare disponibile pe orice smartphone in acest sens. Compania Google a dezvoltat un sistem de operare Android Wear axat pe gestionarea oricarui dispozitiv purtabil ca acest tip de ceasuri inteligente.
De-asemenea, la fel exista si alti producatori si dezvoltatori precum Apple si Microsoft, care isi adapteaza platformele respective la aceste noi tehnologii.
Principalul dezavantaj al generatiei actuale de ceasuri inteligente consta in durata scurta de viata a bateriei, precum si in nevoia de a fi conectat fara fir la telefonul inteligent, astfel incat sa puteti efectua functii de trimitere si receptie de mesaje, apeluri video si audio, astfel ca ceasul poate fi privit ca o extensie a smartphone-ului nostru.
Atunci cand aveti nevoie de un astfel de gadget, trebuie sa stiti ca pe piata exista o multime de ceasuri inteligente, asa ca inainte de a alege un ceas inteligent Huawei, Samsung, Apple sau un smartwatch Xiaomi, trebuie sa tineti cont de cateva detalii foarte importante. Doar in acest fel puteti face alegerea cea mai inspirata.
Sistemul de operare
Dupa cum am mentionat in randurile de mai sus, ceasurile inteligente existente pe piata in zilele noastre, au propriul sistem de operare, asa ca trebuie sa va asigurati de faptul ca alegeti un smartwatch a carui sistem de operare este compatibil cu sistemul de operare al telefonului pe care il detineti. Doar in acest fel va puteti bucura de utilizarea ceasului inteligent si de toate functiile pe care le-am amintit anterior in articol.
Tot aici trebuie mentionat faptul ca unele ceasuri inteligente sunt compatibile doar cu Android, altele sunt compatibile doar cu iOS. Exista si ceasuri inteligente compatibile cu ambele sisteme de operare, dar si cu Windows de exemplul.
Autonomia bateriei
Acesta este un alt detaliu care necesita o foarte mare atentie. Tineti cont de baterie, pentru ca in mod evident nu veti dori sa o incarcati in fiecare zi. Exista ceasuri inteligente care au o autonomie a bateriei de 96 de ore sau chiar mai mare, deci cu siguranta merita sa le luati in considerare.
Afisaj
Exista ceasuri inteligente care au ecran AMOLED, si care sunt foarte atractive din toate punctele de vedere. Acestea permit ca utilizatorii sa vizualizeze imaginile si aplicatiile de pe ecran intr-o cromatica mai buna.
Acestea sunt cateva dintre cele ma importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti la modul general in ceea ce priveste ceasurile inteligente, dar si cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti inainte de a alege un astfel de ceas. Nu in ultimul rand, trebuie sa tineti cont de pretul acestuia, care este influentat de numele producatorului si de specificatiile ceasului.