Ce este Ethereum? Ethereum este o platforma descentralizata care este construita cu tehnologia blockchain. Platforma Ethereum accepta si se bazeaza pe Ether (numit si ETH), care este criptomoneda sa nativa si una dintre cele mai cunoscute criptomonede din lume alaturi de Bitcoin. Cu toate acestea, Ethereum este si o platforma programabila care accepta o gama larga de aplicatii, nu doar criptomonede.
Ce este Ethereum? Cum functioneaza Ethereum?
Ethereum foloseste o retea publica blockchain pentru a-si alimenta platforma. Este uneori denumit un supercomputer global, ceea ce poate fi o modalitate utila de percepe aceasta platforma. Tehnologia permite computerelor din intreaga lume sa lucreze impreuna pentru a alimenta Ethereum.
Bitcoin si alte criptomonede folosesc aceeasi tehnologie blockchain descentralizata. Cu toate acestea, blockchain-ul Bitcoin este folosit mai ales pentru a urmari tranzactiile si soldurile conturilor, ceea ce face cu un registru digital. Ethereum se bazeaza pe aceasta idee si le permite oamenilor sa creeze si sa ruleze programe in reteaua sa.
Iata cativa termeni si concepte cheie care sunt importante pentru intelegerea modului in care functioneaza Ethereum:
- Mineri Ethereum: Ethereum este alimentat de „mineri” care isi configureaza computerele pentru a efectua calcule matematice complexe care alimenteaza si securizeaza reteaua. Minerii primesc Ether pentru utilizarea puterii de procesare a computerului lor.
- Costurile in gaz: Gazul se refera la cat trebuie sa platiti unui miner pentru a adauga informatii la blockchain-ul Ethereum. Daca platiti mai mult, tranzactia dvs. poate fi procesata mai rapid.
- Ether: Ether este criptomoneda principala si nativa a Ethereum. Exista si alte criptomonede construite pe platforma Ethereum, dar minerii sunt platiti in Ether.
- Aplicatii descentralizate: aplicatiile care sunt construite pe reteaua Ethereum se numesc aplicatii descentralizate (dapps) deoarece nu sunt rulate de o singura entitate.
- Contracte inteligente: Un contract inteligent nu este neaparat un contract in sens legal. In schimb, este numele programelor care sunt stocate si ruleaza pe blockchain-ul Ethereum. Oamenii pot crea si incarca noi contracte inteligente pe Ethereum sau pot crea noi aplicatii descentralizate folosind contractele inteligente existente.
- Ethereum Virtual Machine: Ethereum Virtual Machine (EVM) este mediul care stocheaza si executa contracte inteligente.
Ethereum face, de asemenea, o actualizare la Ethereum 2.0 sau Eth2. Noul sistem va incerca sa abordeze preocuparile legate de vitezele reduse ale retelei actuale, taxele mari de gaz si consumul de energie.
Ethereum vs. Bitcoin: Care este diferenta?
Ether si Bitcoin au similaritati, intrucat ambele sunt criptomonede pe care le puteti folosi pentru a cumpara bunuri sau servicii. Sau, poate doriti sa pastrati o criptomoneda in speranta ca aceasta va creste in valoare. Cu toate acestea, sistemele Ethereum si Bitcoin difera foarte mult in multe privinte.
Bitcoin a fost creat ca o alternativa la banii fiduciari – bani batuti si controlati de guverne – in timp ce Ethereum este o platforma.
Luati in considerare jetoanele nefungibile (NFT) care atrag atentia si capteaza interesul. Un NFT este un simbol unic care reprezinta proprietatea asupra unui activ digital, cum ar fi o imagine digitala sau un videoclip. Nu intrati niciodata in posesia fizica a ceva achizitionat ca NFT, dar asta nu ii impiedica pe oameni sa plateasca preturi astronomice pentru ele. (In martie, un NFT s-a vandut la licitatie pentru aproape 70 de milioane de dolari.)
Multe NFT-uri sunt create si stocate pe blockchain-ul Ethereum. Si, puteti folosi aplicatiile Ethereum pentru a cumpara, vinde si tranzactiona cu usurinta NFT-uri. Minerii ar putea primi Ether pentru a ajuta la mentinerea retelei descentralizate functionale si sigure, dar Ethereum este intregul ecosistem.
Ce este Ethereum? Ar trebui sa cumpar Ether?
Ati putea fi interesat sa cumparati Ether ca investitie sau din curiozitate. Cu toate acestea, ca si in cazul altor criptomonede, Ether a experimentat fluctuatii dramatice de pret in ultimii cativa ani. Desi s-ar putea sa castigi multi bani daca costul Ether-ului creste, o vanzare facuta la timpul nepotrivit timp v-ar putea costa.
Daca puteti suporta volatilitatea si sunteti interesat sa cumparati Ether, asigurati-va ca sunteti victima unei inselatorii. De asemenea, retineti ca este posibil sa fiti nevoit sa platiti taxe pe castiguri daca criptomonedele dvs. cresc in valoare inainte de a le folosi sau de a le vinde.
Cum sa cumparati ether?
Fiind a doua cea mai mare criptomoneda dupa capitalizarea pietei (dupa Bitcoin), Ether poate fi achizitionat pe multe schimburi importante de criptomonede. Optiunile populare ar fi Binance.com, Coinbase si Gemini.
De departe cea mai buna optiune de a cumpara Ethereum este Binance.com, care este cel mai mare CEX de pe piata mondiala.
Pentru a cumpara si a detine Ether, va trebui mai intai sa configurati un portofel digital. Cea mai sigura optiune este sa folositi un portofel „rece” care nu este conectat la internet, cum ar fi o unitate de memorie cu informatiile contului dvs Ethereum. Unele schimburi ofera portofele sau va pot stoca criptomonedele. Aceasta este o optiune mai convenabila, dar va pune criptomonedele in pericol daca schimbul este piratat sau se defecteaza.
In general, cea mai ieftina modalitate de a cumpara criptomonede pe un schimb este sa transferati fonduri din contul dvs. bancar sau sa utilizati un card de debit. Unele schimburi accepta carduri de credit, dar este posibil sa trebuiasca sa platiti taxe suplimentare atat emitentului cardului, cat si bursei.
Modalitati alternative de investitie
Volatilitatea criptomonedelor le face atractive pentru investitorii care doresc sa profite de preturile fluctuante. Cu toate acestea, multi investitori detin doar o mica parte din investitiile lor in criptomonede. Indiferent daca sunteti abia la inceput sau sunteti un investitor cu experienta, diversificarea investitiilor va poate ajuta sa va limitati riscul.
Luati in considerare numeroasele moduri in care va puteti investi banii dincolo de criptomonede:
- Actiuni: atunci cand investiti in actiuni ale companiei, cumparati o parte din afacere. In calitate de proprietar partial, puteti beneficia apoi financiar atunci cand valoarea companiei creste. De asemenea, unele companii publice isi impart veniturile cu actionarii prin emiterea de dividende.
- Obligatiuni: O obligatiune este un imprumut luat de o corporatie sau un guvern. Cand cumparati obligatiuni, imprumutati bani si apoi veti fi rambursat cu dobanda. Exista diferite tipuri de obligatiuni, iar rentabilitatea si riscul dvs. pot depinde de riscul ca imprumutatul sa nu va poata rambursa.
- Fonduri mutuale si fonduri tranzactionate la bursa (ETF): fondurile mutuale si ETF-urile pot detine sau urmari mai multe investitii, permitandu-va sa investiti rapid in diferite domenii cu o singura achizitie. De exemplu, puteti cumpara un fond care urmareste intreaga bursa sau un fond care se concentreaza pe afaceri durabile. Exista chiar si fonduri care se concentreaza pe criptomonede si companii blockchain disponibile investitorilor.
- Conturi de pensie: conturile de pensie, cum ar fi IRA si 401(k)s, pot oferi investitorilor avantaje fiscale. Un IRA sau 401(k) nu este o investitie in sine, dar puteti muta bani intr-unul dintre aceste conturi si apoi investiti fondurile.
Indiferent de investitie, exista intotdeauna riscul sa pierzi bani. Conturile de economii cu randament ridicat si certificatele de depozit (CD) pot oferi modalitati aproape fara riscuri de a face bani, dar de obicei va trebui sa va asumati mai multe riscuri daca doriti randamente si incasari mai mari.