Invertoarele conectate la retea si invertoarele off-grid (sau off-grid) sunt proiectate in moduri complet diferite. Invertoarele conectate la retea utilizeaza reteaua ca referinta de tensiune, frecventa si faza si vor prelua toata energia disponibila din campul PV si o vor trimite la retea.
Un invertor off-grid trebuie sa genereze propria tensiune si frecventa. De asemenea, ar trebui sa monitorizati sarcina de curent alternativ, astfel incat sa fie furnizata numai puterea de curent alternativ necesara, chiar daca campul PV are mai multa energie disponibila.
Invertor off-grid sau “off-grid”
Invertoarele autonome sau off-grid sunt proiectate sa functioneze singure si nu pot fi sincronizate cu reteaua (puteti gasi mai multe modele excelente). Ele se conecteaza la proprietate, mai degraba decat la retea si nu pot lucra impreuna cu ea.
Invertoarele off-grid trebuie sa furnizeze curent continuu (DC) curentului alternativ (AC) instantaneu la alimentarea aparatelor. Trebuie sa reactioneze rapid si peste capacitatea nominala a invertorului. Preia energie de la baterie, o converteste din curent continuu si produce curent alternativ.
Intr-un sistem hibrid, puteti utiliza un invertor off-grid pentru a genera curentul alternativ, apoi utilizati un invertor conectat la retea pentru a rula cea mai mare parte sau toata puterea. Acesta este un scenariu utilizat in proiectarea off-grid atunci cand energia solara trebuie plasata la mai mult de 20 m de pachetul de baterii sau cererea de energie este ridicata in timpul zilei cand soarele rasare. Acesta este cel mai eficient mod de a utiliza energia.
Invertoare conectate la retea
Invertoarele conectate la retea (puteti gasi unele excelente, de exemplu, aici) sunt concepute pentru a va conecta la casa dvs., pentru a suplimenta alimentarea la retea, nu pentru a o inlocui. Atunci cand exista energie solara pentru a utiliza, sistemul va livra la proprietatea dumneavoastra. Atunci cand energia care urmeaza sa fie furnizata este insuficienta, sistemul o trimite la reteaua nationala de energie electrica.
Invertoarele conectate la retea functioneaza cu reteaua ca acumulator pentru a furniza energie ori de cate ori este posibil. Ele au inteligenta procesarii pentru a sti cand sa va furnizeze energie electrica si cand nu si vor sincroniza, daca da, alimentarea cu energie electrica a retelei nationale.
Un invertor de retea converteste energia solara dc in continua schimbare si o alimenteaza in reteaua electrica. Acesta sincronizeaza tensiunea si frecventa de iesire cu sursa de alimentare la care este conectat. Pe masura ce energia produsa de sistemul fotovoltaic solar creste, la fel si productia, dar o puteti face dupa bunul plac.
Nu exista o cerere fortata de energie sau o cerinta instantanee, aceasta furnizeaza energie doar atunci cand poate. De asemenea citeste
Reteaua de panouri fotovoltaice instalate pe acoperisul casei tale te va ajuta sa economisesti.
Este un investitor off-grid sau de retea mai bun in cazul tau?
Multi oameni numesc instalatori PV pentru a-i ajuta sa “se deconecteze de la retea”. Dar cand le explorezi putin mai mult motivele, se pare ca ceea ce isi doresc cu adevarat este sa renunte la compania lor electrica. Practic, ei vor sa treaca la energia solara pentru a fi independenti, pentru a-si genera propria energie si pentru a nu mai plati banii companiei energetice in fiecare luna.
Ce este energia solara?
O celula solara sau celula fotovoltaica (PV) este un dispozitiv care transforma lumina in curent electric folosind efectul fotovoltaic . Prima celula solara a fost construita de Charles Fritts in anii 1880. Industriastul german Ernst Werner von Siemens a fost printre cei care au recunoscut importanta acestei descoperiri.
In 1931, inginerul german Bruno Lange a dezvoltat o celula foto folosind seleniura de argint in loc de oxid de cupru, desi celulele prototip de seleniu au transformat mai putin de 1% din lumina incidenta in electricitate. In urma lucrarii lui Russell Ohlin anii 1940, cercetatorii Gerald Pearson, Calvin Fuller si Daryl Chapin au creat celula solara cu siliciu in 1954. Aceste celule solare timpurii au costat 286 USD/watt si au atins eficiente de 4,5–6%. In 1957, Mohamed M. Atalla a dezvoltat procesul de pasivizare a suprafetei de siliciu prin oxidare termica la Bell Labs. Procesul de pasivizare a suprafetei a fost de atunci esential pentru eficienta celulelor solare.
Reteaua unui sistem de energie fotovoltaic , sau sistem PV, produce curent continuu (DC) care fluctueaza in functie de intensitatea luminii solare. Pentru utilizare practica, aceasta necesita de obicei conversia la anumite tensiuni dorite sau curent alternativ (AC), prin utilizarea invertoarelor .
Mai multe celule solare sunt conectate in interiorul modulelor. Modulele sunt conectate impreuna pentru a forma matrice, apoi legate de un invertor, care produce energie la tensiunea dorita, iar pentru AC, frecventa/faza dorita.
Multe sisteme fotovoltaice rezidentiale sunt conectate la retea oriunde sunt disponibile, in special in tarile dezvoltate cu piete mari. In aceste sisteme fotovoltaice conectate la retea , utilizarea stocarii energiei este optionala.
In anumite aplicatii, cum ar fi sateliti, faruri sau in tarile in curs de dezvoltare, bateriile sau generatoarele de energie suplimentare sunt adesea adaugate ca rezerva. Astfel de sisteme de alimentare de sine statatoare permit operarea pe timp de noapte si in alte momente de lumina solara limitata.