Infectia la inima este o problema serioasa de sanatate si poate duce la multe complicatii, inclusiv moartea. Este important sa ne familiarizam cu semnele si simptomele unei infectii la inima pentru a putea lua masuri de preventie si tratament cat mai rapid posibil. Unele dintre cele mai comune simptome ale unei infectii la inima sunt: durerea in piept, dificultatile de respiratie, greata si oboseala inexplicabila.
Cum este diagnosticata o infectie cardiaca?
- Testul de sange este cea mai rapida modalitate de a depista aceasta infectie, deoarece probele de sange arata nivelurile proteinelor inflamatorii din sange. Pentru anumite infectii, acestea pot arata si daca ai dezvoltat anticorpi impotriva virusilor care pot provoca o infectie. Testele de sange mai pot indica un numar crescut de celule albe din sange pentru a identifica semnele de infectie.
- Radiografia toracica: medicul specialist poate observa modificari ale formei si dimensiunii inimii tale. De asemenea, medicul poate cauta umflarea sau excesul de lichid.
- Scanare CT (tomografie computerizata) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN): astfel specialistul va putea vizualiza imagini ale inimii tale pentru a cauta inflamatie, ingrosare sau alte modificari.
- Biopsie cardiaca: introducerea unui tub (cateter) in vena pentru a ajunge la inima cu scopul de a lua o proba (biopsie) de tesut muscular.
Riscurile si simptomele infectiei la inima sunt:
La nivel local, aceste afectiuni includ abcese miocardice, distrugerea tesuturilor. In timp, pot aparea embolie, insuficienta cardiaca, insuficienta valvulara sau stenoza si chiar deces. Infectia protezei valvulare creste riscul de infectie cu vegetatie obstructiva, abces miocardic sau anevrism fungic.
La nivel sistemic, complicatiile acestei afectiuni sunt: embolia pulmonara septica, care poate evolua spre infarct. Leziunile inimii drepte pot afecta si alte organe ale corpului (rinichi, splina si sistemul nervos central). Prin urmare, netratata, aceasta afectiune este fatala. Chiar si cu tratament, anumite grupuri de risc (batrani, cei cu infectii rezistente la medicamente sau cei diagnosticati cu boala avansata) prezinta un risc ridicat de deces.
Simptomele infectiei la inima
Inima este un muschi vital care pompa sange in tot corpul. Infectiile la inima sunt cele mai intalnite probleme ale inimii. Infectia poate sa apara oriunde la nivelul inimii, dar cel mai adesea afecteaza valvele acesteia. Valvele permit ca sangele sa curga intr-o anumita directie si astfel impiedica refluxul de sange.
Daca o valva este infectata, sangele poate curge in directii diferite, cauzand probleme de sanatate. Simptomele unei infectii la inima pot varia, in functie de severitatea bolii. Unele simptome sunt: oboseala, durere precordiala, scaderea capacitatii de efort, tuse si edem pulmonar (acumularea de lichid in jurul plamanilor).
Daca ai oricare dintre aceste simptome, consulta medicul specialist cat mai repede posibil pentru a diagnostica si trata problema. Retine faptul ca Endocardita este o afectiune a inimii care se poate vindeca cu usurinta daca este detectata cat mai devreme. Tratamentul acestei afectiuni se face in functie de cauza Endocarditei.
Sfatul meu este sa mergi la un control anual pentru a te asigura ca nu suferi de aceasta afectiune si pentru a te trata din timp daca este cazul.