Cum sa gatesti dorata, cum sa o pastrezi, cand sa o gusti pentru o aroma optima, descopera toate secretele acestui peste delicios.
Caracteristicile doradei
Exista trei specii de dorada:
- Dorada regala: numita si „dorada reala”.
Aceasta specie este singura care poate revendica numele „dorada”. Este pescuit in Marea Mediterana si in Golful Biscaya. Aceasta specie este, de asemenea, subiectul agriculturii de acvacultura, ceea ce o face mai accesibila. Masoara intre 30 si 50 cm si cantareste pana la 3 kilograme. Solzii sai sunt argintii, dorada are o semiluna aurie intre ochi. Carnea sa este foarte alba, foarte fina si moale. Este cea mai suculenta specie.
- Dorata roz: numita si „trandafir roz”.
Aceasta specie are reflexe aurii, aripioare roz si o pata neagra langa branhii. Masoara aproximativ 40 cm si poate cantari pana la 3 kilograme. Este pescuit in principal in Atlantic. Carnea sa este mai putin gustoasa decat cea a doradei de aur.
- Dorata cenusie: numita si „grise”.
Solzii sunt de culoare cenusie si nu au o reflexie. Masoara intre 20 si 40 cm si poate cantari pana la 2 kilograme. Este pescuit atat in Atlantic, cat si in Marea Mediterana. Carnea sa este mai putin fina decat cea a altor specii de dorada, pe de alta parte este mult mai raspandita si, prin urmare, mult mai ieftina.
Cand sa mananci dorada?
Dorada se degusta in premiera in luna februarie; este sezonul de varf pentru degustarea doradei in martie, aprilie, mai, iunie, iulie, august si septembrie.
Cum se alege dorada?
Dorada se vinde in general intreaga. Incepeti prin a va asigura prospetimea, verificand daca dorada are un aspect stralucitor, un corp rigid si solzi aderenti. De asemenea, ochiul sau ar trebui sa fie stralucitor si bombat.
Cum se pastreaza dorada?
Puteti ingheta dorada, dupa ce ati golit-o si ati scalat-o. Infasurati-o intr-o punga pentru congelator inainte de a o pune in congelator. Apoi o puteti pastra timp de 3 pana la 6 luni.
Cum se gateste si se gusta dorada?
Inainte de a gati dorada, trebuie mai intai sa fie pregatita cu atentie, deoarece are multi solzi lipiciosi. Cel mai bine este sa o curatati si sa o goliti oase. La fel, daca preferati fileurile de dorada, rugati-l pe vanzator sa le ridice. Retineti ca puteti gasi si fileuri de dorada inghetate. Pentru a face fata raritatii acestui peste, a fost dezvoltata cresterea doradei. Cu toate acestea, pestii crescuti au o carne mai putin fina si mai fainoasa decat cea a doradei salbatice. Numarati 800 g de dorata pentru 2 persoane, deoarece deseurile reprezinta aproximativ 60% din greutatea initiala.
Dorada se prepara in multe feluri, dar cel mai adesea se gateste intreaga sau pe sectiuni. Apoi o puteti praji in cuptor sau intr-o crusta de sare, fierbeti sau prajiti. In mod special se poate face si pe gratar gratar. Pentru a face acest lucru, lasati solzii pe pesti, deoarece il vor proteja de uscare. In general, aveti grija sa nu gatiti dorada prea mult timp, altfel se va usca si isi va pierde finetea.
Alte informatii despre dorada
Noi iti recomandam ca atunci cand vrei sa mananci dorada sa intrii pe unde vei gasi doar peste proaspat si de foarte buna calitate. In felul acesta va fi mult mai usor sa consumi alimente de foarte buna calitate care sa te ajute.
Dorada este un epste de dimensiuni mari cu o carne densa si in acelasi timp foarte aromata si foarte frageda. Dorada se poate gasi pe gratar, poate if coapta la cuptor si din ea poti face chiar placinte foarte bune. Supele pot fi delicioase daca stii cum sa le prepari.
Pestele dorada este folosit relativ recent de oameni si ii poti gasi in meniurile din Italia, Franta, Grecia si turscia unde cresc in locatii speicale astfel incat sa se obtina conditiile necesare pentru ca pestii sa se dezvolte corect. Chiar daca pestele acesta este foarte special si in Romania s-au creat conditii optime pentru el.
In primul rand se va tine cont de faptul ca dorada este un peste foarte pretentios in ceea ce priveste ciclurile de lumina si intuneric. Deci, crescatorii sunt foarte atenti la acest aspect. Un alt aspect la fel de important este faptul ca dorada trebuie sa aiba hrana potrivita pentru ea, iar in crescatorii, specialistii se asigura ca beneficiaza de mediul natural de viata, astfel incat la cumparator sa ajunga cei mai buni pesti.
Recomandarea noastra este sa te orientezi de fiecare data dupa crescatori care asigura si calitate produselor lor nu doar se concentreaza spre vanzare si spre desfacere in general.
In momentul in care dorata este corect crescuta vei descoperi mai multe avantaje importante pentru tine dar si o aroma foarte speciala care te va ajuta sa obtii rezultatele potrivite pentru tine.