Clorul ramane una dintre cele mai ieftine si mai utilizate solutii chimice atunci cand vine vorba despre tratarea apei din piscina. Avantajele sale sunt nenumarate, ceea ce il face sa fie potrivit atat in cazul piscinelor domestice, cat si in cazul celor comerciale.
Important este ca utilizatorii sa stie care sunt caracteristicile acestuia, dar si formele sub care acesta se regaseste pentru a face cea mai buna alegere in acest sens.
Fie ca este sub forma de lichid, de praf sau de tablete, compusii din clor potriviti pentru tratarea apei se incadreaza in doua categorii esentiale: categoria compusilor nestabilizati, respectiv categoria compusilor stabilizati.
Compusii nestabilizati de clor reprezinta, in principiu, o modalitate de eliberare clor rapid piscina, printre acestia numarandu-se hipocloritul de sodiu, hipocloritul de litiu si hipocloritul de calciu.
Hipocloritul de sodiu, numit si „Sodium Hypo” vine sub forma lichida si contine o concentratie de 10-12% clor. Acesta este adaugat in apa piscinei printr-un alimentator chimic, fiind utilizat in mod frecvent in bazinele mari, comerciale, deoarece poate fi adaugat cu usurinta in volume mari si cu o rapiditate crescuta.
Hipoclorit de litiu mai este numit si „Lithium Hypo” si se afla sub forma de granule, continand aproximativ 35% clor pur. Acesta se dizolva extrem de rapid, ceea ce il face bun pentru curatarea rapida, dar este recomandat si pentru albirea piscinelor de vinil si fibra de sticla.
Hipocloritul de calciu, numit si „Calcio Hypo”, se regaseste sub forma de granule sau tablete si contine aproximativ 60% clor pur. Acesta este cel mai popular tip de compus nestabilizat.
Variantele stabilizate de clor reprezinta de fapt formule in care clorul este amestecat cu acid cianuric, acesta avand menirea de a proteja clorul de razele UV.
Adaugarea acestui acid este importanta mai ales pentru piscinele expuse in mod frecvent la soare, iar nivelul acestuia in apa trebuie verificat periodic, deoarece cresterea lui va duce la o nevoie mai mare de clor pentru pastrarea echilibrului apei.
Dintre compusii de clor stabilizati pot fi amintiti diclorul de sodiu si triclorul de litiu.
Diclorul de sodiu, numit si simplu „diclor”, se gaseste sub forma granulata si contine aproximativ 56-62% clor. Pe langa curatare, acesta are rolul si de a reduce usor nivelul pH-ului din apa si alcalinitatea totala a apei din piscina.
Triclorul de litiu, numit si simplu „trichlor”, se regaseste mai ales sub forma de pulbere, dar uneori si sub forma de tablete sau granule, acesta continand 90% clor pur. Aceasta formula este una solida, uscata, avand cel mai mare continut de clor din toate variantele existente.
In cazul in care clorul nu reprezinta una dintre variantele potrivite pentru tine, atunci poti incerca una dintre alternativele la aceasta substanta.
Dintre acestea pot fi amintite bromul (o substanta apropiata de clor, regasita sub forma de tablete care functioneaza in acelasi mod cu clorul la nivel molecular, insa nu prezinta acelasi miros cu cel al clorului si este mai bland pentru piele), biguanide (un dezinfectant pe baza de peroxid care se gaseste sub forma lichida, utila pentru uciderea bacteriilor, dar prezinta probleme in tratarea materiei organice), sistemul mineral (care utilizeaza un ionizator pentru igienizare prin eliberarea ionilor de argint si cupru care lupta impotriva bacteriilor, virusurilor si algelor) sau un generator de sare.