Probabil ca oricine tinde sa aleaga un vin dupa soiul strugurilor si dupa culoare, insa putini cunosc care sunt factorii ce pot influenta culoarea vinului. Atat culoarea, cat si intensitatea acesteia pot ajuta la identificarea mai multor caracteristici ale vinului, de exemplu maturitatea, astfel ca oricine merita sa cunoasca cateva secrete din spatele nuantelor vinurilor.
Oenologii cu experienta pot afla mai multe din simpla analizare a culorii vinului, de la soiul de struguri, la terroir sau procesul de productie. Dar ce anume influenteaza culoarea vinului?
Antocienii
Acestia reprezinta un pigment prezent in sucul plantelor si fructelor care redau o culoare rosie, albastra sau violeta. II regasim in cazul strugurilor rosii, prunelor, afinelor, cireselor, dar si la flori precum orhidee sau hortensii, iar cele mai multe soiuri de struguri contin antocieni doar in pielita boabelor de struguri.
Nivelul PH-ului
Un vin de o culoare rosu intens indica un nivel mai scazut de PH si o aciditate mai mare, pe cand cele rosii purpurii indica un nivel mediu de PH, iar cele mai intunecate au un nivel ridicat de PH, de regula de peste 3,6, alaturi de un nivel ridicat de taninuri si o concentratie scazuta a aciditatii.
Pielita boabelor de struguri
Pigmentii coloranti influenteaza semnificativ culoarea vinului, iar grosimea pielitei boabelor de struguri are un impact considerabil in acest sens. Cu cat pielita este mai subtire, cu atat exista mai putini pigmenti de culoare, motiv pentru care vinuri obtinute din struguri precum Cabernet Sauvignon sau Merlot au o culoare mai intensa decat cele obtinute din struguri de Pinot Noir.
Terroir
Terroir-ul este un alt factor care cantareste mult la obtinerea culorii vinului, iar detalii precum clima, solul, expunerea la soare, altitudinea sau experienta podgorenilor, toate au propria influenta.
Perioada de macerare
Aceasta este alta variabila care influenteaza considerabil intensitatea culorii vinului, iar in cazul celor rosii perioada de macerare este mai lunga decat cea a vinului rose sau alb, de regula, de cateva saptamani.
Procesul de fermentare
Fermentatia este procesul in urma caruia drojdia transforma zaharul strugurilor in alcool, iar in functie de cum se deruleaza va influenta culoarea vinului. Totodata, conteaza si temperatura de fermentare, cele mai ridicate fiind o provocare pentru pastrarea aromelor si gustului discret al soiurilor foarte aromate.
Maturarea
Culoarea vinului poate transmite mai multe informatii despre acesta, cum ar fi varsta intrucat odata cu trecerea timpului vinul are mai multe reactii chimice, motiv pentru care se inchide la culoare. Totul este influentat si de modalitatea de pastrare a vinului, de exemplu, rezervoarele din otel inoxidabil asigurand un mediu fara oxigen, astfel ca ajuta ca vinul sa isi pastreze culoarea, gustul si aromele. In schimb, daca vinul se pastreaza in butoaie de stejar, acesta isi va schimba caracteristicile in timp, dobandind noi arome, iar culoarea sa va deveni mai inchisa.
Un vin rosu romanesc de la Budureasca poate fi o alegere excelenta pentru iubitorii acestei bauturi, iar magazinul online al Cramei Budureasca dispune de numeroase propuneri care sa acopere preferintele tuturor. Zona viticola Dealu Mare este bine cunoscuta pentru calitatea vinurilor produse aici, in special cele rosii. Terroir-ul are o influenta considerabila in calitatea strugurilor cultivati, la fel si experienta podgorenilor si oenologului.
Asadar, indiferent ca preferi un vin obtinut din struguri autentici romanesti precum Feteasca Neagra sau daca alegi unul produs din soiuri internationale ca Merlot sau Cabernet Sauvignon, cert este ca te vei bucura de decizia luata. Comanda rapid vinul care sa se potriveasca perfect contextului, fie ca vrei unul care sa completeze o cina pe cinste, fie unul de care sa te bucuri alaturi de o carte buna, la Crama Budureasca stii mereu ca ai ales ce trebuie!